FT: Η Ελλάδα γλιστρά προς την καταπακτή του ευρώ

FT: Η Ελλάδα γλιστρά προς την καταπακτή του ευρώ Facebook Twitter
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την Αθήνα ως «αναξιόπιστο διαπραγματευτή» και σημειώνει ότι σχεδόν δύο μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει προς την κατεύθυνση μιας λύσης.
6

Δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί άρθρο γνώμης των Financial Times, το οποίο σημειώνει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει τακτική, θα οδηγήσει τον ελληνικό λαό εκτός του ευρώ.

Στο κείμενο με τίτλο «Η Ελλάδα γλιστρά προς την καταπακτή του ευρώ» σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν δημοσίως πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, «κάθε μέρα που περνά χωρίς οι ελληνικές αρχές και οι πιστωτές της να βρίσκουν κοινά αποδεκτή βάση συζήτησης, η έξοδος έρχεται πιο κοντά». Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την Αθήνα ως «αναξιόπιστο διαπραγματευτή» και σημειώνει ότι σχεδόν δύο μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει προς την κατεύθυνση μιας λύσης.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο «έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετικός στην αυτοπροβολή του, αλλά δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής». Η εφημερίδα μάλιστα θεωρεί ότι κάποια από τα μέτρα που έχει προτείνει, όπως είναι οι τουρίστες - μυστικοί φοροελεγκτές, ότι «κινούνται στα όρια του εκκεντρικού». «Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι του συχνά αναγκάζονται να τον παρακάμπτουν και να συνομιλούν απευθείας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», σημειώνεται.

Οι FT αναφέρουν ότι δυσαρεστημένοι με την Αθήνα δεν εμφανίζονται μόνο όσοι έχουν επιδείξει σκληρή στάση στο ελληνικό ζήτημα, όπως ο Σόιμπλε και ο Ντάισελμπλουλμ, αλλά και αξιωματούχοι που θεωρούνται φιλικοί προς τη χώρα. Όπως επισημαίνεται, η Κομισιόν, η οποία μέσω του Πιέρ Μοσκοβισί «έχει προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή», όχι μόνο βλέπει την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ανεπίσημα έγγραφα ως διαπραγματευτικά εργαλεία, αλλά έχει απογοητευτεί από τη στάση της Αθήνας να μην συμβουλεύεται την Επιτροπή, πριν φέρει νέα νομοσχέδια.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως το ενδεχόμενο Grexit δεν θα έπρεπε να συζητείται καθώς δεν αποτελεί λύση. Ωστόσο, «με κάθε αλλαγή κατεύθυνσης και κενές πράξεις που αψηφούν (τους πιστωτές), περισσότερες καταθέσεις φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες και η έξοδος που όλοι οι εμπλεκόμενοι διακηρύσσουν πως θέλουν να εμποδίσουν έρχεται λίγο πιο κοντά», καταλήγει το άρθρο.

6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Να δεις τελικα με το πανουργο τους σχεδιο στην κυβερνηση, θα εχουμε διαδηλωσεις στο συνταγμα για να βαλουν επιτελους μετρα! Ο κοσμος χανει την υπομονη του...Οχι αλλο χασιμο χρονου, βαλτε μας νεα μετρα τωρα!!! Φορους, οτιδηποτε!Παραφραζοντας λιγο Οργουελ: in the end we loved Troika...
Η κυβέρνηση μέρα παρά μέρα λέει κερδίσαμε χρόνο και κάθε μέρα που περνάει κατρακυλάμε πιο κάτω.Ο Βαρουφάκης των 1002 συνεντεύξεων, των τριήμερων στην Αίγινα, της δημιουργικής ασάφειας και της μη κοστολογημένης λίστας κατηγόρει τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών πως αυτά κωλυσιεργούν!
Η εφημερίδα έχει δυστυχώς δίκιο. Θέλουν να μας δείξουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι καλύτεροι; Ας κάνουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την οικονομία, τότε! Πέρασαν δύο μήνες και μέχρι τώρα τίποτα δεν είδαμε, πέρα από συνεντεύξεις και ανακοινώσεις.
Όλο το πρόβλημα της Κυβέρνησης συνίσταται στην επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων παραγνωρίζοντας την ουσία τους. Όλο το μέλημα είναι να εφαρμοσθεί ''αριστερή'' πολιτική, να μην εφαρμόζουν ''νεοφιλελεύθερα'' μέτρα, να μην κατηγορηθούν ως τέτοια τυχόν ληφθέντα μέτρα. Το ζητούμενο είναι να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις της ταμπέλας και να πάμε στην ουσία: τι είναι ορθό στην παρούσα κατάσταση και τι όχι. Και τέλος, το ''μη υφεσιακό'' μέτρο δε σημαίνει και ότι είναι και καλό...
Αυτό που πολλοί δεν μπορούν να καταλάβουν στην Ελλάδα είναι ότι μια χώρα μπορεί να είναι νεοφιλελεύθερη ΚΑΙ σοσιαλδημοκρατικη. Ας πάρουμε παράδειγμα την Δανία. Είναι μια σοσιαλδημοκρατία, αλλά έχει μια απ'τις ποιό ελεύθερες οικονομίες στον κόσμο (economic freedom index).