Φοιτητές εξοργισμένοι από το προτεινόμενο γλυπτό του Antony Gormley με «όρθιο φαλλό»

Φοιτητές εξοργισμένοι από το προτεινόμενο γλυπτό του Antony Gormley με «όρθιο φαλλό» Facebook Twitter
Courtesy of Imperial College Union
0

Μια επιστολή που κυκλοφόρησε από το Imperial College Union υποστηρίζει ότι το έργο τέχνης θα «βλάψει την εικόνα και τη φήμη του κολεγίου» αν εγκατασταθεί στην πανεπιστημιούπολη του South Kensington.

Αποτελούμενο από μπλοκ από ανοξείδωτο χάλυβα, το ύψους έξι μέτρων γλυπτό με τίτλο ALERT έχει σκοπό να μοιάζει με μια ανθρώπινη φιγούρα που κάθεται οκλαδόν, αλλά το σωματείο λέει ότι τα γόνατα της φιγούρας είναι πιθανό να παρερμηνευθούν.

Η πιο "προφανής" ερμηνεία, υποστηρίζει, πως μοιάζει με φαλλό που προεξέχει προς τα έξω «περίπου τρία μέτρα οριζόντια».

Το συνδικάτο υποδηλώνει ότι οι οπτικοποιήσεις που ετοίμασε το πανεπιστήμιο δείχνουν σκόπιμα το πίσω μέρος του γλυπτού, για να αποφευχθεί η διαμάχη.

«Κατά την προώθηση του γλυπτού το κολέγιο επέλεξε εικόνες από γωνία που δεν έκανε το άγαλμα να φαίνεται φαλλικό. Αυτό υποδηλώνει ότι αυτή η ερμηνεία και οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες από ορισμένα άτομα μέσα στο κολέγιο».

Οι φοιτητές δεν ερωτήθηκαν για το γλυπτό, το οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί στη νεόδμητη πλατεία Dangoor Plaza για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των περαστικών.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς κακό με τις φαλλικές εικόνες στην τέχνη», αλλά ότι «η φαλλικής ερμηνεία θα μπορούσε να θεωρηθεί ακατάλληλη για μια μεγάλη δημόσια έκθεση, ιδίως λόγω του μεγέθους του αγάλματος».

Ο τίτλος του έργου αποτελεί επίσης σημείο αιχμής. «Το όνομα ALERT θα μπορούσε επίσης να εκληφθεί ως αναφορά στον φαλλό του αγάλματος που είναι όρθιος», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Gormley είναι περισσότερο γνωστός για τη δημιουργία παραστατικών έργων, πολλά από τα οποία απεικονίζουν το ίδιο του το γυμνό σώμα. Στα προηγούμενα έργα του περιλαμβάνονται το «Angel of the North» στο Gateshead και το «Another Place» στο Λίβερπουλ.

Σε δήλωσή του στον ιστότοπο του Imperial College, είπε ότι η ιδέα πίσω από το ALERT ήταν να «επαναξιολογήσει τη σχέση μεταξύ σώματος και χώρου».

Το γλυπτό δωρήθηκε στο πανεπιστήμιο από τον απόφοιτο Brahmal Vasudevan, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων Creador, ο οποίος δήλωσε ότι είναι υπερήφανος που φέρνει ένα «εμβληματικό, παγκόσμιας κλάσης έργο τέχνης» στην πανεπιστημιούπολη.

Το Imperial College σχολίασε: «Ο Sir Antony Gormley είναι ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή καλλιτέχνες στον κόσμο και είμαστε ευγνώμονες που μας έχει χαριστεί ένα από τα εμβληματικά γλυπτά του».

Ο φοιτητής που υπέβαλε την πρόταση δήλωσε στην εφημερίδα The Art Newspaper ότι δεν περίμενε ότι η πρότασή του θα επηρέαζε την εγκατάσταση του ALERT, παρά την ευρεία υποστήριξη των φοιτητών.

«Νομίζω ότι δεν είναι από τις περιπτώσεις που το κολέγιο θα αποσύρει κάτι ή θα ακούσει τους φοιτητές για αυτό», είπε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα έργα τέχνης του Gormley προκαλούν αναστάτωση.

Το 2021, τα γλυπτά του Quartet απομακρύνθηκαν από μια παραλία στο Σάφολκ αφού παρομοιάστηκαν με σεξουαλικά παιχνίδια, ενώ το 2017 ο καλλιτέχνης αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την εγκατάσταση 3x Another Time στο Νόργουιτς αφού οι επικριτές είπαν ότι ήταν προσβλητική για τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από κάποια αυτοκτονία.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Η έκθεση του Πράδο ήταν καταπέλτης: το έργο δεν είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, αλλά δημιούργημα αγνώστου καλλιτέχνη με «μέτρια τεχνική αρτιότητα», εκτιμώντας την πραγματική αξία του σε μόλις 22.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM
Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Πολιτισμός / Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Ο δικαστής είχε αποφανθεί τότε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Lipa ή οι συνδημιουργοί της είχαν ποτέ «πρόσβαση» στο τραγούδι του συγκροτήματος – βασικό προαπαιτούμενο για τη στοιχειοθέτηση περί λογοκλοπής
LIFO NEWSROOM