Forbes: Η Ελλάδα αναρρώνει, αλλά έρχεται και άλλος «πόνος» καθώς πρέπει να γίνουν περισσότερα

Forbes: Η Ελλάδα αναρρώνει, αλλά έρχεται και άλλος «πόνος» καθώς πρέπει να γίνουν περισσότερα Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα ανακάμπτει, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, γράφει το αμερικανικό περιοδικό Forbes.

«Στις 2 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα συμφώνησε αθόρυβα σε μια νέα δέσμη μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να πιέσει για να τις περάσει μέσω του ελληνικού Κοινοβουλίου εγκαίρως για το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου. Όπως πάντα, οι μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά ευαίσθητες, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος κρατικών επιχειρήσεων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στον ανταγωνισμό και στην αναθεώρηση της νομοθεσίας περί απεργίας. Αλλά αυτή τη φορά, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν. Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολύ πιο δύσκολες αλλαγές, κυρίως στις συντάξεις, τις οποίες η κυβέρνηση  Σύριζα θεωρούσε αρχικά ιερές. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να πάρει το φάρμακό της», γράφει το Forbes.

«Στο συνέδριο του Αμερικανικού-Ελληνοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, ξαφνιάστηκα από την αίσθηση της αισιοδοξίας. Όλες οι συζητήσεις ήταν για την επένδυση. Η Ελλάδα, φαίνεται να είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις», αναφέρει ο συντάκτης του αμερικανικού περιοδικού.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τους επενδυτές. Η εστίασή του στις επενδύσεις ήταν τόσο έντονη που ο Ed Butler του BBC τον ρώτησε αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ακόμα αριστερό κόμμα. «Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι αριστερό κόμμα και μέρος της ευρωπαϊκής αριστερής κίνησης», απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει περάσει τα πάνδεινα. Τα τελευταία επτά χρόνια η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν το ένα τρίτο» αναφέρει το Forbes και συμπληρώνει ότι αν και η Ελλάδα έχει τώρα ανάπτυξη, τα χρόνια της κρίσης έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους.

«Aκόμη και η Αθήνα, αυτή η μεγάλη και υπερήφανη πόλη, φαίνεται να είναι σε άσχημη κατάσταση: οι πολυκατοικίες της είναι σε άσχημη κατάσταση και κάθε διαθέσιμη επιφάνεια καλύπτεται με γκράφιτι. Εκτός Αθηνών, το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό για μια δυτική χώρα. Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες. Τα αριστερά διαπιστευτήρια του ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται σαφώς πιο αδυνατισμένα αυτές τις ημέρες» προσθέτει το Forbes.

«Και έρχεται περισσότερος πόνος. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν γεμάτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια: η εκκαθάρισή τους θα σημαίνει περισσότερες χρεοκοπίες στον ελληνικό κλάδο των ΜμΕ και πιο πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τις περιουσίες τους», αναφέρει το περιοδικό.

Παρόλο που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται τώρα, η ανεργία παραμένει πάνω από 20% και διπλάσια από αυτή των νέων. Οι νέοι εγκαταλείπουν - και είναι το μέλλον. Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να σταματήσει την αιμορραγία των νέων και των ειδικευμένων, κανένα ποσό ξένων επενδύσεων δεν θα φέρει μακροπρόθεσμη ευημερία.

Στη συνέχεια το Forbes αναφέρεται σε σειρά μεταρρυθμίσεων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει τομές που πρέπει να γίνουν στη δικαιοσύνη και τη φορολογία  και διερωτάται αν θα έχει ο Σύριζα το θάρρος να τις κάνει. «Πρέπει να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα το αργότερο το 2019, και αυτή τη στιγμή ο Συρίζα καταλήγει πίσω από την αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες», σημειώνοντας ωστόσο πως στις μέρες μας κανείς δεν υπολογίζει τις δημοσκοπήσεις.

«Όποιος καταλήξει στην εξουσία το 2019, θα πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τη μεταρρύθμιση των θεσμών. Αλλά πρέπει επίσης να προσφέρει κάποια ανακούφιση στον πληθυσμό του», καταλήγει το δημοσέιυμα.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ