Guardian: Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα- Ο Σούνακ κάνει σαν παιδί

Guardian: Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα- Ο Σούνακ κάνει σαν παιδί Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Αρθρογράφος του Guardian καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας κάτι παραπάνω από ανόητη τη διαμάχη και παρομοιάζοντας τον Ρίσι Σούνακ με παιδί που φωνάζει σε παιδική χαρά. 

«Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Το Βρετανικό Μουσείο, έτσι κι αλλιώς, έχει υπερβολικά πολλά πράγματα», είναι ο τίτλος του άρθρου που υπογράφει ο Σάιμον Τζένκινς στη βρετανική εφημερίδα. 

«Η διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κάτι παραπάνω από ανόητη. Ο Ρίσι Σούνακ τσιρίζει “δικά μου, δικά μου”, σαν παιδί σε παιδική χαρά. Αρνείται να πιει τσάι με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης γελά. Το έθνος χασμουριέται: οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς θέλουν να δουν τα Γλυπτά να επιστρέφονται και μόλις πάνω από το 20% θέλουν να μείνουν», γράφει ο Τζένκινς. 

«Κάθε πολιτισμένος Βρετανός ξέρει ότι πρέπει να εκτεθούν εκεί που ανήκουν, στο πρώην σπίτι τους, στην Αθήνα. Αλλά πόσο αστείο είναι να εφευρίσκεις έξυπνους τρόπους γιατί αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ», συνεχίζει στο άρθρο του. 

«Η επιδίωξη του Σούνακ να γίνεται πρωτοσέλιδο γίνεται πιο απεγνωσμένη κάθε ημέρα. Υπάρχει κάτι σύνθετο στο συμβάν της Δευτέρας», σημειώνει. Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι σαν να έχει κοπεί στα δύο η Μόνα Λίζα «μπορεί να είναι υπερβολική», σχολιάζει. «Αλλά όπως ξέρει κάθε επισκέπτης της Ελλάδας, αυτό που για τη Βρετανία είναι ένας βαρετός καβγάς, για τους Έλληνες είναι ένα φλέγον θέμα που δεν θα εξαφανιστεί. Αυτή είναι μια ασύμμετρη διαμάχη», συμπληρώνει. 

Ο Τζένκινς σημειώνει ότι μπορεί να αλλάξει ο νόμος, που αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Σαφώς, ο λόρδος Έλγιν πιθανότατα τα έσωσε από την καταστροφή, αν και αργότερα υπέστησαν ζημιές κατά τον καθαρισμό. Σαφώς ο επαναπατρισμός τους μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο, μόνο αν το θες. Είναι αλήθεια πως περισσότεροι βλέπουν τα Γλυπτά στο Λονδίνο από ό,τι θα έκαναν στην Αθήνα, αλλά δεν τα βλέπουν ολοκληρωμένα», συνεχίζει. 

Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά απλά την ακεραιότητα ενός εκ των σπουδαιότερων καλλιτεχνικών συνθέσεων της Ευρώπης, που προήλθαν από την πηγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού, γράφει ο Τζένκινς. Αυτή η πηγή, ήταν στην Ακρόπολη, «ατενίζοντας το ηλιόλουστο Αιγαίο, όχι σε μια γκρίζα αίθουσα στο Bloomsbury», επισημαίνει. 

Guardian για Γλυπτά Παρθενώνα: Αυτά είναι τα δικά τους διαμάντια του στέμματος

Η επιστήμη θα μπορούσε να κάνει ικανοποιητικά αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα τόσο στην Αθήνα, όσο και στο Λονδίνο. «Αλλά για τους Έλληνες- πολύ περισσότερο από τους Βρετανούς- αυτό στην πραγματικότητα είναι θέμα αυθεντικότητας. Ο Παρθενώνας είναι ο προγονικός ναός τους και τα Γλυπτά είναι τα δικά τους διαμάντια του στέμματος. Τα θέλουν πίσω τόσο πολύ. Και σίγουρα μια καλλιεργημένη χώρα όπως η Βρετανία θα έπρεπε να έχει την αξιοπρέπεια να βοηθήσει», γράφει. 

«Έχει τη δύναμη να αποκαταστήσει την ακεραιότητα αυτής της εκπληκτικής σύνθεσης στη χώρα της δημιουργίας της. Αντί για αυτό, ταπεινώνει τον εαυτό της, προσβάλλοντας για ένα φλιτζάνι τσάι», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Η βρετανική κυβέρνηση λέει στον υπόλοιπο κόσμο: μπορεί να έχετε ανακτήσει την ανεξαρτησία σας, αλλά δεν θα πάρετε τα πράγματά σας. Εσείς οι Έλληνες, φαίνεται να λέει, ήσασταν πολύ αδύναμοι για να σταματήσετε τους Οθωμανούς να δώσουν τα Γλυπτά σας», σημειώνει ο αρθρογράφος του Guardian. 

«Πείτε λοιπόν στους Έλληνες ότι θα έπρεπε να είναι υπερήφανοι να βλέπουν τα κειμήλιά τους δίπλα στα καλύτερα της Αφρικής και της Ασίας. Θα έπρεπε να ευχαριστούν τους Βρετανούς φορολογούμενους που μπορούν να τα δουν δωρεάν», συμπληρώνει. 

Στο άρθρο του, ο Σάιμον Τζένκινς αναφέρεται στις πλούσιες συλλογές μουσείων, που αρνούνταν να μοιραστούν αυτά τα αντικείμενα. «Πολλά έχουν τεράστιο όγκο των έργων τους σε αποθήκες, σαν να είναι ιδιωτική περιουσία των επιτρόπων τους», σχολιάζει «Δεν υπάρχει τίποτα ιερό σε ένα μουσείο. Είναι ένας αφύσικος χώρος για να μείνουν χιλιάδες αντικείμενα παγωμένα στον χρόνο, ευάλωτα σε κλοπή και φθορά», τονίζει. 

Ο Τζένκινς σημειώνει πως η Γαλλία έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα επαναπατρισμού αντικειμένων, είτε έχουν λεηλατηθεί, είτε όχι. Κάνοντας αναφορά σε αρχαιότητες που επιστρέφονται, υπογραμμίζει πως αυτό «δεν σημαίνει τον θάνατο του Λούβρου». «Τα περισσότερα μουσεία έχουν υπερβολικά πολλά πράγματα. Θα πρέπει να τα διανείμουν στον υπόλοιπο κόσμο. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενών θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό προηγούμενο», καταλήγει ο αρθρογράφος του Guardian.  

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταινία της Σοφίας Εξάρχου ανάμεσα στις 5 υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX

Πολιτισμός / «Animal»: Υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX η ταινία της Σοφίας Εξάρχου

Η τρίτη ελληνική ταινία στην ιστορία που κερδίζει υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX, που συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.
LIFO NEWSROOM
Οι ανθρώπινες σχέσεις στο επίκεντρο του νέου προγράμματος της Στέγης

Πολιτισμός / Οι ανθρώπινες σχέσεις στο επίκεντρο του νέου προγράμματος της Στέγης

Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ρομέο Καστελούτσι, Τιάγκο Ροντρίγκες, Μπενχαμίν Λαμπατούτ, Γιώργος Κουτλής, Μάριο Μπανούσι: Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που συμμετέχουν στον εντυπωσιακό προγραμματισμό της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη σεζόν 2024-25.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2024-25

Πολιτισμός / 17 νέες παραγωγές και 2 επαναλήψεις: Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2024-25

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος παρουσίασε το νέο πρόγραμμα, ανακοινώνοντας παράλληλα πως δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
lee

Πολιτισμός / H Κέιτ Γουίνσλετ, η Χάλι Μπέρι και η «Πλεξούδα» από αύριο στους κινηματογράφους

Ένας μεγάλος αριθμός νέων ταινιών έρχεται για να προλάβει τις τελευταίες μέρες των θερινών κινηματογράφων, λίγο πριν παραδώσουν τη σκυτάλη στις χειμερινές αίθουσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γουίτνεϊ Χιούστον: Η ιστορική συναυλία της στη Νότια Αφρική το 1994 θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες

Πολιτισμός / Γουίτνεϊ Χιούστον: Η ιστορική συναυλία της στη Νότια Αφρική το 1994 θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες

Η περιορισμένη κινηματογραφική προβολή θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει την πρώτη παρουσίαση της συναυλίας από το Ντουρμπάν, στη Νότια Αφρική
LIFO NEWSROOM