Ο ΟΑΕΔ έδωσε διευκρινίσεις για τη δίμηνη παράταση της καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων σε όσους ανέργους έληξε ή θα λήξει η επιδότηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.
Η απόφαση για την παράταση είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο καταβολής, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης του ποσού που αντιστοιχεί στη δίμηνη παράταση, στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους.
Αναφορικά με το σε ποιους και πότε θα καταβληθεί η παράταση επιδόματος, ο ΟΑΕΔ αναφέρει:
- Για όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Ιανουαρίου 2020, η εφάπαξ καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στη δίμηνη παράταση θα ξεκινήσει από τις 31 Μαρτίου.
- Για όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Φεβρουαρίου 2020, η εφάπαξ καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στη δίμηνη παράταση θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου 2020.
- Για όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε ή θα λήξει η επιδότησή τους εντός του Μαρτίου 2020, ο πρώτος επιπλέον μήνας επιδότησης θα ξεκινήσει να καταβάλλεται στις αρχές του Απριλίου 2020 και ο δεύτερος επιπλέον μήνας επιδότησης θα ξεκινήσει να καταβάλλεται στις αρχές του Μαΐου 2020.
Το ποσό της δίμηνης παράτασης
Όσον αφορά στο ποσό που θα καταβληθεί, η δίμηνη παράταση καταβολής αντιστοιχεί στα εξής ποσά:
- Οι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας θα λάβουν συνολικά έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ, μηνιαίως), ποσό προσαυξανόμενο κατά 10% επιπλέον για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου ανέργου.
- Οι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων θα λάβουν συνολικά έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ, μηνιαίως).
- Οι δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας θα λάβουν συνολικά έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ, μηνιαίως).
Δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο στην οποία αντιστοιχεί η παράταση. Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν μειωμένο ποσό, αναλογικά με το διάστημα που απώλεσαν το δικαίωμα επιδότησης.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ