Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αλλά είναι πιθανό να δεχθεί ένα ειδικό ρόλο συμβούλου με περιορισμένες εξουσίες που όμως θα το διατηρεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γράφει το πρακτορείο Reuters που επικαλείται δύο ανώτατες πηγές με καλή γνώση της υπόθεσης.
Το Ταμείο, σημειώνει το πρακτορείο, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο επιμένει στους ίδιους όρους με βάση τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικοί, αν δεν συνοδεύονται από σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
Όμως, το ΔΝΤ μοιάζει πλέον να υποχωρεί απέναντι στην αντίσταση που δείχνουν οι Ευρωπαίοι στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και βρίσκεται πλέον σε συζητήσεις για να δεχθεί μία νέα φόρμουλα συνεργασίας που θα του επιτρέψει μεν να είναι παρών, αλλά να παίζει δε ένα λιγότερο επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα.
«Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά ο ρόλος αυτός δεν θα περιλαμβάνει την τήρηση αυστηρών όρων όπως οι τριμηνιαίοι έλεγχοι συμβατότητας με το πρόγραμμα» τονίζει η μια πηγή στο Reuters.
Όπως γράφει το πρακτορείο, οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας, των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά την επιμονή του Σόιμπλε για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, αλλά και την ταυτόχρονη άρνησή του να δεχτεί οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Με αυτή τη φόρμουλα, η Λαγκάρντ μπορεί να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να πει "δεν παραβαίνω κανένα κανονισμό" και ο Σόιμπλε, που ετοιμάζεται για τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου, μπορεί να υποστηρίξει ότι «το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα», τονίζει η ίδια πηγή.
«Δεν θα βάλουν λεφτά στο πρόγραμμα, αλλά δεν παράσχουν μόνο τεχνική υποστήριξη. Θα αναλάβουν πιθανότατα ένα ρόλο ειδικού συμβούλου που θα σχεδιαστεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε άλλη πηγή στο πρακτορείο.
«Οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας έκαναν ξεκάθαρο το ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει επίσημα. Θα παραμείνει μέλος της τρόικας και οι εκπρόσωποί του θα είναι παρόντες σε όλες τις συζητήσεις», προσέθεσε.
Σύμφωνα με το Reuters, Έλληνες και αξιωματούχοι του ΔΝΤ που είχαν επαφές στην Ουάσινγκτον συζήτησαν αυτό το «ειδικό καθεστώς» που έχει την υποστήριξη της ελληνικής πλευράς.
Παρά την αλλαγή στο status του ΔΝΤ, Έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να έχουν στο τραπέζι ένα θεσμό που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση χρέους.
Το ΔΝΤ δεν ήταν διαθέσιμο για να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες γράφει το Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πολ Τομσεν δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ταμείο είναι «πλήρως δεσμευμένο» στην Ελλάδα, αλλά επιμένει στην ελάφρυνση χρέους η οποία δεν απαιτείται να έχει τη μορφή «κουρέματος».
Οι ίδιες πηγές τόνισαν στο Reuters ότι μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος είναι ακόμα πιθανή αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά και εξαρτώνται από το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Αν η διαδικασία «τραβήξει» σε μάκρος, οι διαπραγματεύσεις θα αναβληθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος είναι θέμα που «ενοχλεί» τους Γερμανούς ψηφοφόρους.
Με στοιχεία από το Reuters
σχόλια