Σε υδρογονάνθρακες αξίας 427 δις, τους οποίους θα βγάλει η Ελλάδα από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, αναφέρεται σε έκθεση της η Deutsche Bank. Μάλιστα η κεντρική γερμανική τράπεζα, σημειώνει, σύμφωνα με το capital σε έκθεση της, ότι από αυτά τα δισεκατομμύρια, τα 214 δις ή 107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα είναι καθαρά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο.
Η Deutsche Bank εξετάζει μάλιστα τους «κανόνες εμπλοκής» των ξένων επενδυτών στην εκμετάλλευσή των κοιτασμάτων και αν αρχίσουν οι έρευνες εντός του 2013, τότε τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα αρχίσουν να εισρέουν κοντά στην χρονική στιγμή που έχει τεθεί ο στόχος για την μείωση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ προς τα επίπεδα του 120%, δηλαδή περί το 2020.
Η Deutsche Bank κρατώντας σαφέστατα αποστάσεις από την ακρίβεια των εκτιμήσεων για τα κοιτάσματα μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών- αποτιμά τη σημασία τους σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις και η Ελλάδα γίνει η 15η μεγαλύτερη κάτοχος κοιτασμάτων φυσικού αέριου στον κόσμο η γερμανική τράπεζα αναφέρει ότι αυτό μπορεί να ενθαρρύνει φυγόκεντρες από την ευρωπαϊκή προοπτική προσεγγίσεις (σ.σ.: «go it alone strategies»).
Ο συντάκτης της έκθεσης της Deutsche Bank, Mark Wall, υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής τράπεζας στα γραφεία της στο Λονδίνο (Director), επισημαίνει όμως και τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας από την ευφορία που μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερα υποσχόμενα ευρήματα.
Όλα αυτά, πάντα υπό την επιφύλαξη ότι θα αποδειχτούν αληθινές οι γεωλογικές μελέτες που έχουν γίνει στην περιοχή.