Πρωτογενές πλεόνασμα €398 εκατ. τον Ιανουάριο

Πρωτογενές πλεόνασμα €398 εκατ. τον Ιανουάριο Facebook Twitter
10

 

Πρωτογενές πλεόνασμα εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός τον Ιανουάριο του 2013, έναντι ελλείμματος τον ίδιο μήνα πέρυσι όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον μήνα Ιανουάριο παρουσιάσθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 159 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 490 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012.


Ταυτόχρονα, επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 398 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ το 2012.


Το θετικό αυτό αποτέλεσμα προέκυψε χάρη στη μεγάλη συμπίεση των δαπανών, καθώς και το πάγωμα στις επιστροφές φόρων, υπερκαλύπτοντας έτσι την υστέρηση στα έσοδα. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 1 δις ευρώ, σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί. Από την άλλη καταγράφηκε απόκλιση στα φορολογικά έσοδα ύψους 241 εκατ. ευρώ ενώ οι επιστροφές φόρων ήταν μειωμένες κατά 267 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.418 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,3% έναντι του Ιανουαρίου 2012 .Υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (κατά 222 εκατ. ευρώ) και τους φόρους περιουσίας (κατά 108 εκατ. ευρώ).

«Η πολιτική προώθησης και διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, σε όλο το εύρος της Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να συνεχιστεί», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
«Επιδίωξη είναι να πετύχουμε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Αν η επιδίωξη αυτή επιτευχθεί, τότε θα είμαστε σε θέση, με περισσότερους «βαθμούς ελευθερίας», να ενεργοποιήσουμε τη ρήτρα "θετικής απόκλισης"», πρόσθεσε.

Πηγές: Ναυτεμπορική, Ημερησία

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM