Η Τήνος αναγεννιέται ως κέντρο μαρμαροτεχνίας στη μνήμη του Γιαννούλη Χαλεπά

Η Τήνος αναγεννιέται ως κέντρο μαρμαροτεχνίας στη μνήμη του Γιαννούλη Χαλεπά Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ - Οικία Χαλεπά
0

Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκε η αναβαθμισμένη ταυτότητα της Τήνου ως τόπος άμεσα συνυφασμένος με τη μαρμαροτεχνία και την αποκατάσταση των μνημείων.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 13.500.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2025, συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών αλλά και στην προστασία της τηνιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Μαΐου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και του δημάρχου Τήνου Ιωάννη Σιώτου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, οι ολοκληρωμένες μελέτες αρχιτεκτονικής αποκατάστασης που παρουσιάστηκαν αφορούν στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, καθώς και στη συντήρηση - εκθεσιακή αναβάθμιση του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα γλύπτη.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως «η κυβέρνηση προικοδοτεί την Τήνο με ένα σημαντικό έργο για το μέλλον της, στο οποίο πιστεύουμε και επενδύουμε. Η Τήνος θα γίνει το κέντρο της μαρμαροτεχνίας. Το δικαιούται ο τόπος, το οφείλουμε στον Γιαννούλη Χαλεπά. Έπρεπε να ξεπεράσουμε μεγάλες δυσκολίες».

Αναφερόμενη στη σχολή μαρμαροτεχνίας, η Λίνα Μενδώνη είπε πως «Τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια, παρακολουθούσα από πολύ κοντά τη σχολή. Στη νέα, εκσυγχρονισμένη εποχή της, συνολικά, αναβαθμίζει την καλλιτεχνική εκπαίδευση».

Και συμπλήρωσε πως «Οι νέες εγκαταστάσεις θα δώσουν νέα, σύγχρονη, δυναμική στη σχολή, με διεθνή απήχηση, προσφέροντας καταλυτικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών, εξασφαλίζοντας το μέλλον τους. Παράλληλα, με την αποκατάσταση της οικίας Γιαννούλη Χαλεπά σε πρότυπο μουσειακό χώρο, τιμούμε έναν Έλληνα, στον οποίον οφείλουμε πολλά για την ποιότητα της γλυπτικής του».

Επίσης, υπογράμμισε πως «Η αποκατάσταση του επισκέψιμου μουσειακού χώρου της Οικίας Χαλεπά, στον Πύργο, θα αναδείξει το έργο του σπουδαίου Τηνίου γλύπτη, σε μια νέα, διαφορετική εκθεσιακή προσέγγιση των εκθεμάτων, γλυπτών, σχεδίων, προσωπικών αντικειμένων του, δίνοντας έμφαση στην ξεχωριστή του συμβολή και επίδρασή του, στην τέχνη του μαρμάρου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν και δεύτερο τάφο του Τούθμωσι Β'

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν και δεύτερο τάφο του Φαραώ Τούθμωσι Β'

Το εύρημα έρχεται λίγες μέρες αφότου ο δρ Πίερς Λίτερλαντ ανακοίνωσε την ανακάλυψη του πρώτου τάφου ενός Φαραώ μετά την αποκάλυψη αυτού του Τουταγχαμών πριν από έναν αιώνα
LIFO NEWSROOM
Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM