Η Ελβετία επέστρεψε στο Περού πέτρινο γλυπτό ηλικίας 2.500 ετών

Η Ελβετία επέστρεψε στο Περού πέτρινο γλυπτό ηλικίας 2.500 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: Federal Office of Culture
0

Η Ελβετία έστρεψε στο Περού ένα μεγάλο πέτρινο γλυπτό, με το μορφή κεφαλιού. Είναι τεχνούργημα που φιλοτεχνήθηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια από έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο πολιτισμού.

Το μονολιθικό γλυπτό, το οποίο ζυγίζει σχεδόν 200 κιλά, μεταφέρθηκε στην Ελβετία, από τη Γερμανία, με φορτηγό το 2016 κατόπιν αιτήματος Γερμανού εμπόρου έργων τέχνης. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτισμού της Ελβετίας (FOC) ξεκαθάρισε, σε ανακοίνωσή του, ότι δεν είχε δηλωθεί ως πολιτιστικό αγαθό.

Όταν εντοπίστηκε, πριν από επτά χρόνια, κατασχέθηκε με την «εύλογη υποψία» πως είχε εισαχθεί παράνομα από το Περού. Από την ανάλυσή του, αποδείχθηκε πως πρόκειται για ένα γλυπτό «2.500 ετών της προ-ισπανικής περιόδου (μεταξύ 1200 - 500 π.Χ.).»

Η επικεφαλής του FOC, Carine Bachmann, παρέδωσε το άγαλμα στον Περουβιανό πρέσβη, Luis Alberto Castro Joo κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής.

Οι πολιτιστικοί «θησαυροί» του Περού πέφτουν συχνά θύμα λαθρεμπορίου. Η χώρα - όπως και η Ελβετία - έχουν υπογράψει τη σύμβαση της UNESCO του 1970 για την απαγόρευση της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής τέτοιων αγαθών. 

Οι δύο χώρες υπέγραψαν, επίσης, διμερή συμφωνία το 2016 για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στο θέμα αυτό.

«Αυτή η επιστροφή υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση της Ελβετίας και του Περού για την καταπολέμηση της παράνομης μεταφοράς πολιτιστικών αγαθών» ανέφερε η FOC.

Με πληροφορίες από AFP

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ