Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε συνδυασμό με ολοκληρωτική διαγραφή του χρέους, προτείνει ο ο Γκάμπριελ Φέλμπερμαϊερ, διευθυντής του τμήματος εξωτερικής οικονομίας του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IfO, το οποίο τηρεί σκληρή στάση απέναντι στη χώρα μας.
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο Φέλμπερμάιερ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα προσωρινά και να εφαρμόσει ένα βιώσιμο πρόγραμμα ανάπτυξης, χωρίς το βάρος του χρέους. Προτείνει επίσης σειρά μέτρων όπως η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων-τονίζοντας παράλληλα το έλλειμμα παραγωγικότητας αλλά και το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις. Στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προσελκύσει επενδύσεις, η απάντηση είναι ότι «το κύριο πρόβλημα για να ευημερήσει η Ελλάδα είναι να αυξήσει την παραγωγικότητα της. Γι αυτό πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων».
Ο αξιωματούχος του γερμανικού ινστιτούτου υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα του λάθους του 2010 και θέτει το ερώτημα, αν θα ήταν ορθό να επιλεγεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ ή θα έπρεπε να είχε αποχωρήσει.
Υποστηρίζει επίσης ότι το αποτέλεσμα της εξόδου δεν θα ήταν καταστροφικό, αφού θα υπήρχε πρόγραμμα βοήθειας ώστε να μην υπάρξει χάος, μαζική ανεργία και έλλειψη φαρμάκων. Παραδέχεται πάντως ότι η κατάσταση θα είναι «αρχικά δραματική», «αλλά θα γίνουν όλα γρήγορα» λέει και «σε δυο χρόνια θα έχει λειτουργήσει».
Τονίζει δε ότι η έξοδος δεν σημαίνει και σκληρή λιτότητα αφού «αν αποχωρήσει κανείς από την ευρωζώνη μπορεί να μην εφαρμόσει την πολιτική αυτή, αφού η ανάκαμψη της οικονομίας χάρη στις χαμηλές ισοτιμίες του νομίσματος θα έλθει από μόνη της».
Για την περίπτωση ελάφρυνσης του χρέους ο Φέλμπερμάιερ εκτιμά ότι «μέχρι τις γερμανικές εκλογές δεν θα συμβεί τίποτα. Μετά τις γερμανικές εκλογές μπορώ να το φανταστώ». Εκτιμά ότι «στο τέλος το ΔΝΤ θα παραμείνει» στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αφού προηγηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προσθέτει όμως, ότι το θεωρεί και αυτό προβληματικό.
Στο ερώτημα του αν κουνώντας κανείς το δάχτυλο σε άλλους λαούς μπορεί να πείσει για λήψη σκληρών μέτρων, χωρίς μάλιστα καμία δημοκρατική νομιμοποίηση ο Γερμανός αξιωματούχος απαντά: «Το ερώτημα είναι αν το σημερινό status quo είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την αρχή της δημιουργίας μιας ένωσης μεταφοράς χρεών άλλων. Σήμερα έχουμε ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς να νομιμοποιείται, διαθέτει λ.χ. χρήματα για να σωθούν οι ελληνικές τράπεζες».