Επικριτικός εμφανίστηκε και πάλι ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ιfo Χανς Βέρνερ Ζιν, αυτή τη φορά σχετικά με τις ανακοινώσεις περί ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο Ζιν κάνει λόγο για «παραπλάνηση της κοινής γνώμης» και σημειώνει με νόημα ότι «είναι σημαντικό να τηρεί κανείς τους κανόνες της Γιούροστατ και όχι να τους παρακάμπτει κατά βούληση, όπως είναι κάθε φορά βολικό».
Για τον Γερμανό οικονομολόγο «τα δημοσιονομικά υπόλοιπα είναι πάντα θετικά, εάν αφήσεις απέξω αρκετά στοιχεία δαπανών».
Ο Ζιν παραθέτοντας στοιχεία σημειώνει επίσης: «Η ελληνική κυβέρνηση σαφώς δεν έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως μεταδόθηκε χθες. Η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και θα είχε αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση προ πολλού, εάν οι ιδιωτικές πιστώσεις δεν είχαν αντικατασταθεί από πιστώσεις με χαμηλό επιτόκιο από τα κράτη-μέλη.
Όλες οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από την τρόικα και την ΕΕ βασίζονταν σε δραματικά υπερβολικές εκτιμήσεις ανάπτυξης.
Ο μόνος λόγος που η Ελλάδα μπορεί να έχει και πάλι πρόσβαση στις χρηματαγορές είναι οι άμεσες και οι υπαινισσόμενες υποσχέσεις διάσωσης από την κοινότητα των κρατών και την ΕΚΤ, οι οποίες σημαίνουν ότι, σε περίπτωση κρίσης, την αποπληρωμή θα αναλάμβαναν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών».
σχόλια