Τι είπε στο ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα

Τι είπε στο ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
0

Προβληματισμένος για τις διαπραγματεύσεις και την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε ο Πόλ Τόμσεν χθες στο ΔΝΤ στην έκτακτη σύσκεψη του Ταμείου με θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, ο κ. Τόμσεν εξέφρασε παράπονα ότι οι εμπειρογνώμονες των Θεσμών δεν έχουν καμία πρόσβαση στους Ελληνες υπουργούς, ούτε καν στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Επίσης όπως είπε,  σημειώθηκε πρόοδος μόνο στα διαδικαστικά, και όχι στα σημαντικά θέματα από την επίλυση των οποίων εξαρτάται η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. «Η κατάσταση είναι πολύ μακριά από το να είναι ιδεώδης», φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν ο οποίος χαρακτήρισε πάντως  καλή εξέλιξη την ανάληψη του ελέγχου της διαπραγμάτευσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πηγή εκτός Ταμείου «σημειώθηκε πρόοδος, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα και τη διαδικασία αν και τις τελευταίες ημέρες βελτιώθηκε».

Στην ενημέρωση που κράτησε περίπου μία ώρα, ο κ. Τόμσεν εξήγησε την προβληματική πλευρά της διαπραγμάτευσης υπογραμμίζοντας τα εξής:

Το χειρότερο απ’ όλα, είπε, είναι ότι οι εμπειρογνώμονες του Brussels Group δεν έχουν πρόσβαση στους υπουργούς. Δεν μπορούν να δουν τους αρμόδιους υπουργούς. Οι εκπρόσωποι των τριών Θεσμών δεν μπορούν να γνωρίζουν αν αυτά που τους λένε οι αξιωματούχοι από την Αθήνα αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που παίρνουν οι υπουργοί ή είναι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ίσως να μην έχουν πολιτικό αντίκρυσμα.

 

Ακόμη φέρεται να είπε ότι δεν έχει ιδέα για την πραγματική κατάσταση της ρευστότητας και αυτό δεν του επιτρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Επίσης τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία στην αναθεώρηση του ΦΠΑ, στη φορολογική διοίκηση και στα κόκκινα δάνεια και διαφωνία σε εργασιακά και συντάξεις, στη δημοσιονομική πολιτική για το 2015 και στη διοικητική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Τόμσεν απέρριψε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ζήτησε κούρεμα του χρέους από τους Ευρωπαίους ενώ εμφανίστηκε διατιθέμενος για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω του 3% .

Χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την πληρωμή από την Ελλάδα της δόσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι τη Δευτέρα θα συνέλθει το Brussels Group και θα υπάρξει πρόοδος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM