Η Ολλανδία επιστρέφει στη Σρι Λάνκα έξι θησαυρούς από την εποχή της αποικιοκρατίας

Η Ολλανδία επέστρεψε στη Σρι Λάνκα έξι θησαυρούς από την εποχή της αποικιοκρατίας Facebook Twitter
Φωτ.: X
0

Τους τίτλους ιδιοκτησίας έξι θησαυρών της αποικιοκρατικής εποχής επέστρεψε η Ολλανδία στη Σρι Λάνκα.

Ανάμεσα στους θησαυρούς βρίσκει κανείς ένα μπρούτζινο κανόνι του 18ου αιώνα καλυμμένο με χρυσό και ασήμι, και διακοσμημένο με ρουμπίνια το οποίο βρισκόταν στο μουσείο Ρέικσμουζεουμ στο Άμστερνταμ.

Κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στο υπουργείο Πολιτισμού της Σρι Λάνκα στο Κολόμπο, η υφυπουργός Πολιτισμού της Ολλανδίας, Γκουνάι Ουσλού, υπέγραψε τα έγγραφα που πιστοποιούν την ιδιοκτησία της Σρι Λάνκα επί των αντικειμένων. Το Εθνικό Μουσείο της Σρι Λάνκα σε αντάλλαγμα παραχώρησε στο ολλανδικό εθνικό μουσείο Ρέικσμουζεουμ το δικαίωμα να κρατήσει τους θησαυρούς μέχρι να μεταφερθούν στο Κολόμπο τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη παρτίδα που έφτασε στη Σρι Λάνκα περιλαμβάνει το κανόνι Λέουκε, που λέγεται ότι ήταν δώρο από έναν αριστοκράτη της ασιατικής χώρας, τον Λέουκε Ντισάβα, στον βασιλιά του Καντί γύρω στο 1745-46. Ωστόσο, το κανόνι κατασχέθηκε από Ολλανδούς στρατιώτες το 1765. Αφού εκτέθηκε στην Ολλανδία, κατέληξε τελικά στο Ρέικσμουζεουμ.

Τα άλλα αντικείμενα, δύο χρυσά και ασημένια ξίφη, δύο όπλα και ένα μαχαίρι, χρονολογούνται από την περίοδο της ολλανδικής αποικιοκρατίας, από το 1658 έως το 1796.

Πώς πάρθηκε η απόφαση για την επιστροφή

Η απόφαση να επιστραφούν αντικείμενα της αποικιακής εποχής στη Σρι Λάνκα και την Ινδονησία ακολουθεί συστάσεις μιας επιτροπής που ορίστηκε από την ολλανδική κυβέρνηση για να διεξαγάγει έρευνα για θησαυρούς που αποκτήθηκαν παράνομα από την Ολλανδία την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Η εν λόγω επιτροπή ιδρύθηκε η Ινδονησία, πρώην ολλανδική αποικία, ζήτησε να ανακτήσει έργα τέχνης και συλλογές φυσικής ιστορίας. Από την πλευρά της, η Σρι Λάνκα ζήτησε επίσης την επιστροφή θησαυρών από την Ολλανδία.

Το νησί τελούσε υπό πορτογαλική κυριαρχία από το 1505 έως το 1658, πριν περιέλθει σε ολλανδικό έλεγχο, και στη συνέχεια στη Βρετανία πριν από την ανεξαρτησία του το 1948.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM
Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Πολιτισμός / Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Ο δικαστής είχε αποφανθεί τότε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Lipa ή οι συνδημιουργοί της είχαν ποτέ «πρόσβαση» στο τραγούδι του συγκροτήματος – βασικό προαπαιτούμενο για τη στοιχειοθέτηση περί λογοκλοπής
LIFO NEWSROOM