Η Τζέιν Κάμπιον έγινε η τρίτη γυναίκα στην ιστορία που κερδίζει Όσκαρ Σκηνοθεσίας

Η Τζέιν Κάμπιον έγινε η τρίτη γυναίκα στην ιστορία που κερδίζει Όσκαρ Σκηνοθεσίας Facebook Twitter
«Ευχαριστώ, Ακαδημία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου», είπε η Τζέιν Κάμπιον για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Φωτ: EPA/DAVID SWANSON
0

Η Τζέιν Κάμπιον τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας στην χθεσινή τελετή απονομής και έγινε μόλις η τρίτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο.

Η 67χρονη σκηνοθέτης κέρδισε το Όσκαρ για την ταινία της «The Power of the Dog» (Η εξουσία του σκύλου), που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Σάβατζ, το οποίο κυκλοφόρησε το 1967, με πρωταγωνιστές τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρστεν Ντανστ, Τζέσι Πλίμονς και Κόντι Σμιτ-Μακφί. 

Στην ευχαριστήρια ομιλία της ξεκίνησε με μια αναφορά στους «εξαιρετικά ταλαντούχους» συναδέλφους της, πριν μιλήσει για την τέχνη του κινηματογράφου.

«Αγαπώ πολύ τη σκηνοθεσία, γιατί μου επιτρέπει να σκάβω βαθιά μέσα στις ιστορίες των ανθρώπων. Όμως αυτή η δουλειά που απαιτεί να αναδεικνύεις έναν ολόκληρο κόσμο, μπορεί και να σε πνίξει. Είναι όμως γλυκό: δεν είσαι μόνος σου. Στην "Εξουσία του Σκύλου" δούλεψα με ηθοποιούς που πλέον αποκαλώ φίλους μου. Αναμετρήθηκαν με την ιστορία της ταινίας και βγήκαν νικητές λόγω του βάθους του ταλέντου τους...», ανέφερε με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς να κλαίει συγκινημένος, στέλνοντάς της ένα φιλί στον αέρα.

Επιπλέον τόνισε πως η συγκεκριμένη νίκη θα ήταν «αδύνατη» χωρίς τον Τόμας Σάβατζ, συγγραφέα του μυθιστορήματος, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ, σημειώνοντας: «Έγραψε για την βιαιότητα, θέλοντας το αντίθετο: ευγένεια. Σε ευχαριστώ Ακαδημία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου». 

Η Νεοζηλανδή κινηματογραφίστρια επικράτησε των συνυποψηφίων της Πολ Τόμας Άντερσον (Licorice Pizza), Κένεθ Μπράνα (Belfast), Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι (Drive My Car) και Στίβεν Σπίλμπεργκ (West Side Story).

Η Τζέιν Κάμπιον είναι η τρίτη γυναίκα που κερδίζει Όσκαρ Σκηνοθεσίας μετά την νίκη των Κάθριν Μπίγκελοου για το «The Hurt Locker» του 2010 και Κλόι Ζάο για το «Nomadland» το 2021, ενώ με την «Εξουσία του Σκύλου» είχε καταρρίψει κι άλλο οσκαρικό ρεκόρ- είναι η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε ποτέ για Όσκαρ Σκηνοθεσίας δύο φορές (την πρώτη για τα «Μαθήματα Πιάνου» το 1994). 

Οι μοναδικές άλλες γυναίκες που κέρδισαν υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας ήταν η Λίνα Βερτμίλερ για το «Seven Beauties» το 1977, η Σοφία Κόπολα για το «Lost in Translation» το 2004, η Γκρέτα Γκέργουιγκ για το «Lady Bird» το 2018 και η Έμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman» το 2021.

Εκτός από την νίκη της στα φετινά Όσκαρ, η Τζέιν Κάμπιον κέρδισε αντίστοιχα βραβεία για το «The Power of the Dog» στα BAFTA, Critics' Choice Awards, Χρυσές Σφαίρες και Directors Guild of America Awards.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Η έκθεση του Πράδο ήταν καταπέλτης: το έργο δεν είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, αλλά δημιούργημα αγνώστου καλλιτέχνη με «μέτρια τεχνική αρτιότητα», εκτιμώντας την πραγματική αξία του σε μόλις 22.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM
Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Πολιτισμός / Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Ο δικαστής είχε αποφανθεί τότε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Lipa ή οι συνδημιουργοί της είχαν ποτέ «πρόσβαση» στο τραγούδι του συγκροτήματος – βασικό προαπαιτούμενο για τη στοιχειοθέτηση περί λογοκλοπής
LIFO NEWSROOM