«Καλύτερα φόρος στις τράπεζες παρά δάνειο από το ΔΝΤ»

«Καλύτερα φόρος στις τράπεζες παρά δάνειο από το ΔΝΤ» Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει σκληρύνει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και 11 μήνες και αφορούν δάνειο ύψους €15 δισεκατομμυρίων προς τη χώρα.

Η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, αιτήθηκε βοήθειας τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς η πιστοληπτική της ικανότητα είχε υποβαθμιστεί σε junk (σκουπίδι). Οι συνομιλίες με το Ταμείο δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία, καθώς ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δεν δεσμεύεται στις νομικές και οικονομικές ρήτρες που θέτει το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση έχει προτιμήσει να καλύψει τις τεράστιες τρύπες του προϋπολογισμού της, φορολογώντας της τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, και η ενέργεια.

Οι οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης έχουν αποθαρρύνει τους ιδιώτες επενδυτές και έχουν ωθήσει την οικονομία για δεύτερη φορά σε ύφεση τα τελευταία 4 χρόνια.

Το Ουγγρικό φιορίνι είχε ανακάμψει σημαντικά μέσα στο 2012, κυρίως λόγω των προσδοκιών ότι η κυβέρνηση θα έφτανε τελικά σε συμφωνία με το ΔΝΤ. Θυμίζουμε ότι στο δεύτερο μισό του 2011, το εθνικό νόμισμα της Ουγγαρίας είχε γνωρίσει μεγάλη υποτίμηση σε σχέση με το Ευρώ, της τάξης του 15%, ενώ μέσα στο 2012 κατόρθωσε να ανέβει κατά 10,4%.

«Η κυβέρνηση επιθυμεί μία λογική συμφωνία», δήλωσε ο Άνταλ Ρόγκαν, επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.

Το ΔΝΤ από τη μεριά του δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν η Ουγγαρία να συνεχίσει για πολύ να κλείνει τις τρύπες του προϋπολογισμού της με έκτακτους φόρους και πως θα πρέπει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό ως προς τις επενδύσεις, ώστε να προωθήσει την ανάπτυξη.

Οι διαπραγματεύσεις ΔΝΤ και Ουγγαρίας θα ανανεωθούν στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου με στόχο να καταλήξουν κάποια στιγμή μέσα στο Νοέμβριο, αναφέρει το Bloomberg.

Παρόλα αυτά, οι αγορές εκτιμούν ότι το deal αυτό θα καθυστερήσει, εκτός κι αν οι συνθήκες στην οικονομία της Ουγγαρίας επιδεινωθούν και το φιορίνι πέσει απότομα, πιέζοντας έτσι την κυβέρνηση να φτάσει σε μία συμφωνία με τους δανειστές της.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Διεθνή / Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Ο Κλαούντιο ντε Σάνκτις κλείνει περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στη Γερμανία, έχει συγχωνεύσει τρία επίπεδα διοίκησης και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο front-office κατά 6,5% καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδα
LIFO NEWSROOM