Βρέθηκε κρανίο 300.000 ετών - Και δεν μοιάζει με κανένα από τα πρώιμα ανθρώπινα όντα

Βρέθηκε κρανίο 300.000 ετών - Και δεν μοιάζει με κανένα από τα πρώιμα ανθρώπινα όντα Facebook Twitter
Φωτ.: National Research Center on Human Evolution
0

Εντοπίστηκε στην Κίνα αρχαίο κρανίο ηλικίας περίπου 300.000 ετών, το οποίο ανήκει σε είδος ανθρώπου που δεν μπορεί να ενταχθεί σε καμία γνωστή κατηγορία. Η ανακάλυψη υποδεικνύει, ενδεχομένως, την ύπαρξη ενός νέου κλάδου στο γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπου.

Διεθνής ομάδα Κινέζων, Ισπανών και Βρετανών ερευνητών έφερε στο φως το κρανίο - συγκεκριμένα την κάτω γνάθο - στην περιοχή Hualongdong της ανατολικής Κίνας το 2015, μαζί με άλλα 15 δείγματα, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται από την ύστερη περίοδο του Μέσου Πλειστόκαινου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η περίοδος αυτή, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 300.000 χρόνια, ήταν κομβική για την εξέλιξη των ανθρωποειδών - ειδών που θεωρούνται ανθρώπινα ή στενά συγγενικά - συμπεριλαμβανομένου του σύγχρονου ανθρώπου.

Η μελέτη της ερευνητικής ομάδας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Human Evolution στις 31 Ιουλίου, διαπίστωσε ότι η κάτω γνάθος, γνωστή ως HLD 6, είναι «απροσδόκητη» και δεν εντάσσεται σε καμία υπάρχουσα ταξινομική ομάδα.

Πολλά απολιθώματα ανθρωποειδών του Πλειστόκαινου που ανακαλύφθηκαν στην Κίνα ήταν εξίσου δύσκολο να ταξινομηθούν και θεωρούνταν ως ανωμαλίες, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, αυτή η ανακάλυψη, μαζί με άλλες πρόσφατες έρευνες, αλλάζει σιγά σιγά τα όσα γνωρίζουν οι άνθρωποι για το εξελικτικό πρότυπο στο τέλος εκείνης της περιόδου.

Συγκρίνοντας την HLD 6 με εκείνες των ανθρωποειδών του Πλειστόκαινου και των σύγχρονων ανθρώπων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχει χαρακτηριστικά και των δύο. Έχει παρόμοιο σχήμα με την κάτω γνάθο του Homo sapiens, του σύγχρονου ανθρώπινου είδους μας που εξελίχθηκε από τον Homo erectus. Αλλά μοιράζεται, επίσης, ένα χαρακτηριστικό ενός διαφορετικού κλάδου που εξελίχθηκε από τον Homo erectus, τους Denisovans. Όπως και οι Denisovans, η HLD 6 δεν φαίνεται να έχει πηγούνι.

Κρίνεται πως μπορεί να πρόκειται για νέο είδος που υπήρχε πριν από την εμφάνιση των σύγχρονων ανθρώπων στην ανατολική Ασία.

Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, την ηλικία του ατόμου στο οποίο ανήκε το σαγόνι, καθώς το σχήμα του κρανίου μπορεί να διαφέρει μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Πιστεύεται ότι ανήκει σε παιδί μεταξύ 12 έως 13 ετών.

«Χρειάζονται περισσότερα απολιθώματα και μελέτες για να κατανοήσουμε την ακριβή θέση τους στο ανθρώπινο γενεαλογικό δέντρο» σημείωσε η συγγραφέας της μελέτης Maria Martinon-Torres, διευθύντρια του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου για την Ανθρώπινη Εξέλιξη (CENIEH) στην Ισπανία.

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM
«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM
Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα πάντα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα panda από αύριο στους κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της (Μεγάλης) εβδομάδας απαρτίζεται από τρεις ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο, πρωτότυπο στοίχημα του Ράιαν Κούγκλερ με τίτλο «Sinners».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ