Η Standard & Poor’s έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα

Η Standard & Poor’s έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα

Συγκεκριμένα, ο οίκος S&P αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- από ΒΒ+, με σταθερές προοπτικές. Πρόκειται για τον δεύτερο οίκο αξιολόγησης από τους τέσσερις που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος δίνει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί η αναβάθμιση από τον οίκο DBRS, στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές, στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Μέσα στο καλοκαίρι, οι οίκοι αξιολόγησης R&I και Scope- που δεν είναι ανάμεσα στους τέσσερις που αναγνωρίζει η ΕΚΤ- επίσης είχαν δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. 

Τι αναφέρει η S&P στην έκθεση για την επενδυτική βαθμίδα 

Ο οίκος S&P στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Σημειώνει ότι από την κρίση χρέους, της περιόδου 2009-2015, έγινε σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας.

«Αναμένουμε ότι οι πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τους μεγάλους πόρους από την ΕΕ, θα στηρίξουν μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη την περίοδο 2023-2026 και θα εμπεδώσουν τη συνεχιζόμενη μείωση του δημόσιου χρέους», αναφέρει ακόμη ο οίκος αξιολόγησης. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η S&P αναφέρει στην έκθεσή πως δίνει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα λόγω της «σημαντικής δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, η οποία υποστηρίζεται από ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και έχει σαν αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους που η ίδια θέτει». Ακόμη, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η S&P σημειώνει την καθαρή εντολή που πήρε η ΝΔ στις εκλογές, κάτι που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. 

Παράλληλα, επισημαίνεται η συνεχιζόμενη μείωση του δημοσίου χρέους το οποίο σύμφωνα με την S&P αναμένεται να διαμορφωθεί στο 145% του ΑΕΠ το 2023 και στο 13 % το 2026, έναντι 189 % του ΑΕΠ το 2020. 

Ο οίκος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει ότι ενώ το χρέος παραμένει υψηλό, «το προφίλ του είναι ένα από τα πιο ευνοϊκά από όλα τα κράτη που αξιολογούμε καθώς η μέση σταθμισμένη διάρκεια του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 17,2 έτη στο τέλος Ιουνίου 2023 και οι πληρωμές τόκων αντιστοιχούν σε σχετικά χαμηλό (5,6%) ποσοστό των εσόδων της γενικής κυβέρνησης».

Η ανάκαμψη από την κρίση χρέους και στη συνέχεια από την πανδημία COVID-19, αναφέρει η έκθεση, «ενίσχυσε την αύξηση των επενδύσεων και την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Η ταχεία ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών οδήγησε σε σημαντική πρόοδο στη μείωση της φοροδιαφυγής και σε βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Οι ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, της ναυτιλίας και της μεταποίησης τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την πρόοδο στην πώληση και διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώθησαν σε πρόσθετες επενδύσεις».

Ακόμη, σημειώνεται το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, λόγω των επιδόσεων- ρεκόρ στον τουρισμό, της αύξησης των επενδύσεων, της μείωσης της ανεργίας και της βελτίωσης της χρηματοδότησης της οικονομίας. Τέλος, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να εξομαλύνεται και βαδίζει προς τον στόχο της ΕΚΤ για επίπεδα κάτω του 2%.

Αναβάθμιση S&P: Τι σημαίνει για τα ομόλογα 

Με την αναβάθμιση από τον DBRS έχει εξασφαλιστεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα αγορών τίτλων από την ΕΚΤ, δίχως να χρειάζεται κατ’ εξαίρεση έγκριση. 

Ωστόσο, μετά την αναβάθμιση από τον S&P ανοίγει ο δρόμος προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να μπουν στο «ραντάρ» θεσμικών επενδυτών, όπως συνταξιοδοτικών ταμείων και αμοιβαίων κεφαλαίων, σημειώνει το ΑΠΕ. 

Αυτοί οι θεσμικοί επενδυτές αγοράζουν τίτλους που έχουν επενδυτική διαβάθμιση από δύο από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης: τον S&P, τον Fitch και τον Moody's.

Έτσι, αν την 1η Δεκεμβρίου ακολουθήσει αναβάθμιση και από τον Fitch- που αυτή τη στιγμή αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα- τότε τα ελληνικά ομόλογα θα αποκτήσουν μια πολύ ευρύτερη βάση μακροχρόνιων επενδυτών, συμπληρώνει το ΑΠΕ. 

Χατζηδάκης για επενδυτική βαθμίδα: Η χώρα είναι μπροστά σε ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας 

Η S&P είναι ο τέταρτος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ που αποδίδει τους τελευταίους μήνες επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια, επισημαίνει ο Κωστής Χατζηδάκης στην πρώτη του αντίδραση μετά την αναβάθμιση. 

«Η ίδια η έκθεση της S&P είναι παραπάνω από θετική και τόσο εύγλωττη που προσωπικά δεν έχω τίποτε να προσθέσω. Ας τη διαβάσουν όσοι κατ’ εξακολούθηση προσπαθούν να υποτιμήσουν τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία», συμπληρώνει ο υπουργός Οικονομικών. 

«Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων», σημειώνει ακόμη ο κ. Χατζηδάκης. 

Ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, η Ελλάδα «είναι και θα παραμείνει προσανατολισμένη στην πολιτική της δημοσιονομικής σοβαρότητας», τόνισε ακόμη ο υπουργός, επισημαίνοντας πως αυτή η πολιτική αποτελεί «τη μοναδική σταθερή βάση για την διατήρηση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές, την προσέλκυση επενδύσεων και την διατηρήσιμη ανάπτυξη». 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα μέτρα: Η εξειδίκευση για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους, ενστόλους

Οικονομία / Νέα μέτρα: Πιο νωρίς το επίδομα στους ενστόλους – Σε ποιες πληρωμές μηδενίζεται η χρέωση

Η εξειδίκευση για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους, ενστόλους - Από τα μέσα Ιανουαρίου σε ισχύ τα μέτρα για τις χρεώσεις τραπεζών - Στα 100 ευρώ μηνιαίως το επίδομα επικινδυνότητας στους ενστόλους, από 1η Ιουλίου 2025
LIFO NEWSROOM