To Fight Club προβάλλεται στην Κίνα με διαφορετικό φινάλε

To Fight Club προβάλλεται στην Κίνα με διαφορετικό φινάλε Facebook Twitter
0

Εδώ και χρόνια η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη κινηματογραφική αγορά μετά τις ΗΠΑ για τα αμερικανικά κινηματογραφικά στούντιο, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις συνεργάζονται με τους φορείς της κινεζικής λογοκρισίας από το στάδιο του σεναρίου, για να είναι βέβαιο ότι η ταινία τους θα προβληθεί επί κινεζικού εδάφους.

Πλην των κινηματογράφων, που προβάλλουν ένα σημαντικότερο αριθμό αμερικανικών ταινιών σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχουν και οι κινέζικες streaming πλατφόρμες, που τροφοδοτούνται με ολοένα και περισσότερους αμερικανικούς τίτλους που δεν έχουν προβληθεί ποτέ στην Κίνα.

Ένας από αυτούς ήταν το Fight Club (1999), η εμβληματική (πια) δημιουργία του Ντέιβιντ Φίντσερ, μια ταινία που καυτηριάζει το καταναλωτικό πρότυπο των ‘90s, και τελειώνει με ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, όπου ο Αφηγητής του Έντουαρτν Νόρτον κρατά το χέρι της Έλενα Μπόναμ Κάρτερ και βλέπει από το ρετιρέ το σχέδιό του(ς) με τον Τάιλερ Ντέρντεν να ολοκληρώνεται, με τους απέναντι ουρανοξύστες να εκρήγνυνται και να καταρρέουν. Ένα φινάλε που δεν θα σοκάρει ποτέ το κινεζικό κοινό. Ο λόγος είναι ότι, για να μπορέσει η ταινία να προβληθεί μέσω της streaming πλατφόρμας Τencent Videos στη Χώρα, η αρμόδια αρχή λογοκρισίας επέβαλλε την αλλαγή του. Για την ακρίβεια το έκοψε εντελώς.

Έτσι, όταν ο Αφηγητής πυροβολεί τον Τάιλερ Ντέρντεν με τον τρόπο που όλοι ξέρουμε - και δεν θα αποκαλύψουμε εδώ, για να μην χαλάσουμε εντελώς την ταινία για τους λιγοστούς που δεν την έχουν δει –  το φιλμ κόβεται και πέφτει μια καρτέλα που λέει το εξής: Μέσα από τα στοιχεία που κατέθεσε ο Τάιλερ, η αστυνομία ανακάλυψε γρήγορα το σχέδιο των εγκληματιών και τους συνέλαβε όλους, αποτρέποντας την πυροδότηση των εκρηκτικών μηχανισμών. Μετά τη δίκη, ο Τάιλερ εστάλη σε ένα ψυχιατρικό άσυλο όπου έλαβε βοήθεια. Απελευθερώθηκε από το άσυλο το 2012

Πρόκειται για μια παρέμβαση που φαντάζει (και είναι) αστεία, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και ως υπενθύμιση πως η ελευθερία της έκφρασης που, παρά τις όποιες (δικαιολογημένες) ενστάσεις, απολαμβάνουμε, δεν είναι καθόλου δεδομένη για ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εγκατάσταση με οικολογικές ανησυχίες στο Turbine Hall της Tate Modern

Πολιτισμός / Γιατί μας αφορά η τέχνη των Σαάμι;

Η νέα εγκατάσταση της Máret Ánne Sara –μια καλλιτέχνιδα που κατάγεται από τους αυτόχθονες Σαάμι που ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής Χερσονήσου– αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον για την τέχνη των αυτόχθονων πληθυσμών.
LIFO NEWSROOM
gillian anderson

Πολιτισμός / Η Τζίλιαν Άντερσον θέλει να μάθει όλες τις ερωτικές μας φαντασιώσεις

Η διάσημη ηθοποιός και η Bloomsbury, μετά την παγκόσμια επιτυχία του best-seller «Want» , ανακοινώνουν την επόμενη συνεργασία τους και καλούν γυναίκες απ' όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους.
THE LIFO TEAM
Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ