Το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού απαντά στο Netflix για τη «Βασίλισσα Κλεοπάτρα»

Το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού απαντά στο Netflix για τη «Βασίλισσα Κλεοπάτρα» Facebook Twitter
Φωτ.: Netflix
0

Απάντηση στο Netflix δίνει το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων αναφορικά με τη σειρά «Βασίλισσα Κλεοπάτρα».

Το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων υποστηρίζει πως πρόκειται για «πλαστογράφηση της αιγυπτιακής ιστορίας» ενώ κάνει λόγο και για «κατάφωρη ιστορική παρανόηση» εστιάζοντας στη «μαύρη Κλεοπάτρα».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιολογίας επιβεβαιώνει ότι η Βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν ανοιχτόχρωμη και με ελληνικά χαρακτηριστικά ενώ επικαλείται τα αγάλματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας, τα οποία, όπως αναφέρει, είναι η καλύτερη απόδειξη των πραγματικών χαρακτηριστικών της αλλά και της μακεδονικής καταγωγής της.

Μάλιστα, όσον αφορά στη σειρά που ανακοίνωσε το Netflix «Βασίλισσα Κλεοπάτρα», ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιολογίας Δρ. Μουσταφά Βαζίρι, ισχυρίζεται ότι η εμφάνιση της ηρωίδας σε αυτό το σώμα είναι πλαστογραφία της αιγυπτιακής ιστορίας και μια κατάφωρη ιστορική παρανόηση, ειδικά το ότι η ταινία κατατάσσεται ως ντοκιμαντέρ και όχι ως δραματικό έργο.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά τεχνουργήματα της Βασίλισσας Κλεοπάτρας και απεικόνιση της ίδιας σε νομίσματα που επιβεβαιώνουν τα πραγματικά της χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ελληνικά από άποψη ανοιχτού δέρματος, τραβηγμένης μύτης και αφράτα χείλη.

Από την πλευρά του ο δρ Νάσερ Μακάβι, επικεφαλής του Αιγυπτιακού τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου, υποστηρίζει πως η εμφάνιση της βασίλισσας Κλεοπάτρας σε αυτή την παραγωγή και σε αυτό το σώμα ανταγωνίζεται τα πιο απλά ιστορικά γεγονότα και τα γραπτά ιστορικών όπως ο Πλούταρχος και ο Διοκάσιος, οι οποίοι κατέγραψαν τα γεγονότα της ρωμαϊκής ιστορίας στην Αίγυπτο κατά τη βασιλεία της Κλεοπάτρας, βάσει των οποίων ήταν ανοιχτόχρωμη και είχε καθαρή μακεδονική καταγωγή.

Τέλος, στο κείμενό του το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων αναφέρει ότι η βασίλισσα Κλεοπάτρα Ζ ́ κατάγεται από μια αρχαία μακεδονική δυναστεία που κυβερνούσε την Αίγυπτο για σχεδόν 300 χρόνια και που ιδρύθηκε από τον βασιλιά Πτολεμαίο Α', Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κατοχή του οποίου περιήλθε το κράτος της Αιγύπτου μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM
«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM
Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα πάντα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα panda από αύριο στους κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της (Μεγάλης) εβδομάδας απαρτίζεται από τρεις ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο, πρωτότυπο στοίχημα του Ράιαν Κούγκλερ με τίτλο «Sinners».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ