Η έκθεση της Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για τη δόση των 767 εκατ. ευρώ

Η έκθεση της Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για τη δόση των 767 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
EPA
0

Η νέα έκθεση της Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση 767 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, της νέας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. 

Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα την όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας. Αυτή θα αποτελέσει τη βάση προκειμένου να αποφασίσει το Eurogroup την εκταμίευση της τέταρτης δόσης από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης από τα ελληνικά ομόλογα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι, παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα έχει καταφέρει να συγκρατήσει αρκετά καλά την εξάπλωση του κορωνοϊού. Κάνει αναφορά στην ενίσχυση ετοιμότητας του ΕΣΥ και την επέκταση της δυνατότητας ελέγχων, όπως και στα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πανδημία.

Όμως, η Κομισιόν σημειώνει πως η ελληνική οικονομία αναμένεται να υποστεί μία από τις χειρότερες υφέσεις στην ΕΕ, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στον τουρισμό αλλά και του μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων, που έχουν περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής. Ακόμη επισημαίνει ότι το νέο lockdown και η πιθανή παράτασή του μπορεί να αποδυναμώσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές περισσότερο από την τρέχουσα εκτίμηση. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9% φέτος, ενώ το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5%.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες η Ελλάδα «ανέβασε» τον ρυθμό στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες. Ως ιδιαίτερα σημαντικός αναφέρεται ο πτωχευτικός κώδικας που υιοθετήθηκε από τη Βουλή, που «που αναμένεται να διευκολύνει την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα», ενώ κάνει αναφορά και στη συμφωνία για να προχωρήσει το συμπληρωματικό μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, «το οποίο θα αυξήσει τη δυνατότητά της να προσελκύσει και να διατηρήσει υψηλού διαμετρήματος προσωπικό» και την πρόοδο σε μία σειρά σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων, «αν και άλλες καθυστερούν λόγω της πανδημίας».

Παράλληλα, ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων και, όπου είναι αναγκαίο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την ταχεία ολοκλήρωση της εφαρμογής της πρόσφατα εγκριθείσας πρωτογενούς νομοθεσίας. «Αυτό ισχύει ειδικότερα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου ένα μεγάλο μέρος της δευτερογενούς νομοθεσίας πρέπει να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί σύντομα», αναφέρει η Κομισιόν.

Οι εκτιμήσεις για το χρέος

Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό χρέος, η Κομισιόν σημειώνει ότι παρά την επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών, το βασικό σενάριο δείχνει επιστροφή της πτωτικής τάσης της αναλογίας του χρέους προς το ΑΕΠ.

Βραχυπρόθεσμα, το χρέος αναμένεται να αυξηθεί από το 180,5% του ΑΕΠ το 2019 σε πάνω από 207% το 2020. Όμως, σημειώνει η Κομισιόν, με δεδομένο ότι τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία αναμένεται να είναι προσωρινά και ότι η οικονομία προβλέπεται να αρχίσει να ανακάμπτει το 2021, η αναλογία χρέους- ΑΕΠ αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική τάση από την επόμενη χρονιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οικονομία / Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οι 6.000 από αυτές αναμένουν τη συγκατάβαση συζύγου για να λάβουν τη βεβαίωση - Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 3»
LIFO NEWSROOM