Bloomberg: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι της Βρετανίας για να τα κρατά

Bloomberg: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι της Βρετανίας για να τα κρατά Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Είναι καιρός η Βρετανία να ακολουθήσει το παράδειγμα του πάπα Φραγκίσκου, που επέστρεψε στην Ελλάδα θραύσματα των Γλυπτών του Παρθενώνα τα οποία βρίσκονταν στο Βατικανό για περίπου 100 χρόνια, γράφει αρθρογράφος του Bloomberg. 

Το 2024, που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, αποτελεί «ιδανική ευκαιρία», επισημαίνει η Ρέιτσελ Σάντερσον στο άρθρο της για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στην περίπτωση του πάπα Φραγκίσκου, ο ποντίφικας είχε την εξουσία να παρακάμψει τις αντιρρήσεις που υπήρχαν από κάποιους εντός των μουσείων του Βατικανού, σημειώνει. Στη Βρετανία από την άλλη, το ζήτημα της κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα εμπλέκεται στις αποκλίνουσες απόψεις αναρίθμητων εμπλεκομένων. 

Γλυπτά Παρθενώνα: «Ο δανεισμός ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί το νομικό εμπόδιο»

Ο Ρίσι Σούνακ έχει αποκλείσει την τροποποίηση νόμου του 1963 που σε μεγάλο βαθμό απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να παραχωρήσει αντικείμενα που κατέχει, υπενθυμίζει η αρθρογράφος του Bloomberg. «Έτσι, ο δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο πλαίσιο συμφωνίας που βασίζεται στην πολιτιστική ανταλλαγή, θα ήταν ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το νομικό εμπόδιο», συνεχίζει η Σάντερσον. 

Το «Parthenon Project», οργάνωση που συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και εκείνο της Ακρόπολης για την εξεύρεση μιας λύσης, παραδέχεται πως οι δύο πλευρές πρέπει να «συμφωνήσουν ότι διαφωνούν» για την ιδιοκτησία, σημειώνει. Για αυτό, προτείνει μια πολιτιστική συνεργασία που προβλέπει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα βρεθούν στην Αθήνα, ενώ ελληνικά έργα τέχνης θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε εκθέσεις του Βρετανικού Μουσείου. 

Όμως, το Βρετανικό Μουσείο έχει σχολιάσει πως μια τέτοια «πολιτιστική ανταλλαγή» δεν θα λειτουργούσε για την Ελλάδα, καθώς θα αναγνώριζε τη βρετανική ιδιοκτησία, επισημαίνει η αρθρογράφος του Bloomberg. 

Η «ευκαιρία» του 2024

«Αλλά υπάρχει μια ευκαιρία και ο πάπας Φραγκίσκος δείχνει τον δρόμο», τονίζει η Σάντερσον. 

Η Ελλάδα θα γιορτάσει τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 2024. Για να σηματοδοτήσει αυτή την ημέρα, η Βρετανία θα πρέπει να εξετάσει ως «δώρο» τα Γλυπτά του Παρθενώνα στους Έλληνες, γράφει. Θα απαιτούνταν απόφαση της Βουλής, αλλά ο βασιλιάς Κάρολος θα μπορούσε να αποτελέσει τον «κατάλληλο απεσταλμένο», επισημαίνει. 

Το Βρετανικό μουσείο δεν θα μείνει απαραίτητα με άδεια χέρια. Έχει πάνω από ένα χρόνο για να κατασκευάσει τέλεια αντίγραφα, γράφει η Σάντερσον. Για τη Βρετανία, συνεχίζει, θα ήταν μια ευκαιρία να καλλιεργήσει τη φιλία με την Ελλάδα και να αρχίσει την αποκατάσταση του ρήγματος με την Ευρώπη. «Αν η Ελλάδα μετά αποφασίσει να στείλει έργα τέχνης, ως ανταλλαγή, στο Βρετανικό Μουσείο, τότε όλα καλά», καταλήγει. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ