ΣΕΒ: Xιλιάδες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης εξαφανίστηκαν στα χρόνια της κρίσης

ΣΕΒ: Xιλιάδες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης εξαφανίστηκαν στα χρόνια της κρίσης Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης εξαφανίστηκαν από την αγορά εργασίας, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. 

Υπολογίζεται πως 377.000 διευθυντικά στελέχη και 315.000 εξειδικευμένοι τεχνίτες είτε έφυγαν στο εξωτερικό είτε - όσοι δεν παραμένουν άνεργοι - εργάζονται σε θέσεις κατώτερες των δυνατοτήτων τουw ή τελείως άσχετες με το γνωστικό τους αντικείμενο. 

«Δυστυχώς, πρόκειται για μια ανυπολόγιστη απώλεια δεξιοτήτων, που χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να επανακτηθεί», σημειώνει ο ΣΕΒ, τονίζοντας πως η χώρα μας «δεν κάνει παρά αμελητέες προσπάθειες στους τομείς της δια βίου επανεκπαίδευσης του πληθυσμού, καθώς και επαγγελματικής κατάρτισης των νέων γενιών».

Κατά τον Σύνδεσμο, το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα «φορολογεί με δημευτικό τρόπο τα εισοδήματα των υψηλόβαθμων στελεχών», ωθώντας τους στην μετανάστευση. 

Μεταξύ του 2008 και του 2013, συντελέστηκε μία «καθολική μείωση της απασχόλησης σε όλους τους κλάδους», και έκτοτε οι τομείς που κερδίζουν περισσότερο σε προστιθέμενη αξία δεν είναι οι «εξωστρεφείς κλάδοι», υπογραμμίζει ο ΣΕΒ. 

Το 2008 η χώρα διέθετε 482.000 διευθυντικά στελέχη. Δέκα χρόνια αργότερα, έχουν μείνει μόνο 105.000 - καταγράφοντας μείωση 78%. Στο ίδιο διάστημα οι ειδικευμένοι τεχνίτες μειώθηκαν από τους 668.000 στους 353.000 και οι τεχνικοί και βοηθοί επιστήμονες έπεσαν από 379.000 σε 304.000.

Αντίθετα, αυξήθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά 10% σε 741.000. Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, η εξέλιξη αυτή, με μεγάλη πιθανότητα αποτυπώνει την έξοδο, στα ελεύθερα επαγγέλματα, ανθρώπων οι οποίοι έμειναν άνεργοι και δεν ήταν κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε αύξηση 34% στους πωλητές και στους υπαλλήλους παροχής υπηρεσιών, τονίζει ο ΣΕΦ, κάνοντας λόγο για απασχόληση «χαμηλών δεξιοτήτων και μισθών». 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Gen Z θα γίνει η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία «περίπου το 2035», σύμφωνα με νέα μελέτη

Οικονομία / H Gen Z θα γίνει η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία «περίπου το 2035», σύμφωνα με νέα μελέτη

«Είναι πιθανό να είναι από τις πιο ανατρεπτικές γενιές για τις οικονομίες, τις αγορές και τα κοινωνικά συστήματα», προβλέπουν οι ερευνητές, αν και επισημάνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι zoomers σήμερα
LIFO NEWSROOM
ΟΟΣΑ: Αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη λόγω Τραμπ

Οικονομία / ΟΟΣΑ: Αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη λόγω Τραμπ

Οι εμπορικές εντάσεις που εκδηλώνονται μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην Λευκό Οίκο, η γεωπολιτική και η πολιτική αβεβαιότητα σε πολλές χώρες επιδεινώνουν τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης εξηγεί ο ΟΟΣΑ 
LIFO NEWSROOM