Στη δημοσιότητα τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

Στη δημοσιότητα τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου Facebook Twitter
1

Όπως είχε προειδοποιήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα τα ονόματα των 13.730 οφειλετών του Δημοσίου (φυσικών και νομικών προσώπων), με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ η ανάρτηση έγινε στο πλαίσιο εμπέδωσης της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, καθώς και φορολογικής συμμόρφωσης.

Στη σελίδα της ΓΓΔΕ βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν λάβει από τις υπηρεσίες ειδοποιητήρια e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Πρόκειται για οφειλές η καταβολή των οποίων έχει καθυστερήσει για πάνω από ένα χρόνο.

Την ίδια ώρα οι φόροι που δεν έχει επιστρέψει το Δημόσιο έφτασαν στο τέλος Μαΐου στα 1,26 δισ. από 1,18 δισ. που ήταν τον Απρίλιο.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν -με δικαστική απόφαση- έχει διαταχθεί αναστολή της καταβολής των οφειλών αυτών. Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

Μπορείτε να δείτε τη λίστα εδώ. ( αν και για αρκετή ώρα η ιστοσελίδα ήταν χωρίς πρόσβαση)

Στα ονόματα που αναρτήθηκαν περιλαμβάνονται ονόματα εταιρειών που είναι χρεοκοπημένες εδώ και 25 χρόνια, σημειώνει ωστόσο ο ΣΚΑΙ και αναφέρει πως υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο προ πολλού, όπως η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, από την οποία το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί αξιώσεις 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεύτερη στη λίστα είναι  παλαιά Ολυμπιακή Αεροπορία με χρέη 1,35 δισ. και ακολουθεί η Carrera Mobile Εμπόριο Κινητών και Τηλεπικοινωνιών Α.Ε. (864 εκατ. ευρώ).

Στη λίστα βρίσκονται και γνωστά λουκέτα της τελευταίας δεκαετίας, όπως οφειλές των σούπερ-μάρκετ Ατλάντικ που ανέρχονται σε 654 εκατομμύρια ευρώ, των εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη, ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν πτωχεύσει, του επίσης κλειστού Οργανισμού Ιπποδρομιών Ελλάδος, του Μινιόν, της εταιρίας του Λάκη Γαβαλά αλλά και των εταιριών του ομίλου Κοσκωτά.

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο πως σήμερα έγινε γνωστό πως Αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα χρέη του Δημοσίου μέσα σε ένα μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Συνολικά, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και οι επιστροφές φόρων που εκκρεμούν ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ (7,02 δισ) στα τέλη Μαΐου από 6,7 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Απριλίου, αναδεικνύοντας το πρόβλημα ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου και το πόσο σημαντική ήταν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αποδέσμευση των υποδόσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα περισσότερα χρέη τα έχουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία έφτασαν στα 3 δισ. ευρώ το τέλος Μαΐου από 2,8 δισ. που ήταν έναν μήνα νωρίτερα.

Ακολούθησαν τα νοσοκομεία με οφειλές 1,1 δισ. ευρώ, τα υπουργεία με 676 εκατ. ευρώ, τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου με 554 εκατ. ευρώ και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, με 327 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα οι φόροι που δεν έχει επιστρέψει το Δημόσιο έφτασαν στο τέλος Μαΐου στα 1,26 δισ. από 1,18 δισ. που ήταν τον Απρίλιο.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM