WSJ για Ελλάδα: ΗΠΑ και Ευρώπη μπορούν να πάρουν ένα μάθημα από το πρώην προβληματικό παιδί

WSJ για Ελλάδα: ΗΠΑ και Ευρώπη μπορούν να πάρουν ένα μάθημα από το πρώην προβληματικό παιδί Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Πριν από μία δεκαετία, φαινόταν πως η Ελλάδα μπορεί να μην ανέκαμπτε ποτέ από τα οικονομικά και πολιτικά τραύματά της. Την Παρασκευή, ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από την S&P, γράφει η Wall Street Journal. 

«Η μεγάλη οικονομική επιστροφή της Ελλάδας», είναι ο τίτλος του άρθρου της αμερικανικής εφημερίδας, για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, από τον οίκο αξιολόγησης. 

Υπάρχουν ακόμη προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, επισημαίνει η Wall Street Journal. Σημειώνει πως η ελληνική οικονομία είναι υπερβολικά εξαρτημένη από λίγες βιομηχανίες, όπως ο τουρισμός, όπως και ότι χρειάζονται σημαντικές ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αυξηθεί ο δυναμισμός. 

«Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάλαβε ότι μια ατζέντα οικονομικής ανάπτυξης είναι σημαντικό συστατικό προκειμένου να δημιουργηθεί η υποστήριξη για αυτές τις μεταρρυθμίσεις και για τη δημοσιονομική ισορροπία. Και αυτό είναι ένα μάθημα που η υπόλοιπη Ευρώπη- και η Αμερική- θα μπορούσαν να μάθουν από το πρώην προβληματικό παιδί της ηπείρου», επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.  

Το άρθρο κάνει αναφορά στα μνημόνια, όπως και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας «παραλίγο να ανατινάξει την ευρωζώνη, αρνούμενος να τηρήσει τους όρους των προγραμμάτων διάσωσης και φτάνοντας στο σημείο να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα που έγινε μαντάρα, προτού κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού. Μετά, υπέγραψε μια συμφωνία διάσωσης με τους δικούς της αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους», γράφει σχετικά. 

Σε ό,τι αφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η WSJ αναφέρει πως «η καινοτομία του ήταν ότι επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη. Μείωσε τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από 29% σε 22%, εργάστηκε για τον εξορθολογισμό των κυβερνητικών λειτουργιών και τώρα προωθεί ιδιωτικοποιήσεις». 

Τέλος, η WSJ σημειώνει πως η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 2,5% φέτος. Η S&P αναμένει πως το χρέος θα μειωθεί στο 146% του ΑΕΠ- από 189% που ήταν το 2020- και «οι επενδύσεις συρρέουν». Όλα αυτά, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, συνέβησαν παρά την πανδημία, τη μεταναστευτική κρίση και αρκετές φυσικές καταστροφές. «Επίσης, εξηγεί γιατί ο κ. Μητσοτάκης εξασφάλισε εύκολα την επανεκλογή του το καλοκαίρι», συμπληρώνει. 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM