Βρέθηκε κρανίο 300.000 ετών - Και δεν μοιάζει με κανένα από τα πρώιμα ανθρώπινα όντα

Βρέθηκε κρανίο 300.000 ετών - Και δεν μοιάζει με κανένα από τα πρώιμα ανθρώπινα όντα Facebook Twitter
Φωτ.: National Research Center on Human Evolution
0

Εντοπίστηκε στην Κίνα αρχαίο κρανίο ηλικίας περίπου 300.000 ετών, το οποίο ανήκει σε είδος ανθρώπου που δεν μπορεί να ενταχθεί σε καμία γνωστή κατηγορία. Η ανακάλυψη υποδεικνύει, ενδεχομένως, την ύπαρξη ενός νέου κλάδου στο γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπου.

Διεθνής ομάδα Κινέζων, Ισπανών και Βρετανών ερευνητών έφερε στο φως το κρανίο - συγκεκριμένα την κάτω γνάθο - στην περιοχή Hualongdong της ανατολικής Κίνας το 2015, μαζί με άλλα 15 δείγματα, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται από την ύστερη περίοδο του Μέσου Πλειστόκαινου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η περίοδος αυτή, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 300.000 χρόνια, ήταν κομβική για την εξέλιξη των ανθρωποειδών - ειδών που θεωρούνται ανθρώπινα ή στενά συγγενικά - συμπεριλαμβανομένου του σύγχρονου ανθρώπου.

Η μελέτη της ερευνητικής ομάδας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Human Evolution στις 31 Ιουλίου, διαπίστωσε ότι η κάτω γνάθος, γνωστή ως HLD 6, είναι «απροσδόκητη» και δεν εντάσσεται σε καμία υπάρχουσα ταξινομική ομάδα.

Πολλά απολιθώματα ανθρωποειδών του Πλειστόκαινου που ανακαλύφθηκαν στην Κίνα ήταν εξίσου δύσκολο να ταξινομηθούν και θεωρούνταν ως ανωμαλίες, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, αυτή η ανακάλυψη, μαζί με άλλες πρόσφατες έρευνες, αλλάζει σιγά σιγά τα όσα γνωρίζουν οι άνθρωποι για το εξελικτικό πρότυπο στο τέλος εκείνης της περιόδου.

Συγκρίνοντας την HLD 6 με εκείνες των ανθρωποειδών του Πλειστόκαινου και των σύγχρονων ανθρώπων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχει χαρακτηριστικά και των δύο. Έχει παρόμοιο σχήμα με την κάτω γνάθο του Homo sapiens, του σύγχρονου ανθρώπινου είδους μας που εξελίχθηκε από τον Homo erectus. Αλλά μοιράζεται, επίσης, ένα χαρακτηριστικό ενός διαφορετικού κλάδου που εξελίχθηκε από τον Homo erectus, τους Denisovans. Όπως και οι Denisovans, η HLD 6 δεν φαίνεται να έχει πηγούνι.

Κρίνεται πως μπορεί να πρόκειται για νέο είδος που υπήρχε πριν από την εμφάνιση των σύγχρονων ανθρώπων στην ανατολική Ασία.

Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, την ηλικία του ατόμου στο οποίο ανήκε το σαγόνι, καθώς το σχήμα του κρανίου μπορεί να διαφέρει μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Πιστεύεται ότι ανήκει σε παιδί μεταξύ 12 έως 13 ετών.

«Χρειάζονται περισσότερα απολιθώματα και μελέτες για να κατανοήσουμε την ακριβή θέση τους στο ανθρώπινο γενεαλογικό δέντρο» σημείωσε η συγγραφέας της μελέτης Maria Martinon-Torres, διευθύντρια του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου για την Ανθρώπινη Εξέλιξη (CENIEH) στην Ισπανία.

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Πολιτισμός / Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

 «Θα ήθελα να μιλήσουμε περισσότερο για μια εταιρική σχέση παρά να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία»: Για το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα μίλησε ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου
LIFO NEWSROOM
Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Πολιτισμός / Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Το κόσμημα φέρει ιστορική σημασία, καθώς θεωρείται ότι περιλαμβάνει μερικά από τα αυθεντικά διαμάντια του θρυλικού "κολιέ των διαμαντιών" που βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου τη δεκαετία του 1780
LIFO NEWSROOM
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ