Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα βάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα βάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα Facebook Twitter
0

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αλλά είναι πιθανό να δεχθεί ένα ειδικό ρόλο συμβούλου με περιορισμένες εξουσίες που όμως θα το διατηρεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γράφει το πρακτορείο Reuters που επικαλείται δύο ανώτατες πηγές με καλή γνώση της υπόθεσης.

 Το Ταμείο, σημειώνει το πρακτορείο, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο επιμένει στους ίδιους όρους με βάση τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικοί, αν δεν συνοδεύονται από σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Όμως, το ΔΝΤ μοιάζει πλέον να υποχωρεί απέναντι στην αντίσταση που δείχνουν οι Ευρωπαίοι στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και βρίσκεται πλέον σε συζητήσεις για να δεχθεί μία νέα φόρμουλα συνεργασίας που θα του επιτρέψει μεν να είναι παρών, αλλά να παίζει δε ένα λιγότερο επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα.

«Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά ο ρόλος αυτός δεν θα περιλαμβάνει την τήρηση αυστηρών όρων όπως οι τριμηνιαίοι έλεγχοι συμβατότητας με το πρόγραμμα» τονίζει η μια πηγή στο Reuters.

Όπως γράφει το πρακτορείο, οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας, των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά την επιμονή του Σόιμπλε για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, αλλά και την ταυτόχρονη άρνησή του να δεχτεί οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Με αυτή τη φόρμουλα, η Λαγκάρντ μπορεί να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να πει "δεν παραβαίνω κανένα κανονισμό" και ο Σόιμπλε, που ετοιμάζεται για τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου, μπορεί να υποστηρίξει ότι «το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα», τονίζει η ίδια πηγή.

«Δεν θα βάλουν λεφτά στο πρόγραμμα, αλλά δεν παράσχουν μόνο τεχνική υποστήριξη. Θα αναλάβουν πιθανότατα ένα ρόλο ειδικού συμβούλου που θα σχεδιαστεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε άλλη πηγή στο πρακτορείο.

«Οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας έκαναν ξεκάθαρο το ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει επίσημα. Θα παραμείνει μέλος της τρόικας και οι εκπρόσωποί του θα είναι παρόντες σε όλες τις συζητήσεις», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, Έλληνες και αξιωματούχοι του ΔΝΤ που είχαν επαφές στην Ουάσινγκτον συζήτησαν αυτό το «ειδικό καθεστώς» που έχει την υποστήριξη της ελληνικής πλευράς.

Παρά την αλλαγή στο status του ΔΝΤ, Έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να έχουν στο τραπέζι ένα θεσμό που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση χρέους.

Το ΔΝΤ δεν ήταν διαθέσιμο για να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες γράφει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πολ Τομσεν δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ταμείο είναι «πλήρως δεσμευμένο» στην Ελλάδα, αλλά επιμένει στην ελάφρυνση χρέους η οποία δεν απαιτείται να έχει τη μορφή «κουρέματος».

Οι ίδιες πηγές τόνισαν στο Reuters ότι μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος είναι ακόμα πιθανή αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά και εξαρτώνται από το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Αν η διαδικασία «τραβήξει» σε μάκρος, οι διαπραγματεύσεις θα αναβληθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος είναι θέμα που «ενοχλεί» τους Γερμανούς ψηφοφόρους.


Με στοιχεία από το Reuters

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η εφαρμογή - Το νέο Ε1 και τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Οικονομία / Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η εφαρμογή - Το νέο Ε1 και τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Το ανανεωμένο έντυπο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές, νέους κωδικούς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες που στοχεύουν στη διευκόλυνση των φορολογουμένων
LIFO NEWSROOM
Στη διοίκηση επιχειρήσεων, μια μητέρα διδάσκει περισσότερα από ένα πτυχίο, λέει δισεκατομμυριούχος

Οικονομία / Στη διοίκηση επιχειρήσεων, μια μητέρα διδάσκει περισσότερα από ένα πτυχίο, λέει δισεκατομμυριούχος

Είναι υποχρεωμένη να διοικεί απείθαρχους υφιστάμενους, κάθε ώρα της ημέρας, επί επτά ημέρες της εβδομάδας κι αυτό μπορεί να μας διδάξει πολλά, δηλώνει ο Manoj Bhargava, ιδρυτής της 5-hour Energy
LIFO NEWSROOM
Έκτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Αναδιαμορφώνεται η δημοσιονομική εικόνα της Ευρώπης

Οικονομία / Έκτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Αναδιαμορφώνεται η δημοσιονομική εικόνα της Ευρώπης

Οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων ηγετών για αύξηση του δανεισμού προκειμένου να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αναδιαμορφώσει τη δημοσιονομική εικόνα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ
LIFO NEWSROOM
Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Οικονομία / Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Από τις αρχές Μαρτίου ξεκινά η εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκπτώσεις, με στόχο να εξαλειφθούν οριστικά οι παραπλανητικές πρακτικές
LIFO NEWSROOM
Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Οικονομία / Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφορά συνολικά στα στοιχεία των ακινήτων της χώρας
LIFO NEWSROOM