Ένας από τους γνωστότερους Κινέζους αρχιτέκτονες, ο Ma Yansong, αποκάλυψε τα σχέδια του γραφείου του για τον σχεδιασμό του αεροδρομίου της πόλης Changchun στα βορειοανατολικά της χώρας.
Το σχέδιο, που μοιάζει με «αιωρούμενο φτερό» όταν το βλέπει κανείς από ψηλά, αποκαλύφθηκε την Τρίτη, αφού η εταιρεία MAD Architects του Yansong, με έδρα το Πεκίνο, κέρδισε έναν διεθνή διαγωνισμό για την επέκταση του διεθνούς αεροδρομίου Longjia του Changchun.
Με έκταση σχεδόν 270.000 τετραγωνικών μέτρων, το κτίριο σε σχήμα βεντάλιας θα συνδέεται με τα δύο υπάρχοντα terminal του αεροδρομίου, αλλά και το κέντρο της πόλης μέσω μετρό. Αναμένεται να φιλοξενεί 22 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως όταν ολοκληρωθεί. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.
Η πρόταση, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το China Airport Planning & Design Institute και το Beijing Institute of Architectural Design, συγκαταλέγεται σε μια σειρά από εντυπωσιακά νέα - ή διευρυμένα - αεροδρόμια που ανοίγουν σε όλη την Κίνα. Μεταξύ αυτών, το διεθνές αεροδρόμιο Daxing του Πεκίνου, το οποίο μοιάζει με αστερία, και του οποίου ηγείται η διάσημη Zaha Hadid Architects, και το νέο διεθνές αεροδρόμιο Chengdu New Tianfu, το σχήμα του οποίου παραπέμπει σε ένα μυθικό ηλιοπούλι.
Η χώρα στοχεύει να έχει 400 αεροδρόμια σε λειτουργία έως το 2035 - ένα σημαντικό άλμα από τα 241 που λειτουργούσαν το 2020. Οι ψηφιακές απεικονίσεις που κυκλοφόρησαν από την MAD Architects δείχνουν το κτήριο του τερματικού σταθμού Changchun «ντυμένο» με λευκό χρώμα. Σχισμές σχηματίζονται κατά μήκος των αψίδων που αφήνουν το φυσικό φως να εισέλθει, ενώ παράλληλα εκπέμπουν τη λάμψη του τεχνητού φωτός, δημιουργώντας ένα κομψό χρυσό αποτέλεσμα.
«Ο μελλοντικός κόμβος μεταφορών μεγάλης κλίμακας είναι, πρώτα απ' όλα, ένας σημαντικός δημόσιος χώρος στην πόλη» δήλωσε ο Ma Yansong, σε δελτίο Τύπου σχετικά με το νικητήριο σχέδιο της εταιρείας του. «Η τέχνη, η σύνθεση, η ποικιλομορφία και η ανθρωπιά είναι όλα σημαντικά» συμπλήρωσε ο αρχιτέκτονας.
Οι εμπνευσμένες από τη φύση πτυχές του σχεδίου περιλαμβάνουν έναν εσωτερικό κήπο και δέντρα, καθώς και μια ξύλινη οροφή που παρομοιάζει στα γύρω δάση. Η ρέουσα, καμπυλόγραμμη αισθητική είναι σύμφωνη με το «ρεπερτόριο» της MAD Architects, με τα κτήρια της εταιρείας να εμπνέονται συχνά από παραδοσιακές κινεζικές ζωγραφιές τοπίου.
Ο Ma σχεδίασε το διάσημο Μουσείο Ordos της Μογγολίας, το οποίο προοριζόταν να αναπαριστά τον ήλιο που ανατέλλει πάνω από τα γύρω λιβάδια, και το Fake Hills, ένα κυματιστό οικιστικό συγκρότημα δίπλα στον ωκεανό στο Beihai της νότιας Κίνας. Είναι, επίσης, ένας από τους λίγους Κινέζους αρχιτέκτονες που εξασφάλισαν μεγάλες παραγγελίες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των Absolute Towers (με το παρατσούκλι «Μέριλιν») στο Οντάριο του Καναδά και του επερχόμενου Lucas Museum of Narrative Art του Λος Άντζελες, ενός απόκοσμου χώρου τέχνης που ίδρυσε ο δημιουργός του Star Wars, George Lucas.
«Νομίζω ότι στις σύγχρονες πόλεις μας υπάρχουν πολλά κουτιά- υπάρχουν πολλές ευθείες γραμμές» δήλωσε στο CNN σε συνέντευξή του το 2017 ο Ma. «Συχνά ασχολούνται με την αποτελεσματικότητα, τη λειτουργία, τη δομή. Δεν υπάρχει φύση. Οι άνθρωποι λατρεύουν να έρχονται πιο κοντά στη φύση και σε άλλους ανθρώπους, οπότε πρέπει να δημιουργήσουμε περιβάλλοντα που να επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν αυτές τις συναισθηματικές συνδέσεις».
Με πληροφορίες από CNN