Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, υψηλής τέχνης, ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό υψηλής τέχνης ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ Facebook Twitter
Το μωσαϊκό πιθανόν ήταν μέρος ενός αρχοντικού της βυζαντινής εποχής. Credit: Assaf Peretz/Courtesy Israel Antiquities Authority
0

Οι αρχαιολόγοι στο κεντρικό Ισραήλ ανακάλυψαν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό 1.600 ετών που μπορεί να ήταν μέρος ενός αρχοντικού της βυζαντινής εποχής.

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) πραγματοποίησε μια ανασκαφή στο χώρο πριν από την κατασκευή νέων κατοικιών στην πόλη Yavne και η ομάδα βρήκε το γεωμετρικό έργο τέχνης κοντά σε μια αρχαία βιομηχανική ζώνη.

Η λευκή πατίνα που το είχε επικαλύψει για χρόνια δεν άφηνε να φανούν οι μικρές ψηφίδες με τα χρώματα. Οι αρχαιολόγοι κατάλαβαν ότι τα μαύρα μπαλώματα που έβλεπαν υποδήλωναν την παρουσία και άλλων χρωμάτων.  

Μετά τον καθαρισμό του μωσαϊκού με ειδικό οξύ, οι μελετητές είδαν με έκπληξή τους ότι αποκαλύφθηκε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό χαλί, διακοσμημένο με γεωμετρικά μοτίβα.

Το Yavne, που βρίσκεται περίπου 15 μίλια νότια του Τελ Αβίβ, ήταν κάποτε γνωστό ως Jabneh. Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Britannica, κατοικήθηκε από τους Φιλισταίους πριν τεθεί υπό τον εβραϊκό έλεγχο τον όγδοο αιώνα π.Χ.. Αφού οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν τον Ναό της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ., η ακαδημία της πόλης έγινε ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά κέντρα στον εβραϊκό κόσμο.

Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό υψηλής τέχνης ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ Facebook Twitter
Μετά τον καθαρισμό του αποκαλύφθηκε ένα μωσαϊκό χαλί διακοσμημένο με γεωμετρικά μοτίβα. Credit: Assaf Peretz/Courtesy Israel Antiquities Authority

Τη στιγμή της δημιουργίας του μωσαϊκού, περίπου το 400 μ.Χ., μεγάλο μέρος του σημερινού Ισραήλ ήταν υπό τον έλεγχο της Βυζαντινής ή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αν και μερικές φορές αντιμετώπιζαν εχθρική μεταχείριση από τους χριστιανούς ηγέτες της αυτοκρατορίας, οι εβραϊκές κοινότητες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διατήρησαν τα πολιτιστικά τους ιδρύματα και τις τοπικές δομές ηγεσίας, όπως γράφει η on line Εβραϊκή Βιβλιοθήκη.

Μετά την τεκμηρίωση της τοποθεσίας του μωσαϊκού, οι ερευνητές το μετέφεραν σε μια εγκατάσταση της αρχαιολογικής υπηρεσίας για συντήρηση σύμφωνα με τους Times of Israel. Στόχος των αρχαιολόγων είναι να μπορέσει να προβληθεί σε μια κεντρική τοποθεσία στην πόλη, ώστε αυτό το μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς να γίνει προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Όπως ανέφεραν θα επιχειρήσουν να συντηρήσουν το μωσαϊκό των 1.600 ετών με τεχνολογικές μεθόδους που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα.

Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό υψηλής τέχνης ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ Facebook Twitter
Λεπτομέρεια του ευρήματος. Credit: Assaf Peretz/Courtesy Israel Antiquities Authority
Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό υψηλής τέχνης ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ Facebook Twitter
Credit: Assaf Peretz/Courtesy Israel Antiquities Authority
Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό υψηλής τέχνης ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ Facebook Twitter
Η περιοχή της ανασκαφής. Credit: Assaf Peretz/Courtesy Israel Antiquities Authority
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Πολιτισμός / Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Ο Νόλαν έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό καστ για την επική αφήγηση. Μεταξύ των πρωταγωνιστών βρίσκονται οι Ματ Ντέιμον, Τομ Χόλαντ, Αν Χάθαγουεϊ, Ζεντάγια, Λουπίτα Νιόνγκο, Ρόμπερτ Πάτινσον και Σαρλίζ Θερόν
LIFO NEWSROOM
«Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Πολιτισμός / «Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Η ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη Shao Yihui, καταγράφει τη ζωή τριών γυναικών στη Σαγκάη, μέσα από ιστορίες που αναδεικνύουν τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση
LIFO NEWSROOM
Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ