Την παραίτησή του υπέβαλε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. Έπειτα από απόφαση του ΔΣ, του απενεμήθη ο τίτλος του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς έπειτα από αυτή την εξέλιξη το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε την καθηγήτρια κα. Χαρίκλεια Απαλαγάκη Προσωρινή Πρόεδρο του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες Τραπεζικών κύκλων, τον τελευταίο καιρό δεχόταν πιέσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος να "αποχωρήσει" από την θέση του.
Ο κ. Σάλλας στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος του ΔΣ της Πειραιώς είπε στα μέλη:
«Αγαπητοί φίλοι,
Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ' αυτά.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.
Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.
Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts. Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».
Η ανακοίνωση της Πειραιώς
Για την πρόθεση της παραίτησής του ο κ. Σάλλας είχε ενημερώσει από τις αρχές του 2016 τόσο το ΤΧΣ όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει ο ίδιος το δρόμο για νέους ανθρώπους στη διοικητική κορυφή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ΤΧΣ στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, μπροστά στις νέες προκλήσεις της νέας εποχής.
Ο ίδιος έκλεισε έναν πολύ αποδοτικό κύκλο 25 ετών ως δημιουργός και Πρόεδρος της Τράπεζας. Η Τράπεζα Πειραιώς το 1991, είχε το 0,1% της αγοράς ενώ στην παρούσα φάση έχει μερίδιο αγοράς 30%. Είχε 200 εργαζόμενους και τώρα έχει 19.000, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ενεργητικό 200 εκ. ευρώ και τώρα φτάνει περίπου τα 90 δις. ευρώ.
Ο κ. Σάλλας με την πολυετή εμπειρία και τη γνώση του πλοήγησε την Τράπεζα τα τελευταία 8 χρόνια της κρίσης σε ασφαλή νερά, προστατεύοντας τα συμφέροντα των καταθετών, των πελατών και της οικονομίας.
Πιστεύει ότι, η Τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση για να συνεχίσει ανεμπόδιστα και με απόλυτη ασφάλεια την πορεία της.
Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Σάλλας ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.
Η στρατηγική της Τράπεζας παραμένει απαράλλακτη. Έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η τράπεζα βρίσκεται στη σωστή τροχιά ώστε να περάσει στην κερδοφορία στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Βιογραφικό και η υπόθεση με τα αμφισβητούμενα δάνεια
Ο Μιχάλης Σάλλας γεννήθηκε το 1950 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην τότε Δυτική Γερμανία, όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στην Αθήνα, πήρε μέρος στην αντίσταση κατά της Χούντας ως υποστηρικτής της δημοκρατίας και του Ανδρέα Παπανδρέου, συνελήφθη από την Ασφάλεια και φυλακίστηκε.
Υπήρξε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς από το 1991. Ο Όμιλος είναι η μητρική εταιρεία του μεγάλου χρηματοοικονομικού οργανισμού, με θυγατρικές εταιρείες στην Ελλάδα και πολλές θυγατρικές τράπεζες στο εξωτερικό.
Το 1974, αν και μόλις 24 ετών, ο Σάλλας ήταν ένα από τα 149 άτομα που πήραν πρόσκληση από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να παραστούν στην εκδήλωση για την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, που έμεινε στην ιστορία ως Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Ήδη από τότε εθεωρείτο ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Ανδρέα, και «μάγος» σε χρηματοοικονομικά θέματα.
Άρχισε την καριέρα του στη Γερμανία ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής στη Χαϊδελβέργη, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ήταν καθηγητής Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αναγκάστηκε να τελειώσει την ακαδημαϊκή του καριέρα το 1997 λόγω φόρτου εργασίας.
Τα χρόνια 1981-1990 διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, διοικητής της ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως), πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.
Το 1991, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών (που επικρίθηκε ως ξεπούλημα από τους αντιπάλους του). Ο Σάλλας απέκτησε την Τράπεζα Πειραιώς, ως επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών, η οποία περιλάμβανε τους Δασκαλόπουλο, Βασιλάκη (Aegean), Φουρλή (ΙΚΕΑ) και αργότερα τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.
Η τράπεζα ήταν ζημιογόνος όταν την ανέλαβε ο Σάλλας, αλλά ο ίδιος, με σωστό μάνατζμεντ, γρήγορα την κατέστησε κερδοφόρο, ενώ τα επόμενα χρόνια απέκτησε φήμη «σταρ-μάνατζερ»[3] λόγω των πολλών επιτυχημένων εξαγορών και απορροφήσεων που πέτυχε: μέχρι σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς έχει απορροφήσει, μεταξύ άλλων, την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, την ΕΤΒΑ και, πιο πρόσφατα, την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και τη Γενική Τράπεζα της Ελλάδας.
Ο Σάλλας είναι οπαδός της ΑΕΚ και γνωστός για την αγάπη του για το κρασί: από το 2005 κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της οινοποιητικής Σεμέλη Α.Ε.
Στις 8 Μαρτίου 2015, ο Μιχάλης Σάλλας ορίστηκε ως πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, διαδεχόμενος τον Γιώργο Ζανιά.
Τα δημοσιεύματα για τα δάνεια:
To ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έγραψε τον Ιούλιο του 2012 ότι ο Μιχάλης Σάλλας έδωσε μυστικά δάνεια 100 εκατομμυρίων ευρώ στην οικογένειά του. Το άρθρο ΕΔΩ
Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από την οικογένεια Σάλλα, η οποία ξεκίνησε δικαστικό αγώνα εναντίον του πρακτορείου, ζητώντας 50 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση και κάνοντας λόγο για προσπάθεια «υπονόμευσης, εκβιασμών και κατασυκοφάντησης», που έχει αντιμετωπίσει η Τράπεζα Πειραιώς στην πορεία ανάπτυξής της. Η υπονόμευση, κατέληξε, «δεν μας αποσπά από το κύριο καθήκον μας, που είναι η ασφάλεια και η πρόοδος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία με τη σειρά της είναι προοπτική αναπόσπαστη με την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι για την έξοδο της χώρας από την κρίση».
Η αγωγή απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους από το δικαστήριο.
Ένα χρόνο αργότερα η εφημερίδα New York Times έγραψε ότι ο η οικογένεια Σάλλα δανείστηκε 113 εκατομμύρια από την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, που την βοήθησαν να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς του 2011. Το δημοσίευμα διαψεύσθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.
σχόλια