Ο φόβος για νέα έξαρση του κορωνοϊού και, ως εκ τούτου, νέων lockdown αντικατοπτρίζεται στη Wall Street, με τον Dow Jones να κάνει βουτιά άνω των 1.800 μονάδων, διαψεύδοντας την αισιοδοξία των επενδυτών για ομαλή επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω χαλάρωσης των μέτρων καραντίνας.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Νέας Υόρκης κατέγραψαν τη χειρότερη ημέρα τους από τα μέσα Μαρτίου.
Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 1.861,82 μονάδων (-6,9%), στις 25.128,17 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 527,62 μονάδων (-5,27%), στις 9.492,43 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500, ο οποίος αντιπροσωπεύει τις πεντακόσιες μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες και θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε μειωμένος κατά 188,04 μονάδες (-5,89%) στις 3.002,1 μονάδες.
Κι όλα αυτά ενώ χθες ανακοινώθηκε πως οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των 2 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού και στον απόηχο των ανακοινώσεων της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Η Fed αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ το 2020, αναμένοντας συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 6,5% το 2020. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αξιωματούχων της, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2022. Η Κεντρική Τράπεζα παράλληλα προέβλεψε το ποσοστό ανεργίας στο 9,3% ως το τέλος του χρόνου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Στιβ Μνούντσιν τόνισε πως η αμερικανική οικονομία δεν θα κλείσει ξανά, ακόμα κι αν υπάρξει άνοδος των κρουσμάτων: «Δεν μπορούμε να κλείσουμε την οικονομία ξανά. Νομίζω πως μάθαμε πως αν κλείσεις την οικονομία, θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά, κι όχι μόνο οικονομική, αλλά και σε πολλά άλλα πεδία» τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο CNBC.
Δυσοίωνη περιέγραψε την κατάσταση στην αγορά εργασίας και το πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Ζερόμ Πάουελ που, παρότι υποδέχτηκε ως ευχάριστη εξέλιξη τα 2.5 εκατ. θέσεις εργασίας που προστέθηκαν στην οικονομία εντός Μαΐου, προειδοποίησε πως εκατομμύρια Αμερικανοί δεν θα επιστρέψουν άμεσα στις δουλειές τους και ίσως παραμείνουν άνεργοι για χρόνια.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, άλλοι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας κορωνοϊού στις ΗΠΑ.
Μέσα σε διάστημα δώδεκα εβδομάδων, πάνω από 44 εκατομμύρια αιτήσεις για επιδόμα ανεργίας υποβλήθηκαν από ανέργους. Η διαδικασία επαναπροσλήψεων φαίνεται να έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εργασίας, το ποσοστό της ανεργίας έπεσε στο 13.3% τον Μάιο, από 14,7% τον Απρίλιο.
Με πληροφορίες από CNN/ΑΠΕ/Guardian
σχόλια