Επανεκδόθηκε το χρονικό του Κώστα Φαλτάιτς «Η Γρίππη στη Σκύρο»

Επανεκδόθηκε το χρονικό του Κώστα Φαλτάϊτς «Η Γρίππη στη Σκύρο» Facebook Twitter
0

Περίπου έναν αιώνα μετά την πρώτη έκδοσή του, και με αφορμή την πανδημία της Covid-19 που σαρώνει τον πλανήτη, το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς προχώρησε στην επανέκδοση του χρονικού του Σκυριανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Κώστα Φαλτάιτς, με τίτλο «Η Γρίππη στη Σκύρο». 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που γράφτηκε το 1919, μετά από ένα δημοσιογραφικό ταξίδι του συγγραφέα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, και το οποίο μέσα στις λιγότερες από 100 σελίδες παρουσιάζει τη συμφορά που έπληξε το μικρό αυτό νησί στο κέντρο του Αιγαίου, από το πέρασμα της λεγόμενης ισπανικής γρίπης, το 1918.

Όπως γράφει ο Κώστας Φαλτάιτς, προλογίζοντας το βιβλίο του: «H αρρώστια που πέρασε σα κακή κατάρα το 1918 πάνω απ’ όλη τη Γη, κι άφησε τέτοια σημάδια καταστροφής στη δική μας την Ελλάδα, στο νησί της Σκύρου έσπασε μ’ όλη τη φρικαλεότητα που ξέρουμε μόνο στους μεσαιωνικούς λοιμούς. Ήρθεν απότομα, αναπάντεχα, κι έφυγε με τον ίδιο τρόπο. Μέσα σε λιγώτερο από ένα μήνα, όλος ο κόσμος χτυπήθηκε από την αρρώστια, και τα μισά σπίτια του τόπου ρημάξανε και χαθήκανε». 

Το πώς έφτασε η γρίπη στο νησί είναι άγνωστο, φέρεται όμως να μεταδόθηκε από στρατιώτες που επέστρεψαν με αναρρωτική άδεια τον Οκτώβριο του 1918, και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έφτασε σε έξαρση: «Από τη μέρα κείνη, εικοσιεφτά του Οκτώβρη, άρχισε η μεγάλη συμφορά. Το βράδυ οι άνθρωποι πέφτανε καλά και το πρωί δεν ξανασηκωνότανε πια. Από τα χωράφια, από τα βοσκοτόπια, από τους ελαιώνες, από τις άλλες εξοχές, γυρίζανε για ψωμί, για άλευρο, για λάδι, για άλλα τρόφιμα στη χώρα, κι απομένανε στο δρόμο. Μέσα σε τρεις-τέσσερις μέρες βρεθήκανε από τις τρεις χιλιάδες διακόσους ανθρώπους όλης της χώρας, πιο πολλοί από τις δυο χιλιάδες πεσμένοι».

Με μια κινηματογραφική περιγραφή του περάσματος της πανδημίας της γρίπης από τη Σκύρο, ο συγγραφέας δίνει πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες τόσο για την εξάπλωση της και τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίστηκε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με τα πενιχρότατα μέσα της εποχής, όσο και για τις επιπτώσεις της ασθένειας σε οικονομικό αλλά κυρίως ανθρωπιστικό επίπεδο. 

Το βιβλίο διατίθεται από το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς  (www.faltaits.gr)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Πολιτισμός / «Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Ο Παντελής Κυραμαργιός, μέσω του τραγουδιού «Τα Μαύρα Ρούχα», ευαισθητοποιεί για την έμφυλη βία, τονίζοντας τη μνήμη, τη συλλογική δράση και τη δύναμη της μουσικής ως όχημα αλλαγής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM
ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM