Πολύ θετικό σημάδι χαρακτηρίζει την αναβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδας από τη Moody's ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup βρέθηκε στη χώρα μας για το 4ο οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει πως η έξοδος στις αγορές είναι μία σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Τόνισε πως η Ελλάδα έχει βγει ήδη στις αγορές κάποιες φορές, «αλλά σταδιακά τοποθετεί ομόλογα σε ολόκληρη την καμπύλη αποδόσεων».
Φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας «Πιστεύω πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες, αλλά χρειάζεται πραγματικά σκληρή δουλειά», ανέφερε.
Εκφράζει αμφιβολία αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και ειδικά των νέων,«καθώς οι κατώτατοι μισθοί της Ελλάδας είναι υψηλότεροι όλων των γειτονικών χωρών», ωστόσο, συνεχίζοντας, επισήμανε πως τα νέα συνεχίζουν να είναι θετικά, να πηγαίνουν προς στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή τη συγκυρία για να ωθηθούν τα πράγματα προς τα εμπρός. «Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα παραμείνουν θετικά και σταθερά και ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί» υπογράμμισε.
Παράλληλα όμως τόνισε πως η φετινή χρονιά, επειδή είναι εκλογική, θα είναι μια «χαμένη χρονιά» όσον αφορά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Ερωτηθείς για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο πρώην επικεφαλής του Eurorgoup σημειώνει ότι εάν μειωθούν «μετά θα προκύψει ένα μεγαλύτερο ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους».
Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, σημειώνει πως εάν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, «έρθει στην Ελλάδα και πει «πιστεύω ότι ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% πρέπει να μειωθεί»» τότε πρέπει να ερωτηθεί: «Ωραία αυτά είναι καλά νέα, δηλαδή να μειωθεί το ποσοστό κάτω από το 3,5%, αλλά είσαι έτοιμος να δώσεις μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους;». Επισημαίνει δε πως «ένας Γερμανός Χριστανοδημοκράτης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεινε σε αυτό (στο 3,5%), το οποίο βασικά ήθελε για 10 χρόνια- οπότε καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν είναι πολύ αξιόπιστο...».
σχόλια