Ο ΟΟΣΑ χαμηλώνει την πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έδωσε στη δημοσιότητα την ενδιάμεση έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές (Interim Economic Outlook), η οποία έχει τίτλο «η υψηλή αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη».
Σε αυτήν, «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις που είχε κάνει τον Μάιο για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,1% για το 2018 και 0,2% για το 2019.
«Η ανάπτυξη πιθανόν έχει κορυφωθεί. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,7% το 2018 και το 2019, οριακά χαμηλότερα από τα προ της κρίσης επίπεδα, με τους καθοδικούς κινδύνους να εντείνονται», σημειώνει.
Προσθέτει ότι η ανάπτυξη έχει λιγότερο ευρεία βάση, με τις προοπτικές να διαφοροποιούνται μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, ιδιαίτερα μεταξύ των οικονομιών των αναδυόμενων αγορών.
Η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου επιβραδύνθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, με τις εμπορικές εντάσεις να έχουν ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνης και τα επενδυτικά σχέδια.
«Πρόσθετοι περιορισμοί στο εμπόριο θα βλάψουν τις θέσεις εργασίας και το βιοτικό επίπεδο, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα», προειδοποιεί ο Οργανισμός.
Ο ΟΟΣΑ ψαλίδισε - κατά 0,2% - τις προβλέψεις του και για την οικονομία της Ευρωζώνης, όπως και για τις περισσότερες οικονομίες της G20, ενώ έχει αναθεωρήσει δραστικά επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τις οικονομίες της Τουρκίας και της Αργεντινής. Για την Ευρωζώνη προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος και 1,9% το 2019 έναντι 2,5% το 2017.
«Χρειάζονται περαιτέρω δημοσιονομικές και τραπεζικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της αντοχής της Ευρωζώνης», αναφέρει.
«Η αντοχή και η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν, λόγω της αβεβαιότητας για τις πολιτικές επιλογές, όπως στην Ιταλία, και τις μελλοντικές ρυθμίσεις μεταξύ της Βρετανίας και της υπόλοιπης ΕΕ. Η πρόσφατη αύξηση των επασφάλιστρων κινδύνου των ιταλικών κρατικών ομολόγων και η συνδεόμενη με αυτή μείωση των μετοχικών αξιών των ιταλικών τραπεζών δείχνουν τον ρυθμό, με τον οποίο μπορεί να εμφανισθούν πάλι συνεχείς αδυναμίες στην Ευρωζώνη», προσθέτει.
Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι ένα πλαίσιο πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων θα αύξανε την εμπιστοσύνη και θα βοηθούσε στη διαφοροποίηση των κινδύνων. Υποστηρίζει, επίσης, τη δημιουργία νέων ευρωπαϊκών ασφαλών ομολόγων και ένα ταμείο δημοσιονομικής σταθεροποίησης για την Ευρωζώνη που θα βοηθούσε στην απορρόφηση μεγάλων αρνητικών οικονομικών σοκ και θα αποτελούσε ένα πρόσθετο μέσο που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση μίας ύφεσης.
Για την τουρκική οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μεγάλη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,2% φέτος και μόλις 0,5% το 2019 από 7,4% το 2017.
«Οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν εξασθενήσει σημαντικά στην Τουρκία, μετά τις πρόσφατες πιέσεις στην τουρκική λίρα, εν μέσω υψηλού χρέους των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια θα επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη και θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη θα παραμείνουν, αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική ή αν οι εντάσεις αναφορικά με την εγχώρια χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξηθούν ως συνέπεια του υψηλότερου βάρους εξυπηρέτησης του χρέους», σημειώνει ο διεθνής Οργανισμός.
Για την οικονομία της Αργεντινής, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι φέτος θα καταγράψει ύφεση 1,9%, για να σταθεροποιηθεί το 2019 (0,1% ρυθμός ανάπτυξης).
Για τις ΗΠΑ, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,9% φέτος και 2,7% το 2019 έναντι 2,2% το 2017. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΟΟΣΑ δεν έχει αλλάξει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας (6,7% το 2018 και 6,4% το 2019 έναντι 6,9% το 2017).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ