Η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής κρίσης μοιάζει κάπως με το καλοκαίρι του 1914, λίγο πριν το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, γράφει σε νέο άρθρο του ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
«Αν και ορισμένοι από τους βασικούς παίκτες προσπαθούν απελπισμένα, δικαίως, να αποφύγουν ένα Grexit και όσα αυτό συνεπάγεται, άλλοι -τόσο από την πλευρά του πιστωτή όσο και του δανειστή- φαίνεται όχι μόνο να έχουν παραδοθεί στην κατάρρευση αλλά σχεδόν να καλωσορίζουν την προοπτική αυτή, με τον τρόπο που έναν αιώνα πριν υπερβολικά πολλοί Ευρωπαίοι έμοιαζε πράγματι να καλωσορίζουν το τέλος της απογοητευτικής διπλωματίας και την έλευση του ανοιχτού πολέμου», τονίζει στο άρθρο και συνεχίζει:
«Εξακολουθεί να υπάρχει μια διέξοδος; Θα πρέπει να υπάρχει. Όπως εγώ και άλλοι λέμε εδώ και καιρό, τα μαθηματικά είναι στην πραγματικότητα αρκετά σαφή: Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρωτογενές έλλειμμα αλλά δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, οπότε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα είναι η προφανής λύση και η καλύτερη για όλους από μία έξοδο από το ευρώ.
Υπάρχει ωστόσο, και πρέπει να το παραδεχθούμε, ένα νέο πρόβλημα που έχει ανακύψει από την τρέχουσα αντιπαράθεση: Η αβεβαιότητα έχει σπρώξει την Ελλάδα πίσω στην ύφεση και το πρωτογενές πλεόνασμα που σημειώθηκε πέρυσι έχει εξαφανιστεί. Αλλά με μία συμφωνία, θα είναι πιθανή κάποια προσωρινή χρηματοδότηση ενώ μια συγκρατημένη ανάκαμψη θα επιστρέψει το πρωτογενές ισοζύγιο στην κερδοφορία.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς να υπάρξει μια συμφωνία δεδομένης της απουσίας εμπιστοσύνης από όλες τις πλευρές. Οι Έλληνες δικαίως νιώθουν ότι τους έχουν φερθεί σαν μια κατακτημένη επαρχία από ανάλγητους και ανίκανους ανθύπατους, και αρνούνται να προχωρήσουν σε οτιδήποτε μοιάζει σαν μια επιστροφή στο καθεστώς των τελευταίων 5 ετών. Οι θεσμοί δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι η άπειρη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τι κάνει, έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί με επιτυχία ή ότι είναι ρεαλιστική σχετικά με το τι πρέπει να γίνει.
Ωστόσο, από ό,τι ακούω, υπάρχει ακόμη περιθώριο για μια έστω προσωρινή συμφωνία. Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα -αύξηση του ΦΠΑ, κάποιες αναπροσαρμογές στο συνταξιοδοτικό (αλλά όχι πλήρη μεταρρύθμιση από τώρα), ίσως κάποια αλλαγή στις αγορές προϊόντων. Θα πρέπει να πράξει τόσα ώστε η Μέρκελ και άλλοι να μπορούν να πουν ότι η Ελλάδα προχωρά σε πράξεις, αλλά σε ένα τέτοιο πλαίσιο ώστε ο Τσίπρας να μπορεί να πει στους υποστηρικτές του πως δεν παραδίδεται όπως οι προκάτοχοι του. Προς αυτή την κατεύθυνση, όσοι έχουν ανεβάσει τον πήχη θα αναγκαστούν πιθανώς να χαμηλώσουν τους τόνους και να στοχεύσουν σε κάτι εφικτό. (...)
Έχουν μείνει ακόμη λίγες ημέρες. Ας ελπίσουμε πως θα επικρατήσουν οι ψύχραιμοι», καταλήγει ο Κρούγκμαν.
σχόλια