Ο Τσακαλώτος απαντά στο ΔΝΤ: Το Ταμείο ζητά νέα μέτρα λιτότητας - Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα δεχθεί

Ο Τσακαλώτος απαντά στο ΔΝΤ: Το Ταμείο ζητά νέα μέτρα λιτότητας - Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα δεχθεί Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
2

Απάντηση στο χθεσινό άρθρο των στελεχών του ΔΝΤ Τόμσεν και Όμπσφελντ, όπου αναφέρουν ότι το Ταμείο δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα, δίνει με δηλώσεις του στη Guardian o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τονίζει ότι το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να ελαφρύνει τις πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας, και πως ζητάει νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και ύστερα. 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο υπουργός απάντησε έντονα στον ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι η Αθήνα θα χρειαστεί να κάνει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και στο φορολογικό αφότου λήξει το πρόγραμμα βοήθειας στα μέσα του 2018, μία απαίτηση που καμία κυβέρνηση, ύστερα από επτά χρόνια βαθιάς ύφεσης, δεν μπορεί να δεχθεί και να επιβιώσει.

Επικαλούμενος τον βρετανό φιλόσοφο J L Austen, ο Ε. Τσακαλώτος σημειώνει ότι ο φιλόσοφος από την Οξφόρδη «ήταν αρκετά επικριτικός για τις μορφές των επιχειρημάτων που βασίζονται στην ακόλουθη τεχνική: υπάρχει το κομμάτι που λες κάτι και μετά υπάρχει το κομμάτι που το παίρνεις πίσω. Το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε αυτή την κριτική». «Στην πραγματικότητα (το ΔΝΤ) ζητά οι Έλληνες συνταξιούχοι και οι φτωχότεροι μισθωτοί να κάνουν περαιτέρω περικοπές, ενώ αναφέρει τη μισή αλήθεια» προσθέτει ο υπουργός.

Επισημαίνει ακόμα ότι στην εμμονή του να κάνει τα νούμερα να εμφανίζουν λογική συνέπεια, το ΔΝΤ υποστηρίζει τώρα πολιτικές που θα αυξήσουν την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό -αντικρούοντας τον δικό του δεδηλωμένο στόχο για έμφαση στη σημασία της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Στο άρθρο τους, οι Τόμσεν και Όμπσφελντ αναφέρουν πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία της ενισχύοντας την χρηματοδότηση για υποδομές και για καλά-στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα, ενώ παράλληλα απαλλάσσει πάνω από τα μισά νοικοκυριά από τη φορολογία εισοδήματος, καταβάλλοντας δημόσιες συντάξεις στα επίπεδα των πλέον πλούσιων Ευρωπαϊκών χωρών».

Απαντώντας, ο Ε. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι «οι δαπάνες για τις συντάξεις και άλλα επιδόματα είναι περίπου στο 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στο 52% της Γερμανίας. Είναι δυνατό να είναι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας ότι οι συντάξεις και οι φοροελαφρύνσεις είναι πολύ γενναιόδωρες, όταν το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας των 665 ευρώ και σχεδόν 4 εκατ. άτομα, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού, βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού;».

«Την ίδια ώρα ο μόνος λόγος που περισσότεροι άνθρωποι έχουν φοροελαφρύνσεις είναι γιατί λιγοστεύουν εκείνοι που έχουν αξιοπρεπές εισόδημα. Οπότε, το ΔΝΤ που υποτίθεται ότι επανεξετάζει τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη και την ανισότητα, και σωστά τονίζει τη σημασία της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, φαίνεται να αγνοεί ότι περαιτέρω μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου δεν μπορεί παρά να αποτύχει και θα αυξήσει τόσο την ανισότητα όσο και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αλλά τουλάχιστον τα νούμερα θα βγαίνουν» προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους ευρωπαίους πιστωτές της για πλεόνασμα 3,5% μετά τη λήξη του προγράμματος. Αντίθετα, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε μια συμβιβαστική λύση. Αναφέρει ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είπε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως «τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια οικονομία όπως η Ελλάδα και ό,τι έχει περάσει κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν έχουν οικονομικό ή πολιτικό νόημα».

«Ορισμένα κράτη μέλη υποστήριζαν την άποψη ότι το 3,5% πλεόνασμα θα πρέπει να διατηρηθεί για 10 χρόνια. Άλλα κατευθύνονταν προς έναν συμβιβασμό για πέντε χρόνια. Η ελληνική θέση ήταν ότι καμία από τις δύο αυτές προτάσεις δεν θα βοηθούσαν την Ελλάδα και προτείναμε έναν συμβιβασμό για άμεση μείωση στο 2,5%, αλλά συμφωνώντας με τους θεσμούς ότι το 1% της διαφοράς θα πρέπει να δαπανάται αποκλειστικά στη μείωση των φόρων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενισχύοντας επομένως την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Ποια ήταν η απάντηση του ΔΝΤ; Το ΔΝΤ υποστήριξε στο Eurogroup ότι: Δεν μας ενδιαφέρει αν θα είναι τρία, πέντε, ή δέκα χρόνια υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, εμείς χρειαζόμαστε να δούμε περισσότερα μέτρα ώστε να βγαίνουν τα νούμερα, γιατί δεν πιστεύουμε ότι το 3,5% είναι εφικτό χωρίς τέτοια μέτρα. Δεν ενδιαφέρθηκαν να συζητήσουν τη συμβιβαστική μας πρόταση. Οπότε η Ελλάδα δεν έχει "συμφωνήσει" σε τίποτα. Ωστόσο βρίσκεται κάτω από έντονη πίεση από τους πιστωτές της να το κάνει ακόμα. Ωστόσο, είναι κάτω από έντονη πίεση από τους πιστωτές της για να το πράξει. Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να μειώσει την πίεση. Αντί να έχει το θάρρος των θέσεών του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος και/ή το χρονικό εύρος των πρωτογενών πλεονασμάτων, βάζει όλη του την πίεση σε εμάς για να προσδιορίσουμε νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και ύστερα» καταλήγει ο Ε. Τσακαλώτος.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM