Συρρίκνωση κατά 7,9% θα υποστεί φέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch, που κάνει λόγο για «αβέβαιο ρυθμό ανάκαμψης» και «σημαντικούς υφεσιακούς κινδύνους».
Μετά την φετινή ύφεση, ο Fitch προβλέπει για το 2021 ανάπτυξη με ρυθμό 5,1% αλλά, όπως αναφέρει, «ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πολύ αβέβαιος και υπάρχουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι στις προβλέψεις, ιδιαίτερα σε περίπτωση νέων σημαντικών εξάρσεων του κορωνοϊού».
O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προσδιόρισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB με σταθερές προοπτικές, αναφέροντας πως η αξιολόγηση της χώρας αντανακλά το υψηλό επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματός που υπερβαίνει κατά πολύ το αντίστοιχο άλλων χωρών που αξιολογούνται σε αντίστοιχη βαθμίδα (BB και BBB).
Ωστόσο σημειώνει πως τόσο αυτό το στοιχείο όσο και η επενδυτική διαβάθμιση της Ελλάδα σταθμίζονται από την αδύναμη προοπτική ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και τα πολύ υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους (της γενικής κυβέρνησης) και του καθαρού εξωτερικού χρέους.
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε συνδυασμό με τη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα και τους αυτόματους σταθεροποιητές, θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 7,8% του ΑΕΠ φέτος από πλεόνασμα 1,9% το 2019.
Τα δημοσιονομικά μέτρα εκτιμώνται στο 6% του ΑΕΠ ενώ η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ των συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές των συντάξεων τους μετά το 2012 θα επηρεάσει τα μελλοντικά δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Όσον αφορά την πρόσφατη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρώπης, ο Fitch αναφέρει ότι πιθανόν να περιορίσει την αναμενόμενη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, να παράσχει χρηματοδότηση σε ορισμένες μορφές της κυβερνητικής στήριξης στην οικονομία και να συμβάλει θετικά στη μελλοντική ανάπτυξη.
«Η τελική έκταση, ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών αυτών είναι αβέβαια και δεν έχουν ληφθεί υπόψη στις δημοσιονομικές ή μακροοικονομικές προβλέψεις μας», καταλήγει ο Fitch.
σχόλια