Politico: Έξοδος από τα μνημόνια μόνο στα χαρτιά - Με κοντό το λουρί η Ελλάδα

Politico: Έξοδος από τα μνημόνια μόνο στα χαρτιά - Με κοντό το λουρί η Ελλάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
0

Για έξοδο από τα μνημόνια μόνο κατ' όνομα κάνει λόγο η ιστοσελίδα Politico, περιγράφοντας την ανησυχία των πιστωτών ότι το «πολιτικό δράμα» της Ελλάδας θα θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο οκτώ ετών.

«Για την Ελλάδα, η επικείμενη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί μια ευκαιρία να απαλλαγεί επιτέλους από τα δεσμά της λιτότητας. Όμως, οι πιστωτές της έχουν άλλες ιδέες», αναφέρει το άρθρο.

«Για τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Αθήνα δεν είχε τον έλεγχο των οικονομικών της πολιτικών, έχοντας αποδεχθεί μια σειρά από εμπόδια και μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για δάνεια που την εμπόδισαν από την πτώχευση. Οι αξιωματούχοι της λεγόμενης τρόικας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) - βάζουν τώρα τα δυνατά τους για να εξασφαλίσουν ότι οι χειροπέδες θα παραμείνουν», σχολιάζει.

Και ενώ όλοι συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα να τερματιστεί επίσημα το πρόγραμμα διάσωσης, είναι λιγότερο πρόθυμοι να δώσουν στην Ελλάδα την πλήρη ελευθερία που έχουν δώσει σε άλλες χώρες που πέρασαν μια παρόμοια διαδικασία.

«Όταν χρωστάς σε μια τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι δικό σου πρόβλημα. Όταν, όμως, της χρωστάς ένα δισ. τότε γίνεται πρόβλημα της τράπεζας», ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«(Οι Έλληνες) μας χρωστούν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για το τι συμβαίνει στη χώρα τους» πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι συναντώνται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ελπίζουν να οριστικοποιήσουν το πακέτο εξόδου των Αθηνών μέχρι τις 21 Ιουνίου, προετοιμάζοντας την επίσημη αναχώρηση τον Αύγουστο. Ωστόσο, έχουν ήδη αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα υποβληθεί σε μεγαλύτερο έλεγχο απ 'ό, τι η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που ολοκλήρωσαν επιτυχώς ένα πρόγραμμα διάσωσης της Ε.Ε. μετά την κρίση χρέους του 2009.

Έτσι, ενώ οι άλλες χώρες είναι υποχρεωμένες να δέχονται δύο ετήσιους ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM, η Ελλάδα θα λάβει, αυτό που η Κομισιόν αποκαλεί «ενισχυμένη εποπτεία», δηλαδή τέσσερις ελέγχους το χρόνο.

Όπως και στις άλλες χώρες , οι επισκέψεις από την Κομισιόν θα συνεχιστούν μέχρις ότου η Ελλάδα αποπληρώσει το 75% των περίπου 230 δισ. ευρώ που οφείλει στους πιστωτές της ευρωζώνης, ενώ ο ESM θα συνεχίσει τους ελέγχους μέχρι να εξοφληθεί και το τελευταίο ευρώ.
«Θα είναι κοντό το λουρί», ανέφερε άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Θυμηθείτε ότι έχουν μεγάλο χρέος [να ξεπληρώσουν]».

Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης τα επόμενα δύο χρόνια να εφαρμόσει τις αυξήσεις φόρων και τις περικοπές των συντάξεων που έχει ήδη συμφωνήσει. Έχει επίσης συμφωνήσει να διατηρήσει ενα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια και 2% έως το 2060.

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, εκφράζει την ανησυχία του ότι θα υπάρξει οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι διπλωμάτες της ευρωζώνης που εργάζονται στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα είναι ανένδοτοι ότι οι σκληρές απαιτήσεις από την Αθήνα δικαιολογούνται, μετά από χρόνια πολιτικών κρίσεων και αθετημένων υποσχέσεων και επιθυμούσαν να είναι ακόμη αυστηρότεροι οι περιορισμοί.

Ανησυχούν επίσης ότι θα μπορούσαν να προκύψουν κι άλλα ελληνικά δράματα είτε από τη νυν ή τη μελλοντική κυβέρνηση, η οποία , όπως φοβούνται, θα μπει στον πειρασμό να διαλύσει όλα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ο επικεφαλής του EMΣ, Kλάους Ρέγκλινγκ, έχει εκφράσει ανησυχίες κεκλεισμένων των θυρών, ότι μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος θα καταργηθούν με τη λήξη του.

«Η Ελλάδα θα αποζητήσει όσο το δυνατόν περισσότερη ανεξαρτησία με αυτήν την έξοδο», ανέφερε άλλος διπλωμάτης της ευρωζώνης.

«[Αλλά] αν τους απορρίψουν οι αγορές, θα ξαναμπούν σε πρόγραμμα» τόνισε.

Η κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμέτωπη με νέες εκλογές το επόμενο έτος, έχει την τάση να παρουσιάσει το τέλος του προγράμματος ως μια πλήρη αποδέσμευση από τους πιστωτές της», γράφει η Politico.

Αναφέρει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχει ήδη απορρίψει τις εκκλήσεις του Μάριο Ντράγκι για προληπτική πιστωτική γραμμή, που θα παρείχε ένα δίχτυ ασφαλείας εάν η κυβέρνηση ερχόταν αντιμέτωπη με απροσδόκητα έξοδα, όμως θα συνοδευόταν από όρους, σύμφωνα με τον ΕΜΣ.

Οι πιστωτές της Ελλάδας πιέζουν ώστε να υπάρξουν νέες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους.

Υπενθυμίζει δε ότι Γαλλία και Ιταλία έχουν προτείνει το χρέος να μειώνεται αυτόματα όταν η οικονομία της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αυτό όμως έχει προκαλέσει φόβους σε άλλα μέλη της ευρωζώνης ότι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις ίσως θελήσουν εσκεμμένα να σαμποτάρουν την οικονομία της χώρας για να μειωθεί το βουνό του χρέους.

«Ενώ η Ιταλία, η Γαλλία και το ΔΝΤ δείχνουν έτοιμες να αποδεχθούν αυτή τη μορφή ελάφρυνσης χρέους χωρίς όρους, Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία επιμένουν να αποδεχθεί η Αθήνα μέτρα που διασφαλίσουν ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης».

«Χρειάζεται κάτι για να σταματήσει τους Έλληνες από το να επιστρέψουν στις παλιές συνήθειες», είπε ένας τρίτος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις τους» καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: Politico

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM