FT: Αναζητούνται τρόποι «νομιμοποίησης» του Grexit

FT: Αναζητούνται τρόποι «νομιμοποίησης» του Grexit Facebook Twitter
EPA/RALF HIRSCHBERGER
0

«Είναι νόμιμο το Grexit; Οι δικηγόροι της ΕΕ προσπαθούν να το κάνουν», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των Financial Times.

Η οικονομική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους της ευρωζώνης, αναφέρει ότι «νομικοί εμπειρογνώμονες της ΕΕ "χτενίζουν" τις Συνθήκες για να βρουν διατάξεις που θα επέτρεπαν ένα Grexit - όχι επειδή είναι κάτι που προωθούν, αλλά μάλλον επειδή ανησυχούν ότι η χώρα θα μπορούσε σύντομα να εισέλθει σε ένα νομικό κενό που θα μπορούσε να την αποτρέψει να λάβει την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται απεγνωσμένα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πιο πιθανό μέτρο είναι μία «ρήτρα ευελιξίας» που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διάταξη αυτή, το άρθρο 352, ουσιαστικά λέει: αν πρέπει να κάνετε κάτι που βοηθά την ΕΕ στην πορεία της, αλλά δεν είναι ήδη στη Συνθήκη, προχωρήστε- αλλά θα πρέπει να υπάρχει ομόφωνη συγκατάθεση για το πράξετε.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, το ζήτημα της ομοφωνίας σημαίνει ότι και η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα Grexit, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά απίθανο στην παρούσα φάση.

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Οικονομία / Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνει την ανεργία και αυξάνει τις εξαγωγές της - Τι είπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup για την πορεία της οικονομίας
LIFO NEWSROOM