Νέα αποχώρηση σε τεταμένο κλίμα πριν από λίγο της Τρόικα από τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας για τα εργασιακά. Οι έντονες διαφωνίες είναι κυρίως με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ καθώς είναι εκείνος που επιμένει για μια ακόμη σφαγή στα εργασιακά δικαιώματα ενώ οι άλλοι δύο εκπρόσωποι των δανειστών παίζουν το ρόλο του διαλλακτικού
Οι εκπρόσωποι των δανειστών υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές που ζητάνε προβλέπονται στο αγγλικό κείμενο του μνημονίου, στο οποίο σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σημειώνεται στη σελ. 468 ότι μετά την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα αντικατασταθεί «από κάποιο βασικό μισθό», ο οποίος θα ορίζεται από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά σε ωριμάνσεις και τα επιδόματα. Στο αγγλικό κείμενο υπάρχει η διατύπωση «a statutory minimum wage», την οποία η τρόικα ερμηνεύει ως αναφορά σε ένα μισθό και τίποτε άλλο.
Επομένως, οι εκπρόσωποι των δανειστών, και κυρίως ο κ. Τόμσεν, θεωρούν ότι η κατάργηση των τριετιών έχει, ήδη, νομοθετηθεί.
Όμως στο ελληνικό κείμενο, γίνεται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, λόγος για ελάχιστο ύψος μισθού, νομοθετημένο από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, κάτι το οποίο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν αποκλείει ωριμάνσεις και επιδόματα.
Αλλά και στο κείμενο του νόμου 4046, το οποίο ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2012, και κυρώνει το μνημόνιο συνεννόησης, γίνεται μνεία σε «τριετίες», καθώς στο άρθρο 4 του νόμου προβλέπεται το πάγωμα «των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμανσης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας, έως ότου το ποσοστό της ανεργίας διαμορφωθεί κάτω από το 10%».
Στον ίδιο νόμο, λαμβάνεται πρόνοια για τη «μετενέργεια» και περιγράφεται η διατήρηση τεσσάρων βασικών επιδομάτων.