Ένας ιδιοκτήτης καφέ στο Warwickshire έφερε στο φως με ανιχνευτή μετάλλων, ένα χρυσό μενταγιόν του οίκου των Τυδώρ και μία αλυσίδα που φέρεται να συνδέεται με τον βασιλιά Ερρίκο Η'.
Ο Charlie Clarke, είχε αποκτήσει τον ανιχνευτή μετάλλων μόλις έξι μήνες πριν την ανακάλυψη και όπως ο ίδιος είπε κατάφερε να βρεθεί μπροστά σε ένα εύρημα, «μία ευκαιρία που σου τυχαίνει μία φορά στη ζωή σου ή καλύτερα σε 30 ζωές».
Ερευνούσε την περιοχή του Warwickshire και λίγο πριν εγκαταλείψει την προσπάθεια ο ανιχνευτής του άρχισε να χτυπά.
Χρειάστηκε να ψάξει βαθιά και όταν έφερε στο φως το εύρημα, «άρχισε να τσιρίζει σαν σχολιαρόπαιδο», όπως είπε.
Αυτό που ανακάλυψε ήταν ένα τεράστιο και αρκετά εντυπωσιακό μενταγιόν και μία αλυσίδα των πρώιμων χρόνων του οίκου των Τυδώρ, κατασκευασμένα από χρυσό και σμάλτο που φέρουν τα αρχικά και τα σύμβολα του Ερρίκου Η' και της πρώτης του συζύγου του, Αικατερίνης της Αραγονίας.
Όταν πρωτoάκουσε για αυτή την ανακάλυψη η Rachel King, έφορος του Βρετανικού Μουσείου, υπεύθυνη για τον τομέα της Εποχής της Αναγέννησης η πρώτη κίνηση που έκανε ήταν να καθίσει.
Τίποτα αυτού του μεγέθους ή της σπουδαιότητας δεν είχε ανακαλυφθεί τα τελευταία 25 χρόνια στη Βρετανία, από εκείνη την εποχή.
Το μενταγιόν σε σχήμα καρδιάς είναι κατασκευασμένο από 300 γρμ. χρυσού 24 καρατίων, είναι διακοσμημένο με ένα τριαντάφυλλο του οίκου των Τυδώρ και ένα ρόδι, το σύμβολο της Αικατερίνης ενώ στην πίσω όψη φέρει τα αρχικά H και K.
Τα μοτίβα της κορδέλας φέρουν τα αρχικά TOVS και IORS, που ο Βασιλιάς Ερρίκος αποκαλούσε «ένα όμορφο πρώιμο αγγλικό λογοπαίγνιο» στη γαλλική λέξη «toujours» και «all yours».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για μοναδικά τιμαλφή. Ωστόσο αυτό που δεν μπορούν να αποκαλύψουν ακόμα, παρά τα στοιχεία που υπάρχουν από τη εποχή, είναι μία προσωπική σχέση του βασιλιά Ερρίκου Η' ή της συζύγου του με το μενταγιόν και την αλυσίδα.
«Παρόλα αυτά, η ποιότητά τους είναι τέτοια, που σίγουρα είτε ήταν παραγγελία είτε με κάποιο τρόπο σχετιζόταν με ένα μέλος της ανώτερης αριστοκρατίας ή έναν υψηλόβαθμο αυλικό» σύμφωνα με την Rachel King.
Εικασίες για την προέλευση του μενταγιόν του οίκου Τυδώρ
Μία υπόθεση, βασισμένη στην προσεκτική ανάλυση της εικονογραφίας και άλλων ιστορικών αρχείων, είναι ότι το μενταγιόν μπορεί να ήταν παραγγελία για μία ορκωμοσία ή για να δοθεί ως δώρο σε κάποιο σημαντικό τουρνουά, τα οποίο αγαπούσε ο Ερρίκος Η' την εποχή γύρω στο 1520.
Αν και το μέγεθός του προϊδεάζει ότι θα ταιριάζει μόνο σε γυναίκα, ενδεχομένως να μην ετοιμάστηκε καν με σκοπό να το φορέσει κάποιος. Σύμφωνα με τη King, τίποτα από εκείνη την εποχή δεν έχει επιβιώσει.
«Στο βρετανικό Μουσείο, έχουμε τη μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων από την πρώιμη εποχή του οίκου των Τυδώρ. Τίποτα δεν είναι σαν αυτό» είπε.
Αλλά οι ερευνητές επιμένουν να απορούν για την τοποθεσία που βρέθηκε το μενταγιόν. Η King επισημαίνει ότι δεν γνωρίζουν γιατί ήταν εκεί ή ποιος το μετέφερε εκεί. Τουλάχιστον όχι ακόμα, όπως λέει.
Το μενταγιόν ανακαλύφθηκε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2020.
Εκείνη την περίοδο καταγράφηκαν συνολικά 45.581 αρχαιολογικά ευρήματα από τα οποία τα 1.085 κατηγοριοποιήθηκαν ως θησαυροί και εντοπίστηκαν από ανιχνευτές μετάλλων σε καλλιεργήσιμες περιοχές.
Το μενταγιόν του οίκου των Τυδώρ δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα αλλά σύμφωνα με την King η η αξία του είναι τεράστια και το ποσό θα μοιραστεί μαζί με τον ιδιοκτήτη του χωραφιού, που εντοπίστηκε.
Με πληροφορίες του Guardian