Γερμανίδα καλλιτέχνης γράφει φεμινιστικά συνθήματα πάνω σε σερβιέτες

Γερμανίδα καλλιτέχνης γράφει φεμινιστικά συνθήματα πάνω σε σερβιέτες Facebook Twitter
3
Γερμανίδα καλλιτέχνης γράφει φεμινιστικά συνθήματα πάνω σε σερβιέτες Facebook Twitter

Η Γερμανίδα καλλιτέχνης Elonë κόλλησε δεκάδες σερβιέτες πάνω σε κολόνες της πόλης όπου ζει, πάνω στις οποίες είχε κολλήσει το viral tweet της @cutequeer96, "Φαντάζεστε οι άντρες να σιχαινόταν τον βιασμό όσο σιχαίνονται την περίοδο", αλλά και άλλα συνθήματα κατά του βιασμού όπως "Οι βιαστές βιάζουν ανθρώπους, όχι προκλητικά ρούχα", "To όνομα μου δεν είναι Κούκλα Μου", κ.α.

 

Η συγκεκριμένη δράση της Elonë έγινε αμέσως viral στο διαδίκτυο, όπου βρήκε πολλούς υποστηρικτές όσο και επικριτές.

"Υπήρχαν κάποιoι haters που με κατηγόρησαν ότι μισώ τους άνδρες, πράγμα το οποίο απέχει μακράν από την αλήθεια", λέει η καλλιτέχνης.

"Ο φεμινισμός για μένα σημαίνει ισότητα. Στην πραγματικότητα δεν διαβάζω όλα αυτά που έχουν γράψει για μέσα στο ίντερνετ, γιατί δεν έκανα αυτό που έκανα για την φήμη.

Το έκανα για επιστήσω την προσοχή του κόσμου στον σεξισμό που είναι ένα καθημερινό πρόβλημα για τις γυναίκες."

Γερμανίδα καλλιτέχνης γράφει φεμινιστικά συνθήματα πάνω σε σερβιέτες Facebook Twitter


H Elonë κόλλησε συνολικά σαράντα σερβιέτες αλλά σκέφτεται να επεκτείνει το πρότζεκτ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει πολλά για τα επόμενα σχέδιά της.

" Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το πρότζεκτ θα συνεχιστεί στο εξωτερικό, και θέλω να ενθαρρύνω κι άλλο κόσμο να το ακολουθήσει αν θέλει, κάνοντας ακριβώς το ίδιο εκεί που ζει, και ανεβάζοντας έπειτα την φωτογραφία ταγκάροντάς την ως #padsagainstsexism".


Το πρότζεκτ της Elonë έχει επικριθεί σφόδρα, με πολλούς πολέμιούς της να μιλούν ακόμα και για σπατάλη αγαθών όπως οι σερβιέτες, που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε άστεγες γυναίκες, μιας που σπάνια σκεφτόμαστε αυτή την ανάγκη των άπορων γυναικών.


Από την άλλη η ίδια αλλά και οι υποστηρικτές του πρότζεκτ #padsagainstsexism υποστηρίζουν ότι αν το να συνδυάζεις την περίοδο μιας γυναίκας με τον βιασμό αρκεί για να τραβήξει την προσοχή του κόσμου στο θέμα, τότε αυτό είναι αρκετό.


Ένα από τα πιο δημοφιλή σχόλια ήταν και το εξής: "Το ανδρικό αίμα συνδυάζεται με την ανδρεία, ενώ το γυναικείο με την ντροπή"

Πολιτισμός
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Πολιτισμός / «Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Ο Παντελής Κυραμαργιός, μέσω του τραγουδιού «Τα Μαύρα Ρούχα», ευαισθητοποιεί για την έμφυλη βία, τονίζοντας τη μνήμη, τη συλλογική δράση και τη δύναμη της μουσικής ως όχημα αλλαγής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM
ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Γιατί ονομάζουμε καλλιτέχνη κάποιον/α κολλάει σερβιέτες στις κολώνες;Ακόμα και το ακτιβιστής/στρια τραβηγμένο είναι αλλά έστω... Απλά το όνομα της ως άνθρωπος ή πολίτης δεν αρκεί, πρέπει να γράφουμε υπερβολές και να βάζουμε ταμπέλες;
Όπως και το "αίμα των αντρών είναι..."Σαχλό,μόνο άνθρωπος των σπηλαίων ή άντε τίποτα μουσουλμάνοι με τρίχες στις παλάμες να το ενστερνίζονται.Στην Ευρώπη δεν χωράνε τέτοιες ηλιθιότητες.Εντωμεταξύ τελικά πως εξασαφαλίζουμε σε ένα αθώο φλερτάρισμα τύπου : "Τι όμορφο χαμόγελο που έχεις" να μην μας περάσουν για σεξιστές μισογύνες με καριέρα ως serial killers;Πως το ξεχωρίζουμε;Τελευταία δεν ξέρεις αν θα πεις μια όμορφη κουβέντα σε μια άγνωστη κοπέλα, μην βρεθείς να σπας κοτρόνες ισόβια σαν τον Γιάννη Αγιάννη.
Πολύ σεξιστικό το μότο αυτό. Λες και όλοι οι άντρες είναι βιαστές ή όσοι σιχαίνονται της περίοδο είναι βιαστές. Να δούμε τι θα έλεγε αν ένας άντρας έγραφε κάτι ανάλογο για τις γυναίκες. Ας σταματήσουν να το παίζουν επαναστάτες κάποιοι για λίγη δημοσιότητα.