Κόκκινα δάνεια και φόβος νέας κρίσης στην Ελλάδα

Κόκκινα δάνεια και φόβος νέας κρίσης στην Ελλάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
0

Στο κρίσιμο ζήτημα για πολλές τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου, τα κόκκινα δάνεια, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της Handelsblatt.

Πρόκειται, όπως την χαρακτηρίζει, για μια «κληρονομιά της οικονομικής κρίσης», που εν καιρώ πανδημίας αυξάνει τους τραπεζικούς κινδύνους. Ειδικότερα για την Ελλάδα το ρεπορτάζ αναφέρει:

«Αν και στη Γερμανία το ποσοστό των επισφαλών δανείων (...) ανερχόταν στο 1,3% στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, στην Ισπανία ήταν 3%, στην Ιταλία 6% και στην Ελλάδα μάλιστα 30%. Σύμφωνα με μελέτη της Γαλλικής Οικονομικής Σχολής IESEG, ιδιαίτερα οι μεσαίες τράπεζες στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Ελλάδα θα πληγούν από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού». Στην κορυφή της λίστας του IESEG «βρίσκονται κυρίως ιταλικές τράπεζες, για παράδειγμα οι Credito Emiliano, Banco BPM, αλλά και η Banca Monte dei Paschi. Οι ερευνητές βλέπουν μεγαλύτερους κινδύνους για την Bankinter και την Banco de Sabadell από την Ισπανία και για την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank στην Ελλάδα.»

Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Η ελληνική Alpha Bank προτίθεται να πουλήσει επισφαλή δάνεια ονομαστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ στην επενδυτική εταιρεία Davidson Kemper μέχρι τέλος του έτους. Το χαρτοφυλάκιο, που ονομάζεται Galaxy, περιλαμβάνει περίπου τα μισά μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας - μεγάλη ανακούφιση. Αλλά πόσο θα διαρκέσει αυτό; Το επόμενο κύμα αθέτησης δανειακών υποχρεώσεων βρίσκεται ήδη εν εξελίξει. Η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε λοκντάουν από τις αρχές Νοεμβρίου. Η πανδημία θα συρρικνώσει το ΑΕΠ κατά 10,5% φέτος (...). Για τις τράπεζες αυτό συνεπάγεται νέους πιστωτικούς κινδύνους (...) H ύφεση από την κρίση του κορωνοϊού έρχεται σε έναν εξαιρετικά ακατάλληλο χρόνο για τις τράπεζες».

Nέο κύμα οφειλετών στην Ελλάδα λόγω πανδημίας;

«Οι τέσσερις συστηματικές τράπεζες της Ελλάδας - Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς - εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες αθετήσεις αποπληρωμής δανείων, που έχουν συσσωρευτεί από τον καιρό της ευρωκρίσης. Το 2016 περίπου το μισά χορηγηθέντα δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα ή διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο αθέτησης. Οι τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των πιστωτικών κινδύνων (...) Aλλά αυτά πριν από τον κορωνοϊό».

Όπως παρατηρεί σε άλλο σημείο η εφημερίδα: «Στην πραγματικότητα ο κορωνοϊός θέτει σε κίνδυνο πολλούς οφειλέτες. Τραπεζικοί κύκλοι περίμεναν ήδη από το καλοκαίρι νέες αθετήσεις δανειακών υποχρεώσεων ύψους 5 δις ευρώ ως απόρροια της πανδημίας. Τώρα που η χώρα βρίσκεται στο δεύτερο λόκνταουν, οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10 δις».

Η Handelsblatt αναφέρεται επίσης και στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση με ένα νέο «μορατόριουμ», που θα ωφελήσει σχεδόν 40.000 δανειολήπτες. «Αλλά εάν οι οφειλέτες καταφέρουν στη συνέχεια να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αυτό εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οικονομία / Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οι 6.000 από αυτές αναμένουν τη συγκατάβαση συζύγου για να λάβουν τη βεβαίωση - Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 3»
LIFO NEWSROOM