New York Times: Η Ελλάδα, ένα οικονομικό ζόμπι

New York Times: Η Ελλάδα, ένα οικονομικό ζόμπι Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
5

 

New York Times: Η Ελλάδα, ένα οικονομικό ζόμπι Facebook Twitter

Ευθύνες στους Eυρωπαίους ηγέτες για την ελληνική κρίση, επιρρίπτει το σημερινό κύριο άρθρο γνώμης των New York Times, υπό τον τίτλο «Ελλάδα, ένα κράτος οικονομικό ζόμπι».

Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει ότι «η Ελλάδα και οι άλλες χώρες στην ευρωζώνη είναι για μία ακόμα φορά σε αδιέξοδο, μερικές ημέρες πριν από μια κρίσιμη προθεσμία. Εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το πώς να επεκταθεί το πρόγραμμα δανείου ύψους 240 δισ. ευρώ μετά τις 30 Ιουνίου, το πιθανότερο είναι πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και πιθανότατα θα εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ».

«Αξιωματούχοι στην ευρωζώνη έχουν κάνει την ελληνική κρίση χειρότερη από το πρώτο δάνειο το 2010, απαιτώντας παράλογες πολιτικές λιτότητας.»

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση και στο παρελθόν και έχουν καταφέρει να έρθουν σε συμφωνία για την αποφυγή χρεοκοπίας και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλά αυτές οι συμφωνίες έχουν απλώς αναβάλει την στιγμή της διευθέτησης, χωρίς να επιλύουν τα θεμελιώδη οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Για να σπάσουν τον κύκλο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να παράγουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να ανακάμψουν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία και να βάλουν σε μια σειρά τα επισφαλή οικονομικά της κυβέρνησης», προσθέτει.

Σύμφωνα με το άρθρο, ένα τέτοιο σχέδιο θα έμοιαζε με το εξής: Τα υπόλοιπα 18 μέλη της ευρωζώνης θα συμφωνούσαν να διαγράψουν ή να καθυστερήσουν την αποπληρωμή μέρους του συντριπτικού χρέους της Ελλάδας, το οποίο είναι ίσο με το 177% του ΑΕΠ. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να συμφωνήσει σε αλλαγές που θα αυξήσουν την είσπραξη των φόρων, να κάνει την κυβέρνηση πιο αποτελεσματική και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, καθιστώντας ευκολότερη την έναρξη νέων επιχειρήσεων.

Οι NY Times συνεχίζουν: «Για να λειτουργήσει οποιοσδήποτε διακανονισμός, οι ηγέτες της Γερμανίας και άλλων χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να χάσουν κάποια από τα χρήματα που διέθεσαν για την αποπληρωμή των ιδιωτών δανειστών της Ελλάδας, πολλοί εκ των οποίων ήταν τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες στις δικές τους χώρες. Αλλά εάν η ευρωζώνη δεν κάνει αυτή τη σχετικά μικρή θυσία τώρα, θα υποστεί μεγαλύτερες απώλειες αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και βγει από το ευρώ. Αυτό το αποτέλεσμα, εκτός του ότι θα αυξήσει τις ευρωπαϊκές απώλειες, θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα σε μελλοντικές κρίσεις. Και μια χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ θα έφερε ένα καταστροφικό πλήγμα στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας.

»Για να λάβει καλύτερους όρους για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας, ο Τσίπρας θα πρέπει επίσης να κάνει παραχωρήσεις, οι οποίες δεν θα αντιμετωπιστούν θετικά από το αριστερό κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, πρέπει να δώσει τέλος στις δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης, οι οποίες αποστραγγίζουν το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα. Η κυβέρνησή του θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να πατάξει την φοροδιαφυγή και να θέσει τέλος στις βραδυκίνητες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις και την αδειοδότηση που δημιουργούν τέλειες ευκαιρίες για διαφθορά. Πολλοί ηγέτες της ευρωζώνης δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση του Τσίπρα για να πραγματοποιήσει αυτές τις αλλαγές, και ο ίδιος και η ομάδα του συνέβαλαν σε αυτό με τη στάση τους, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να πληρώσει η Γερμανία αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

»Όμως, αξιωματούχοι στην υπόλοιπη ευρωζώνη έχουν κάνει την ελληνική κρίση χειρότερη από το πρώτο δάνειο το 2010, απαιτώντας παράλογες πολιτικές λιτότητας που επέφεραν δεινά στους ιδιώτες, συρρίκνωσαν την οικονομία και ώθησαν το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα στο 25%, με τους μισούς περίπου νέους της χώρας να αναζητούν εργασία. Ακόμα και τώρα, Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν ο Τσίπρας να μειώσει περαιτέρω τις ήδη μειωμένες συνταξιοδοτικές παροχές που λαμβάνουν τώρα οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι.

»Το αν η Ελλάδα θα συνεχίσει σε αυτή την οικονομική κατάσταση ζόμπι θα εξαρτηθεί επίσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αμφότεροι της έχουν δανείσει χρήματα. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ σε ιδιωτικές συναντήσεις έχουν πιέσει την ευρωζώνη για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αλλά η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η χώρα δεν μπορεί να επιτύχει παρά μόνο αν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο δανειοδοτικό πρόγραμμα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πρόσφατα ότι η «ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα» έπρεπε να είναι μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ της ευρωζώνης και της Ελλάδας.

»Περισσότερα από πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σύναψαν την πρώτη συμφωνία δανειοδότησης με την Ελλάδα. Ωστόσο, αντί να κινείται προς την ανάκαμψη, η χώρα έχει παγιδευτεί σε μια οικονομική καταστροφή, χωρίς ορατό τέλος», καταλήγει το άρθρο.

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI