Σαρωτικό κύμα απολύσεων καταγράφεται τον Μάρτιο, όπου τέθηκαν σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού, ενισχύοντας τους φόβους για έκρηξη της ανεργίας το 2020.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση προκύπτει ότι από τις αρχές του Μαρτίου μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαρτίου, έχουν χαθεί περίπου 41.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή κατά το διάστημα αυτό κάθε μέρα απολύονταν γύρω στα 2.300 άτομα. Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιεί στοιχεία πριν το κλείσιμο του μήνα, τονίζοντας πως «οι επιχειρήσεις δεν έχουν βάλει λουκέτο, υπάρχει μία αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων για ένα διάστημα, έτσι πρέπει να το βλέπουμε». Παράλληλα επισήμανε ότι απαγορεύονται οι απολύσεις στους κλάδους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας.
Δέσμη έξι μέτρων από την κυβέρνηση
Δέσμη έξι χρηματοδοτικών εργαλείων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της δεύτερης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωναϊού. «Από αυτή κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω, κρινόμαστε άπαντες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι «ο εργοδότης αναλαμβάνει την υποχρέωση για τη διατήρηση της θέσεως εργασίας και δεν απολύει και ο εργαζόμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσαρμοστεί και να έχει ανοχή», προσθέτοντας ότι το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση για την σωστή διαχείριση της κρίσης. «Την κρίση πρέπει να την περάσουμε όλοι μαζί και με μοιρασμένα τα κόστη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΣΥΡΙΖΑ: Γενικευμένη απαγόρευση των απολύσεων
Από την πλευρά της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας την απώλεια άνω των 40.000 θέσεων εργασίας τον Μάρτιο μέχρι χθες, πρότεινε την γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων. «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύμα έκρηξης της ανεργίας. Ήδη τον Μάρτιο, το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας, υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο με απώλεια πάνω από 40.000 θέσεων εργασίας, άρα οι απολύσεις είναι πολλαπλάσιες και ξεπερνούν τις 100.000, πριν καν ολοκληρωθεί ο μήνας», η Έφη Αχτσιόγλου.
«Αυτή η κατάσταση στην αγορά εργασίας και στην οικονομία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με επιμέρους επιδόματα, ούτε με συστάσεις. Χρειάζεται πρώτα απ' όλα να νομοθετηθεί γενικευμένη απαγόρευση των απολύσεων και στις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή της κυβέρνησης και στις επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω της δραματικής πτώσης του τζίρου τους. Επίσης, το κράτος να καλύψει πλήρως το μισθολογικό κόστος και να καταβληθούν οι μισθοί των εργαζομένων κανονικά. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει. Είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής βούλησης, δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν», υπογράμμισε.
Γεννηματά: «Χρειαζόμαστε οικονομία πολέμου»
«Χρειαζόμαστε οικονομία πολέμου, γιατί οι επιπτώσεις θα παραμείνουν και μετά την κρίση από τον κορονοϊό», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό βήμα αλλά ανεπαρκή» τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη πανδημία του κορωνοϊού. Η κ. Γεννηματά ζήτησε από όλα τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων, την επέκταση του επαγγέλματος βαρέων και ανθυγιεινών και στους εργαζόμενους του ΕΣΥ όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα και καταβολή έκτακτου ειδικού επιδόματος.
«Βροχή οι καταγγελίες για απολύσεις»
«Οι καταγγελίες για απολύσεις έπεφταν βροχή τις προηγούμενες μέρες» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Σοφοκλέους In μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθηνών. Η δραματική εικόνα του Μαρτίου επιτείνει τους φόβους για γενικευμένη έκρηξη της ανεργίας φέτος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σοφοκλέους In οι τρεις κυριότερες εστίες των φόβων είναι «οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση, παρά την απαγόρευση απολύσεων, όσο βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας και τα κυβερνητικά αντικίνητρα» οι κλάδοι που συνεχίζουν να λειτουργούν, «αλλά επηρεάζονται αρνητικά τόσο από άλλους που δεν έχουν πλέον δραστηριότητα, όπως και από το γενικότερο κλίμα» αλλά και ο τουρισμός τόσο για το μόνιμο προσωπικό, όσο και για το εποχικό.
Διεθνής Οργανισμός Εργασίας: Μπορεί να καταστραφούν 25 εκατομμύρια θέσεις
Η πανδημία κορωνοϊού θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια οικονομική κρίση που θα καταστρέψει 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, προειδοποίησε από την πλευρά του χθες ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO). Ο ILO σημειώνει πως αν υπάρξει μια διεθνώς συντονισμένη πολιτική ανταπόκρισης, «όπως είχε συμβεί στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009, τότε ο αντίκτυπος στην ανεργία σε παγκόσμια κλίμα θα μπορούσε να είναι σημαντικά χαμηλότερος».
Με πληροφορίες από Σοφοκλέους In/ΑΝΤ1/ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια