Γιατί οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε πτώση και πώς η Τουρκία προκαλεί παγκόσμια ανησυχία

Γιατί οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε πτώση και πώς η Τουρκία προκαλεί παγκόσμια ανησυχία Facebook Twitter
0

Οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Τουρκία και η Ν. Αφρική, ήταν κάποτε η μεγάλη ελπίδα και το αγαπημένο καταφύγιο των επενδυτών, όμως η τάση έχει αντιστραφεί, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τη διεθνή οικονομία.

Taper tantrum αποκαλείται το σενάριο που προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές. Ανέκυψε για πρώτη φορά όταν, την άνοιξη του 2013, ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (FED) Μπεν Μπερνάνκι ανακοίνωσε το περιβόητο tapering, δηλαδή τη σταδιακή μείωση της αγοράς κρατικών ομολόγων, προκαλώντας σοκ στις αγορές.

Το αποτέλεσμα ήταν σημαντικές εκροές κεφαλαίων, καθώς και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν αγαπημένο καταφύγιο των επενδυτών.

Σήμερα παρατηρούνται παρόμοιες τάσεις, αν και δεν εκδηλώνονται τόσο έντονα, ούτε τόσο απότομα. Πάντως τους τελευταίους μήνες η τουρκική λίρα, το αργεντίνικο πέσο και το νοτιοαφρικανικό ραντ έχουν χάσει σημαντικό μέρος της αξίας τους, καθώς δέχονται πιέσεις από το δολάριο.

«Η άνοδος του δολαρίου προκαλεί προβλήματα σε όλα τα νομίσματα παγκοσμίως, αλλά η πίεση είναι ιδιαίτερα έντονη στις αναδυόμενες αγορές» επισημαίνει η Άντγε Πρέφκε, αναλύτρια της Commerzbank.

Βέβαια η κατάσταση είναι σήμερα διαφορετική σε σχέση με το 2013, καθώς ο Μπερνάνκι δεν έχει περιοριστεί σε εξαγγελίες, αλλά περνάει στην πράξη, τερματίζοντας το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και ανεβάζοντας σταδιακά τα επιτόκια δανεισμού.

Αλλά αυτό σημαίνει ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αποκτούν και πάλι ενδιαφέρον για τους επενδυτές, προσφέροντας αποδόσεις που πλέον ξεπερνούν το 3% για δεκαετείς τίτλους. Το αποτέλεσμα είναι ότι σημαντικά κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές επιστρέφουν στις ΗΠΑ, αναζητώντας νέες ευκαιρίες.

Η ιδιαίτερη περίπτωση της Τουρκίας

Ή μήπως όχι; Υπάρχουν και οι λιγότερο απαισιόδοξοι, όπως ο Μαουρίσιο Βάργκας, οικονομολόγος της Union Investment, ο οποίος θεωρεί ότι «το γενικότερο περιβάλλον για τις αναδυόμενες οικονομίες παρουσιάζεται σήμερα πιο σταθερό και μόνο μερικές από αυτές τις χώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες».

Μία από αυτές τις χώρες είναι αναμφισβήτητα η Τουρκία, που φαίνεται να μπαίνει σε μεταβατική περίοδο τριγμών και προσαρμογών υπό την αυταρχική διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 10%, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν ανεβάζει τα επιτόκια μετά από «βέτο» του Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα προειδοποιεί ότι θα εντείνει τις παρεμβάσεις του. Η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας συνεχίζεται και μάλιστα εντείνεται μετά τις απειλές Ερντογάν προς την κεντρική τράπεζα.

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η ίδια η Τουρκία έχει προκαλέσει τα οικονομικά προβλήματα, με τα οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη. Το ότι ο «ισχυρός άνδρας» της χώρας δεν αναγνωρίζει καν τις ευθύνες του, επιτείνει το πρόβλημα.

Και αυτό γιατί η συνεχής υποτίμηση του εθνικού νομίσματος καθιστά πολύ πιο ακριβές τις εισαγωγές, κάτι που πυροδοτεί εκ νέου τον πληθωρισμό. Τις πιο οδυνηρές συνέπειες αυτού του φαύλου κύκλου υφίσταται ο απλός κόσμος, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο.


Πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οικονομία / Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οι 6.000 από αυτές αναμένουν τη συγκατάβαση συζύγου για να λάβουν τη βεβαίωση - Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 3»
LIFO NEWSROOM