Όταν ο Έλον Μασκ αγόρασε το X (πρώην Twitter) το 2022, υποσχέθηκε να δημιουργήσει έναν «παράδεισο ελευθερίας του λόγου», χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «απόλυτο υπέρμαχο της ελεύθερης έκφρασης». Όμως νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο δισεκατομμυριούχος ίσως χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να «τιμωρεί» επικριτές.
Το New York Times εντόπισε τρεις χρήστες - μεταξύ αυτών και η ακροδεξιά influencer Λόρα Λούμερ - των οποίων η διαδικτυακή εμβέλεια στο X μειώθηκε δραματικά αφού διαφώνησαν δημόσια με τον Μασκ τον Δεκέμβριο.
Η πλατφόρμα δεν προσέφερε καμία επίσημη εξήγηση. Ωστόσο, ο ίδιος ο Μασκ είχε αναφέρει πως οι λογαριασμοί που μπλοκάρονται ή γίνονται mute από δημοφιλείς χρήστες, όπως ο ίδιος με πάνω από 219 εκατ. ακολούθους, θα χάνουν σημαντικά την απήχησή τους. Επίσης, κάποιοι χρήστες φαίνεται πως αποβλήθηκαν προσωρινά από το πρόγραμμα X Premium, χάνοντας ορατότητα και δυνατότητες εσόδων.
Ο Έλον Μασκ και το παράδειγμα της Λούμερ
Η Λούμερ, γνωστή για την υποστήριξή της στον Τραμπ, έγραψε ότι ο Μασκ «ξεσκεπάστηκε» για την υποστήριξή του σε προγράμματα βίζας. Ο Μασκ απάντησε: «Αγνοήστε την». Από εκείνο το σημείο και μετά, η εμβέλεια των δημοσιεύσεών της καταβαραθρώθηκε. Αφού επανήλθε στο πρόγραμμα X Premium, ευχαρίστησε δημόσια τον Μασκ, ο οποίος της απάντησε: «Παρακαλώ». Η ίδια εκτίμησε πως έχασε περίπου 50.000 δολάρια σε διαφημιστικά έσοδα κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού της.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει αναστάτωση σε υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου. Ο Άρι Κον, νομικός στην οργάνωση FIRE, δήλωσε: «Μην επικαλείσαι την Πρώτη Τροπολογία και μετά σβήνεις τις φωνές που δε σου αρέσουν».
Άλλοι δύο χρήστες που ενεπλάκησαν στην ίδια διαμάχη - η Δανή influencer Ελίζα Λούπις και ο Όουεν Σρόιερ από το Infowars - είδαν επίσης κατακόρυφη πτώση στην απήχηση των λογαριασμών τους. Η Λούπις δήλωσε πως σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά του Μασκ και του X, λέγοντας: «Όλα αποδείχτηκαν ψέματα από τον ίδιο. Είναι απογοητευτικό».
Ελευθερία λόγου ή «ελευθερία περιορισμού»;
Ο Μασκ δηλώνει ότι πιστεύει στην «ελευθερία του λόγου, όχι στην ελευθερία απήχησης». Η πλατφόρμα X γράφει ότι δεν περιορίζει την απήχηση βάσει απόψεων, ωστόσο δεν προσφέρει εργαλεία ελέγχου διαφάνειας στους χρήστες και ερευνητές.
Πριν την εξαγορά του Twitter, η συντηρητική κοινότητα κατηγορούσε την πλατφόρμα για «shadowbanning». Ο Μασκ είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει πια shadowbanning». Όμως για κάποιους, τα γεγονότα αποδεικνύουν το αντίθετο.
Όπως λέει η Λούπις: «Όταν συμβαίνει σε μικρούς λογαριασμούς, κανείς δεν το προσέχει. Όταν συμβαίνει σε influencers με εκατομμύρια ακολούθους, όλοι το βλέπουν».
Με πληροφορίες από New York Times