Το Εθνικό Θέατρο αποχαιρετά τη Νόνικα Γαληνέα: «Λαμπερή προσωπικότητα, εξαιρετικά σεμνή καλλιτέχνις»

Το Εθνικό Θέατρο αποχαιρετά τη Νόνικα Γαληνέα: «Λαμπερή προσωπικότητα, εξαιρετικά σεμνή καλλιτέχνις» Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Την λάμψη αλλά και την σεμνότητα του χαρακτήρα της Νόνικας Γαληνέα εξαίρει το διοικητικό συμβούλιο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, του οποίου διετέλεσε άλλωστε μέλος την περίοδο 2006-2007.

Σημειώνει ακόμη το ενδιαφέρον που έδειχνε πάντοτε η Νόνικα Γαληνέα για τους νέους ηθοποιούς. Υπενθυμίζεται πως η Νόνικα Γαληνέα έφυγε από την ζωή χθες σε ηλικία 85 ετών

Ακολουθεί ανακοίνωση ψηφίσματος του Εθνικού Θεάτρου για την απώλεια της Νόνικας Γαληνέα:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια της Νόνικας Γαληνέα, μιας σπουδαίας γυναίκας του ελληνικού θεάτρου. Η Νόνικα Γαληνέα γεννήθηκε στην Αθήνα. Η σημαντική πορεία της ξεκίνησε με το Θέατρο Τέχνης. Συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την 'Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ, και άλλους. Από το 1969, έζησε και συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Μαζί δημιούργησαν το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, με το ΚΘΒΕ, το Αμφιθέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά και με το Covent Garden στο Λονδίνο. Συνεργάστηκε, επίσης, με διακεκριμένους καλλιτέχνες, όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Aldredge, ο Νίκος Πετρόπουλος κ.ά. Σημαντικό είναι και το μεταφραστικό της έργο με 17 μεταφράσεις, πολλές εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί.

Για τη συνολική προσφορά της στο θέατρο βραβεύτηκε το 2006 με το έπαθλο Κυβέλη, αλλά και με το βραβείο Νίκος Κούρκουλος το 2017.

Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 2006-2007. Παρά τη λαμπερή της προσωπικότητα υπήρξε πάντα μια εξαιρετικά σεμνή, χαμηλών τόνων καλλιτέχνις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μέριμνα για τους νεότερους συνάδελφους.»

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εγκατάσταση με οικολογικές ανησυχίες στο Turbine Hall της Tate Modern

Πολιτισμός / Γιατί μας αφορά η τέχνη των Σαάμι;

Η νέα εγκατάσταση της Máret Ánne Sara –μια καλλιτέχνιδα που κατάγεται από τους αυτόχθονες Σαάμι που ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής Χερσονήσου– αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον για την τέχνη των αυτόχθονων πληθυσμών.
LIFO NEWSROOM
gillian anderson

Πολιτισμός / Η Τζίλιαν Άντερσον θέλει να μάθει όλες τις ερωτικές μας φαντασιώσεις

Η διάσημη ηθοποιός και η Bloomsbury, μετά την παγκόσμια επιτυχία του best-seller «Want» , ανακοινώνουν την επόμενη συνεργασία τους και καλούν γυναίκες απ' όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους.
THE LIFO TEAM