Στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Eurogroup: Το παρασκήνιο και ο σκληρός Σόιμπλε

Στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Eurogroup: Το παρασκήνιο και ο σκληρός Σόιμπλε Facebook Twitter
0

Παρά τις διαβεβαιώσεις για το καλό κλίμα στο Eurogroup της Δευτέρας και για σημαντική πρόοδο, τα πρακτικά της συνεδρίασης που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα το Euro2day.gr δεν αποτυπώνουν απλώς το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων αλλά και τη δυσκολία ως προς την επίτευξη μίας καλύτερης για την Ελλάδα λύσης στην επερχόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τη Ευρωζώνης στις 15ης Ιουνίου. 

«Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Πρόκειται για μια μεγάλη αποτυχία. Το αφήγημα ήταν ότι σήμερα χρειαζόμασταν σαφήνεια, κάποιοι άλλοι το είχαν πει αυτό, όχι εγώ. Το 2016 είχαμε μια καθαρή δήλωση και το αφήγημα ήταν ότι σήμερα θα λαμβάναμε απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα - όχι όσα συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, ότι θα φτάσουμε σε καλύτερη λύση απ' αυτή που είχαμε στα χέρια μας σήμερα. Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι πρέπει να μένουμε σταθεροί σε όσα έχουμε αποφασίσει και όχι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το αφήγημα με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος επειδή κάποιοι από μας υπερέβησαν την εντολή που είχαν για επίτευξη λύσης και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι», ήταν η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την οποία «σφραγίστηκε» η αποτυχία της συνεδρίασης.

Όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στήριξε πλήρως τις προσπάθειες της Ελλάδας λέγοντας ότι η πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι δεν φανερώνει «καθαρή λύση», ότι είχε δυσκολία να καταλάβει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη και ότι η Γαλλία προτιμούσε 17 έτη επιμήκυνσης και πρωτογενή πλεονάσματα 2% (σ.σ. μετά το 2022).

«Όμως δεν έχουμε ξεκάθαρη απάντηση, εάν το ΔΝΤ παραμένει ή όχι -δεν μπορεί να είναι μισό-μισό. Εάν δεν είναι μαζί μας το ΔΝΤ, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει το QE» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.


Τον λόγο μετά πήρε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος άρχισε να διαβάζει την απόφαση του Μαΐου του 2016 και να εξηγεί πως αυτό που συζητείτο στο Eurogroup ήταν ουσιαστικά μια νέα απόφαση, για την οποία δεν δικαιούται να διαπραγματευτεί χωρίς την εντολή από τη γερμανική Βουλή.

«Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μια καινούργια εντολή, άρα η βάση μας πρέπει να είναι αυτή (Μάιος 2016). Δεν δώσαμε βέτο στο ΔΝΤ, ούτε εμείς, ούτε η Ολλανδία. Να υπενθυμίσω ότι έχουμε ήδη εγκρίνει δύο προγράμματα από το Ταμείο».

Κάπου εδώ, με τον κύριο Τόμσεν να λέει ότι δεν θέλει να εγκρίνει τη βιωσιμότητα του χρέους και τον κ. Σόιμπλε να λέει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα πέραν της απόφασης του 2016, το Eurogroup πήρε «φωτιά».

«Δεν είναι αποδεκτό ότι ο ένας συμβιβασμός (2016) οδηγεί σε έναν άλλο (το νέο προσχέδιο). Δεν έχω εξουσιοδότηση. Εάν είναι αυτός ο δρόμος, τότε καλή τύχη! Δεν θα βρούμε λύση», ανέφερε ξεκάθαρα ο κ. Σόιμπλε.

Το περιεχόμενο των συζητήσεων και τα λεγόμενα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ίσως εξηγεί και την αλλαγή στάσης της ελληνικής πλευράς (σ.σ. που ερμηνεύεται ως οπισθοχώρηση) όσο αφορά την ελάφρυνση του χρέους με τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε ότι μπορεί και να δεχτεί τη λύση που πρότεινε ο Σόιμπλε στο πρόσφατο Eurogroup.

Πηγή: Euro2day.gr

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ