Σε περίπου ένα μήνα, στις 5 Οκτωβρίου, το συνέδριο Hotel Experience αναμένεται να υποδεχθεί εκατοντάδες επισκέπτες και συνέδρους που θα βιώσουν μια μοναδική εμπειρία μέσα από πρόσβαση σε στρατηγικές, best cases και καινοτόμες ιδέες που σκιαγραφούν την επόμενη μέρα στον τουρισμό, με "ξεναγούς" μερικούς από τους σημαντικότερους και πιο ενδιαφέροντες εκπροσώπους του χώρου.
Για δύο μέρες, το Ωδείο Αθηνών θα δώσει βήμα σε ονόματα με διεθνή απήχηση και καριέρα που απαριθμεί διακρίσεις και αναγνώριση. Ανάμεσα στα ονόματα που ανακοινώθηκαν για την πρώτη μέρα, 5 Οκτωβρίου, συναντάμε τον ιδρυτή της αλυσίδας ξενοδοχείων 25 Hours Hotels, διεθνείς star σχεδιαστές όπως η Paola Navone, ο Werner Aisslinger και οι Melita Skamnaki και Wilhelm Finger του γραφείου Double Decker στο Λονδινο, τον Serdar Kutucu, πρώην Chief Operating Officer στα «Design Hotels» και νυν Διευθύνοντα Σύμβουλο της Slowness και τον Leon Avigad, συνιδρυτή της αλυσίδας Brown Hotels.
Το συνεδριακό σκέλος του Hotel Experience είναι ένα καινοτόμο event που ενώνει ξενοδόχους, επιχειρηματίες του τουρισμού και αρχιτέκτονες για να συζητήσουν τις μελλοντικές τάσεις και προκλήσεις του κλάδου. Με έναν γρήγορο και δυναμικό ρυθμό, που αντικατοπτρίζει την εποχή των σύντομων βίντεο και των reels, το event επικεντρώνεται στην παροχή ουσιαστικών και πρακτικών γνώσεων και στρατηγικών, αξιοποιώντας την πολυφωνία κορυφαίων ηγετών του χώρου.
Πώς διαμορφώνεται το μέλλον του τουρισμού σε σχέση με τις κοινότητες και το περιβάλλον; Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου του αύριο; Και πώς η εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης που ενισχύει την αλληλεπίδραση μεταξύ πελατών, εργαζομένων και τοπικών κοινοτήτων, δημιουργώντας αξία και βιωσιμότητα σε κάθε επίπεδο;
Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο Ωδείο Αθηνών,ο ιδρυτής της αλυσίδας Brown Hotels, Leon Avigad, θέτει το ερώτημα: «Πώς δημιουργούμε το ξενοδοχείο του μέλλοντος;» Μέσα από μια στρατηγική που εστιάζει στη δημιουργία μοναδικών και εξατομικευμένων εμπειριών, τα Brown Hotels αναδεικνύουν τον τοπικό χαρακτήρα κάθε ξενοδοχείου, συνδυάζοντας αυθεντικότητα με υψηλή ποιότητα παροχών, όπως εξαιρετική ποιότητα ύπνου, τοπικά πρωινά και μια ισορροπία μεταξύ τεχνολογίας και ανθρώπινης επαφής. Η στενή συνεργασία με τοπικούς σεφ, καλλιτέχνες και μουσικούς ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας, προσφέροντας πολιτισμικά πλούσιες διαμονές. Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει σε big data και AI για να κατανοήσει καλύτερα τις προτιμήσεις των πελατών και να βελτιστοποιήσει τις υπηρεσίες της, ενισχύοντας τόσο την εμπειρία των επισκεπτών όσο και τα επιχειρησιακά αποτελέσματα.
Όμως το δημιουργικό του όραμα εξελίσσεται σταθερά. Την επόμενη μέρα διερευνά σε μία συζήτηση με τον Serdar Kutucu, Διευθύνων Σύμβουλος της Slowness - μιας καινοτόμου συλλογικότητας φιλοξενίας, που επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε – και πρώην Chief Operating Officer στα «Design Hotels». Η Slowness δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα και την τοπική συμμετοχή, δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες που ενσωματώνουν τη βιολογική γεωργία, τους κοινοτικούς χώρους και τον πολιτιστικό προγραμματισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Flussbad, ένα πολυδιάστατο πολιτιστικό campus στο Βερολίνο που αναβιώνει το παλιό δημοτικό λουτρό του Lichtenberg, το οποίο λειτουργούσε κατά την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Η περιοχή αυτή μεταμορφώθηκε σε έναν πολυλειτουργικό χώρο που περιλαμβάνει εργαστήρια, χώρους διαμονής, ένα εστιατόριο, καθώς και τον Reethaus, έναν υπόγειο χώρο για καλλιτεχνικές παραστάσεις, εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική των αρχαίων ναών. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και η ενσωμάτωσή του στο φυσικό τοπίο του ποταμού Spree, το καθιστούν μοναδικό, καθώς προσφέρει μια εμπειρία που συνδυάζει την ιστορία με τον σύγχρονο πολιτισμό. Η σημασία του Flussbad έγκειται στη φιλοδοξία του να γίνει ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
Με συναφές πνεύμα αρχιτέκτονας Ελένη Τσιγαρίδα, επικεφαλής του γραφείου Etsi Architects, θα μιλήσει για τη «Ρούγα της Βαμβακούς», έναν παραδοσιακό ξενώνα στη Βαμβακού της Λακωνίας, που αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Vamvakou Revival. Υποστηριζόμενη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNF), η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην αναζωογόνηση του χωριού και στη μετατροπή του σε εναλλακτικό προορισμό στην Πελοπόννησο. Οι επισκέπτες του ξενώνα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τον τρόπο ζωής του χωριού και να γίνουν για λίγο μέρος της τοπικής κοινότητας. Το εγχείρημα δεν έχει μόνο τουριστική σημασία, αλλά και κοινωνικο-οικονομική, καθώς στοχεύει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην προσέλκυση νέων κατοίκων και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η συνεργασία και η δημιουργικότητα μπορούν να αναζωογονήσουν ένα παραδοσιακό ελληνικό χωριό.
Ανάμεσα στους ομιλητές από το εξωτερικό, θα βρίσκεται ο Christoff Hoffmann, ιδρυτής της 25 Hours Hotel. Παρότι είναι αλυσίδα, κάθε 25 Hours Hotel διαθέτει μοναδικό χαρακτήρα που αντλεί έμπνευση από την τοπική κουλτούρα και ιστορία. Αυτό επιτρέπει στους επισκέπτες να βιώσουν μια πραγματικά τοπική εμπειρία, αντί μιας τυποποιημένης διαμονής. Έτσι, το design είναι κεντρικό στοιχείο της ταυτότητάς τους, αλλά όχι απλά για αισθητικούς λόγους. Ο Christoph Hoffmann θα συνομιλήσει με τα «ιερά τέρατα» του design, Paola Navone, Werner Aisslinger από το Studio Aisslinger, Melita Skamnaki και Wilhelm Finger από το γραφείο Double Decker. Η Paola Navone εργάστηκε στο 25hours Hotel Piazza San Paolino στη Φλωρεντία, Ιταλία. Ο σχεδιασμός της για αυτό το ξενοδοχείο ήταν εμπνευσμένος από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, όπου έπαιξε με τα θέματα του παραδείσου και της κόλασης. Το εσωτερικό του ξενοδοχείου είναι ένας συνδυασμός του χαρακτηριστικού εκλεκτικού στυλ της με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Φλωρεντίας. Ο Werner Aisslinger με την ομάδα του Studio Aisslinger σχεδίασαν τα εσωτερικά διαφόρων 25hours Hotels, συμπεριλαμβανομένων των 25hours Hotel Zurich Langstrasse και 25hours Hotel The Circle στην Κολωνία. Στη Ζυρίχη, ο Aisslinger εισήγαγε την έννοια ενός «μικρόκοσμου», χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από υλικά, χρώματα και υφές για να δημιουργήσει ένα μοναδικό περιβάλλον που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της περιοχής Langstrasse. Στην Κολωνία, ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από τον ρετρο-φουτουρισμό της δεκαετίας του 1950 και 1960, μεταμορφώνοντας ένα ιστορικό κτίριο σε έναν χώρο που αποπνέει τόσο νοσταλγία όσο και προοδευτική ματιά στο μέλλον. Η Melita Skamnaki και ο Wilhelm Finger των Double Decker ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του 25hours Hotel One Central στο Ντουμπάι. Η δουλειά τους επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός ζωντανού και πολιτισμικά πλούσιου περιβάλλοντος που αντανακλά τη διαφορετικότητα και τη δυναμική φύση του Ντουμπάι.
Οι εκπρόσωποι του Studio Double Decker από το Λονδίνο, θα παρουσιάσουν ακόμα σε ένα keynote τη σημασία της επιμέλειας συλλογών τέχνης που δεν ακολουθούν απλώς τις πρόσκαιρες τάσεις, αλλά αντέχουν στον χρόνο και αποτελούν διαχρονικά περιουσιακά στοιχεία ενός brand.
Πριν το μεγάλο πάρτυ του event, η μέρα κλείνει με ένα video – περιήγηση του Kirios Criton από τα πρώτα design ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης, στην Ομόνοια του σήμερα.
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν, με προκράτηση θέσης στο www.hotelexperience.gr.