Βούτες Ηρακλείου: Τα σενάρια για τις ρωγμές σε σπίτια και δρόμους που ανησυχούν τους κατοίκους

Βούτες Ηρακλείου: Τα σενάρια για τις ρωγμές σε σπίτια και δρόμους που ανησυχούν τους κατοίκους Facebook Twitter
Βούτες Ηρακλείου/ Eurokinissi
0

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Βούτες Ηρακλείου, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νικόλαου Παπαευσταθίου.

Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Ηρακλείου και με επίκεντρο τις ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν σε δρόμους και σπίτια της περιοχής, τα τελευταία 24ωρα. 

Οι κάτοικοι στις Βούτες Ηρακλείου ανησυχούν καθώς τις τελευταίες ημέρες τα σπίτια του χωριού αλλά και οι δρόμοι παρουσιάζουν ρωγμές. Εννιά σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα. Σύμφωνα με το Mega, ήδη δύο οικογένειες έχουν εγκαταλείψει το χωριό. Πεζόδρομοι, δρόμοι, ο τοίχος της εκκλησίας και περισσότερα από 20 σπίτια φέρουν ρωγμές με αρκετό βάθος που διατρέχουν πατώματα, τοίχους και ταβάνια.

Η σύσταση των ειδικών προς τους ενοίκους των σπιτιών που φέρουν ρωγμές είναι να μην τα κατοικούν μέχρι να εξεταστεί και εξελιχθεί πλήρως το φαινόμενο.

Βούτες Ηρακλείου: Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις ρωγμές σε σπίτια και δρόμους

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί ξεκίνησε έλεγχος στην περιοχή, παρουσία και του προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητή Ευθυμίου Λέκκα, από τον οποίο αναμένονται τα αποτελέσματα, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.

«Θα μπορούμε από αύριο να προχωρήσουμε σε πιο συγκεκριμένα βήματα, τα οποία βεβαίως θα οδηγηθούν από τα πορίσματα τα οποία περιμένουμε και θα έχουμε πάρα πολύ σύντομα» εξήγησε ο δήμαρχος Ηρακλείου, που έκανε γνωστό ότι από κλιμάκιο του ΤΑΕΦΚ (Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου) κίτρινο χρώμα σήμανση (επισκευάσιμο κτίσμα) μπήκε σε εννέα κτίρια. Μάλιστα ο κ. Καλοκαιρινός, τόνισε πως «οι οικογένειες σε αυτά τα σπίτια μετακινούνται και αυτό είναι κάτι το οποίο το φροντίζουμε ήδη».

«Διερευνάται αν πρόκειται για εδαφική διάρρηξη, για κατολίσθηση, για περιστροφική ολίσθηση, για διαφορική καθίζηση ή για ρευστοποίηση των εδαφών. Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα. Πιθανότατα πρόκειται για μια τεκτονική διάρρηξη», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Νωρίτερα, το απόγευμα αυτοψία στην περιοχή, έκανε ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωτεχνικής Μηχανικής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Λουπασάκης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ηρακλείου, αντιδημάρχους, τον πρόεδρο των Βουτών και μέλη του τοπικού συμβουλίου.

«Βλέπω ότι από τη μία μέρα στην άλλη, έχουμε μετακινήσεις οι οποίες είναι διακριτές, άρα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να το παρακολουθήσουμε με προσοχή» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Λουπασάκης, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, γιατί μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα τα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες».

Επίσης ο καθηγητής στο ΕΜΠ συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να γνωρίζουμε τον ρυθμό με τον οποίο εκδηλώνεται η κατολίσθηση. Εάν αυτή κινείται με ένα ρυθμό της τάξης του μισού χιλιοστού το εξάμηνο, υπάρχει μία ασφάλεια. Εάν όμως διαπιστώσουμε ότι κινείται γρήγορα, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις αποφάσεις μας, για το ποιες οικίες είναι επικίνδυνες και ποιες όχι».

«Νομίζω ότι το φαινόμενο δεν είναι μόνο εδαφική καθίζηση και έχει τεκτονική έκφραση. Πρέπει να εξετάσουμε λόγω των απότομων πρανών και το φαινόμενο της κατολίσθησης που εύχομαι να οφείλεται εκεί αλλά πρέπει να διερευνηθεί με όργανα. Στην περίπτωση αυτή είναι ελεγχόμενο, διαφορετικά δεν Μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί προς τα Βόρεια», έγραψε ο Άκης Τσελέντης, σεισμολόγος.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Βούτες Ηρακλείου λόγω ρηγματώσεων – Τι εξετάζουν οι ειδικοί

Ελλάδα / Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Βούτες Ηρακλείου λόγω ρηγματώσεων – Τι εξετάζουν οι ειδικοί

Στο χωριό Βούτες, εικόνες δείχνουν έντονες ρηγματώσεις σε τοίχους σπιτιών, δρόμους και άλλες υποδομές, με τους κατοίκους να βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση αβεβαιότητας
LIFO NEWSROOM