Έκτακτο τέλος και το 2016 και δημοσιονομικό κενό

Έκτακτο τέλος και το 2016 και δημοσιονομικό κενό Facebook Twitter
1

Για συνολική, αν και αργή, πρόοδο της Ελλάδας κάνει λόγο η Κομισιόν στην έκθεση της για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι οι μακροικονομικές προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση και οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σε γενικές γραμμές στην σωστή τροχιά.  

Παράλληλα, στην έκθεση που είναι και επικαιροποιημένο νέο μνημόνιο, σημειώνεται ότι η Τρόικα εντόπισε νέα ελλείμματα, ειδικά στον τομέα υγείας, που απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και 2014.

Η Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικό κενό 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.  

Θέτει ως βασικές προτεραιότητας τα αυξημένα δημόσια έσοδα και την μεταρρύθμιση της μη αποδοτικής είσπραξης τους ενώ  μειώνει τον πήχη των αποκρατικοποιήσεων για το 2013 στο 1,6 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ προηγουμένως. Ωστόσο αυξάνει σε δυσθεώρητα ύψη, στα 3,5 δισ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιτύχει ως έσοδα αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση το 2014

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει επίσης ότι ο κίνδυνος εφαρμογής του προγράμματος παραμένει σημαντικός με κύριο ζητούμενο την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κατεστημένα συμφέροντα. Παράλληλα επισημαίνονται οι κίνδυνοι που προκάλεσε στην ανάκαμψη η ύφεση και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Βάσει των συμπεφωνημένων του νέου μνημονίου η κυβέρνηση θα παρατείνει την είσπραξη του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, όπως και την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι το 2016.

Επίσης δεσμεύεται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα «περιλαμβανομένης της παράτασης των ήδη θεσμοθετημένων μέτρων», για να διασφαλίσει 2,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα ακίνητα.

Ως το τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση δεσμεύεται να έχει αποφασίσει για την αναδιάρθρωση με σημαντική μείωση προσωπικού και εγκαταστάσεων της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και Λάρκο), με στόχο την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο των μονάδων.

Δεσμεύεται επίσης να βεβαιώσει τις ανεξόφλητες οφειλές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς και να αποπληρώσει όλες τις μη αμφισβητούμενες οφειλές εντός του Αυγούστου.

Επίσης να ορίσει επιπλέον 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα υπαχθούν στο θεσμό της κινητικότητας.

Ακόμη μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να έχει αναθεωρηθεί με νομοθετική πράξη ο Κώδικας περί Δικηγόρων (Ν. 3026/1954), με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η διάθεση ενός σημαντικού μεριδίου της Eurobank σε διεθνή επενδυτή τοποθετείται με απώτατο χρονικό όριο το τέλος Μαρτίου του 2014.

Ωστόσο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα (Αύγουστος) θα πρέπει να προσληφθούν οι σύμβουλοι που θα κληθούν να αναλάβουν την πώληση.

Επιπροσθέτως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση της Τράπεζας, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορούν να σχηματίσουν μία σαφή εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία πώλησης το πακέτου (δεν προσδιορίζεται το ακριβές μέγεθος του) τον προσεχή Μάρτιο θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που θα ενθαρρύνει τους επενδυτές να αποκτήσουν προοδευτικά την πλειοψηφία των μετοχών της Eurobank.

Οι τράπεζες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταρτίζουν τριμηνιαία σχέδια χρηματοδότησης, επιδιώκοντας ταυτοχρόνως να περιορίσουν την εξάρτηση τους από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ELA από την Τραπεζα της Ελλάδος.

Επίσης μέσω του Μνημονίου αίρεται οριστικά το βάρος της καταβολής μερίσματος στο Δημόσιο από τις τράπεζες έναντι των προνομιούχων μετοχών που κατέχει αυτό.

Η δεύτερη φάση των ασκήσεων αντοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ακραίες συνθήκες (stress tests), η οποία ήδη έχει ξεκινήσει από την Black Rock, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο μία ενδιάμεση αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικών των τραπεζών θα έχει ολοκληρθωεί έως το τέλος Οκτωβρίου. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του συστήματος διαχείρισης των προβληματικών και κόκκινων δανείων.

Όσον αφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, το Μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το πλαίσιο εποπτείας του τραπεζικού συστήματος έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Τούτο κρίνεται αναγκαίο προκειμένου ο μηχανισμός εποπτείας στην Ελλάδα να εναρμονιστεί πλήρως με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές αλλά και με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΕ.

Για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να αναθεωρήσει το Ν.38964/2010 προκειμένου εφεξής οι αποφάσεις τόσο της Εκτελεστικής Επιτροπής όσο και του Γενικού Συμβουλίου να λαμβάνονται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος, αλλά και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Αναφορά γίνεται ακόμη και στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καθώς μέχρις το τέλος του επόμενου μήνα θα πρέπει να έχουν οριστεί οι έννοιες «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και «συνεργατικοί δανειστές».

Σε κάθε περίπτωση μέχρι τέλους του έτους, σε συνεργασία με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, θα πρέπει να έχουν σχηματοποιηθεί οι διαδικασίες (στη βάση ενός απλού πρωτοκόλλου) που θα οφείλουν να ακολουθούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.

Για το λόγο αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι τέλος Νοεμβρίου στο οποίο θα προσδιορίζονται με σαφήνεια οι απώλειες που προκύπτουν από τα κόκκινα δάνεια.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια